ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Το χρονικό της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών – Ένα θρίλερ 167 ημερών

Το χρονικό της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών – Ένα θρίλερ 167 ημερών

Την 1η Μαρτίου, στις Καστανιές του Έβρου, άρχισε η περιπέτεια του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη.

Εκεί οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί σε περιπολία ρουτίνας στην οριογραμμή δασικής περιοχής, συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιωτικούς σε τουρκικό έδαφος. Επικρατούσαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες και όπως φαίνεται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έχασαν τον προσανατολισμό τους.

Αμέσως άρχισαν διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής πλευράς έτσι ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο αξιωματικοί. Οι διαβουλεύσεις έφτασαν άμεσα σε επίπεδο επικεφαλής ενόπλων δυνάμεων,ωστόσο λύση δεν βρέθηκε. Ήταν έτσι και αλλιώς μία περίοδος μεγάλης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι Μητρετώδης και Κούκλατζης μεταφέρθηκαν άμεσα στην Ανδριανούπολη όπου και προφυλακίστηκαν. Εν συνεχεία, μετά από τρεις ημέρες εκδόθηκε και επίσημα διαταγή προσωρινής κράτησης των δύο ενώ οι δικηγόροι των Ελλήνων, που είχαν σπεύσει ήδη στην Ανδριανούπολη κατέθεσαν το πρώτο αίτημα αποφυλάκισης το οποίο απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ηδη στην Ελλάδα είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης στους δύο με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Το θέμα σύντομα πήρε μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο λύση δεν δόθηκε ακόμη και μετά το Πάσχα το οποίο είχε αρχικά οριστεί από μέρη της ελληνικής πλευράς ως καταληκτικός χρόνος για να λήξει η υπόθεση.

Ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 12 Ιουλίου τέσσερις μήνες και μερικές ημέρες μετά τη σύλληψη των δύο. Τότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι “υπάρχουν πλέον περισσότερες ελπίδες από ότι ήταν πριν τη συνάντηση”, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος είχε αρνηθεί να πάρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Στις 17 Ιουλίου απορρίφθηκε το 5ο (και τελευταίο) αίτημα αποφυλάκισης που υποβλήθηκε από τους δικηγόρους των δύο Ελλήνων αξιωματικών και ενώ δεν είχαν υποβληθεί ακόμα κατηγορίες (κάτι που εν τέλει ουδέποτε έγινε).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι φτάσαμε στις 14 Αυγούστου και εν μέσω της επίθεσης που δέχεται η τουρκική λίρα με ραγδαία υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος έναντι δολαρίου και της τεράστιας έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ να γίνεται γνωστή η είδηση της απελευθέρωσης των Μητρετώδη και Κούκλατζη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.