ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Ποιες στρατιωτικές δυνάμεις «έριξε» στην Αφρίν ο Ρ.Τ. Ερντογάν; (βίντεο)

Ποιες στρατιωτικές δυνάμεις «έριξε» στην Αφρίν ο Ρ.Τ. Ερντογάν; (βίντεο)

Μετά από περίπου δύο μήνες η Αφρίν πέρασε στα χέρια του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των ισλαμιστών ανταρτών συμμάχων του.

Οι μαχητές του YPG πέρα από το γεγονός πως καθυστέρησαν επί δίμηνο την πολεμική μηχανή της Άγκυρας, την ανάγκασαν να επανεξετάσει κάποιες από τις θεωρίες της στο πεδίο της μάχης, όπως επί παραδείγματι τον τρόπο χρήσης των αρμάτων μάχης.

Οι απώλειες ήταν τέτοιες που η Άγκυρα εξήγγειλε την τοποθέτηση πρόσθετων συστημάτων άμυνας ενάντια σε επιθέσεις με αντιαρματικές ρουκέτες.

Λόγω της έως τώρα άμυνας που είχαν επιδείξει οι μαχητές των Κούρδων πολλοί αναλυτές περίμεναν μια πιο ενεργή άμυνά τους και στο εσωτερικό της πόλης του Αφρίν. Αυτό περίμενε και η ίδια η Άγκυρα η οποία έστειλε εσπευσμένα ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στο μέτωπο μιας και ειδικεύονται σε μάχες μέσα σε πόλεις.

Στρατιωτικοί κύκλοι τόνισαν πως δεν είναι γνωστά όλα τα δεδομένα, εκτιμούν πως οι Κούρδοι, έφυγαν από το Αφρίν, στο πλαίσιο εξοικονόμησης δυνάμεων για την επόμενη μεγάλη μάχη που έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Ερντογάν. Εκείνη του Μανμπίτζ.

Υπάρχει επίσης η εκτίμηση πως πρέπει να υπήρξε κάποια εξέλιξη στις υπόγειες διαπραγματεύσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κούρδους, Ρωσία και Άσαντ.

Το σίγουρο είναι πως η Τουρκία που χρειάστηκε σχεδόν δύο μήνες από τις 20 Ιανουαρίου οπότε και ξεκίνησε η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», προκειμένου να υψώσει την σημαία της στην κεντρική πλατεία του Αφρίν, απέναντι σε εξοπλισμένους στην καλύτερη των περιπτώσεων, εμπειροπόλεμους Κούρδους με αυτοσχέδια οχήματα με βαρέα πυροβόλα και αντιαρματικά όπλα έστειλε ότι καλύτερο διαθέτει.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα έχουν δει μέχρι σήμερα τη δημοσιότητα μέσω των τουρκικών ΜΜΕ, η Άγκυρα πέρα από την «εμπροσθοφυλακή» των Σύρων που διέθετε, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει ως μέσω εξασθένισης της άμυνας των Κούρδων, έστειλε στο μέτωπο του Αφρίν τις εξής δυνάμεις:

  • Μαχητικά F-16 και F-4
  • Μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Μπαϊρακτάρ»
  • Αυτοκινούμενα πυροβόλα «Φιρτίνα»
  • Τεθωρακισμένα «Λέοπαρντ 2» και αναβαθμισμένα Μ-60
  • Θωρακισμένα οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού
  • Μονάδες πεζικού της 2ης Στρατιάς
  • Την 1η Ταξιαρχία καταδρομέων που οι Έλληνες γνώρισαν από κοντά το 1974 στην εισβολή της Κύπρου
  • Μονάδες των «μπορντό Μπερέ» που θεωρούνται η κορυφαία μονάδα ειδικών αποστολών του τουρκικού στρατού
  • Μονάδες στρατοχωροφυλακής
  • Μονάδες φύλαξης χωριών
  • Ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού SAT και SAS
  • Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας
  • Δυνάμεις της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παραστρατιωτικές δυνάμεις των «Γκρίζων Λύκων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.