ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ο άξονας Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν ετοιμάζει «εκκαθάριση» της αμερικανικής παρουσίας στην Συρία

Ο άξονας Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν ετοιμάζει «εκκαθάριση» της αμερικανικής παρουσίας στην Συρία

Σημαντικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στην Συρία καθώς υπάρχει έντονη κινητοποίηση στις εναπομείνασες εστίες συγκρούσεων πλην αυτής της Ιντλίμπ η οποία και θα διευθετηθεί βάσει των σχεδίων του ρωσικού, του ιρανικού και του συριακού Επιτελείου, σε επόμενη φάση.

Την ίδια στιγμή η εμφάνιση της οργάνωσης “Popular Resistance in Eastern Region” στα μετόπισθεν των Αμερικανών με αντιαμερικανικό προσανατολισμό δίνει το στίγμα του τι θα ακολουθήσει στην βόρεια Συρία όπου υπάρχει αμερικανική παρουσία καθώς Μόσχα, Τεχεράνη και Άγκυρα έχουν αποφασίσει την εκδίωξη τους με κάθε μέσον.

Στην κουρδόφωνη Hasakah και στο Qamishli βρίσκονται κυβερνητικές δυνάμεις και πως αυτή την στιγμή εκατοντάδες Σύρων αραβόφωνων αλλά και κουρδόφωνων στρέφονται προς αυτές για στρατολόγηση

Οι νεοσχηματισθείσες μονάδες θα ενσωματωθούν στο συριακό Στρατό.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για κατοίκους που προέρχονται από πόλεις οι οποίες ελέγχονται από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Syrian Democratic Forces (SDF) και εντάσσονται στις συριακές δυνάμεις ενώ αυτή την σρτιγμή η σχέση των SDF με την Δαμασκό χαρακτηρίζεται περίπλοκη.

Το ενδιαφέρον λοιπόν είναι ότι λίγες ημέρες μετά την απόφαση των Ρωσία, Ιράν και Τουρκία να αναλάβουν εξολοκλήρου την Συρία και ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα, εμφανίστηκε σε περιοχές ελεγχόμενες από τους SDF η οργάνωση “Popular Resistance in Eastern Region” η οποία ανακήρυξε τον πόλεμο κατά των SDF και των αμερικανικών δυνάμεων της Συρίας

Ακόμα δεν είναι γνωστό από ποιους αποτελείται και αν έχει δεσμούς με την συριακή κυβέρνηση, λέγεται όμως ότι είναι υπεύθυνη για μια βομβιστική επίθεση κατά Αμερικανών στην περιοχή al-Shaddadi στην Χαζάκα.

Οι Αμερικανοί δεν έχουν παραδεχτεί τις απώλειες αυτές αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η οργάνωση και υπάρχει και τους κτυπάει με σκοπό την πρόκληση απωλειών.

Πολλοί πιστεύουν ότι η οργάνωση θα έχει όλη την απαραίτητη ρωσική και ιρανική βοήθεια που είναι αναγκαία για να κάνουν τους Αμερικανούς να νιώσουν το λιγότερο ανεπιθύμητοι.

Η Τουρκία επέκρινε σήμερα τις ΗΠΑ διότι στέλνουν, όπως υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση, ανάμεικτα μηνύματα για το θέμα της Συρίας, ενώ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον προκαλεί σύγχυση με το να αοριστολογεί για το μελλοντικό της ρόλο στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία συζητά με τη Ρωσία σχετικά με την πόλη Τελ Ριφάατ και δεν θα χρειαστεί να επέμβει στην περιοχή δεδομένων των διαβεβαιώσεων που έχει δώσει η Μόσχα ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας (YPG) δεν επιχειρούν εκεί.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει «θα φύγουμε από τη Συρία πολύ σύντομα» και κατόπιν άλλοι λένε «όχι, θα παραμείνουμε», είπε ο Ιμπραήμ Καλίν, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων αξιωματούχων.

«Προφανώς δημιουργεί μεγάλη σύγχυση στο πεδίο, όπως και σε εμάς. Θα θέλαμε να δούμε κάποια σαφήνεια, να αποφασίσουν ποιο είναι το επόμενο βήμα τους, ποιος είναι ο απώτερος στόχος τους εκεί».

Επιπλέον, ο Καλίν επισήμανε ότι «θα θέλαμε να δούμε ξεκάθαρες ενέργειες στο πεδίο» από τους Αμερικανούς στο Μανμπίτζ.

Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι:

Οι Ρώσοι, οι Τούρκοι και οι Ιρανοί είναι τα καθαρά αφεντικά στην Συρία. Οι Αμερικανοί όχι μόνο δεν είναι αλλά η θέση τους είναι πολύ επισφαλής.

Πρώτα τελειώνει η ανατολική Γούτα, μετά το Γιαρμούκ, μετά η Ιντλίμπ και στο τέλος θα επιδιωχθεί η επαναφορά του συριακού Κουρδιστάν στην εξουσία της Δαμασκού.

Ακριβώς με αυτήν την σειρά.

Το μετέπειτα στην Συρία μετά τον πόλεμο θα έχει εξίσου ενδιαφέρον.

Στο μέτωπο της ανατολικής Γούτα, στα χέρια της υποστηριζόμενης από το πρότερο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, Jaysh al-Islam βρίσκονται πλέον μόλις… μιάμισυ πόλη συνολικής επιφάνειας 19 τ.χλμ στα περίχωρα της ανατολικής Δαμασκού.

Η πόλη της Douma, είναι το μεγαλύτερο προπύργιο της Jaysh al-Islam και για πρώτη φορά σε έξι χρόνια δέχεται απευθείας επίθεση από τα κυβερνητικά στρατεύματα τα οποία έχουν λάβει την εντολή να εξουδετερώσουν όλους τους ισλαμιστές μαχητές ανατολικά της πρωτεύουσας.

https://twitter.com/HoseinMortada/status/982607795630600193

Η μισή πόλη που κατέχουν επίσης οι ισλαμιστές είναι η Ar-Rayhan, ανταολικά της Douma.

Εδώ παρά τις αμέτρητες επιθέσεις του συριακού Στρατού στα πλαίσια της επιχείρησης ‘Damascus Steel’ δεν έγινε εφικτή η εκκαθάρισή της αλλά ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους ισλαμιστές.

Παρότι η επιχείρηση βρίσκεται στην τελευταία της φάση δυτικά της Δαμασκού, το έργο των κυβερνητικών στρατευμάτων δεν θα είναι εύκολο καθώς πρόκειται για χιλιάδες μαχητών.

Η ισλαμιστική οργάνωση θεωρούνταν η μεγαλύτερη στην Συρία από την άποψη επάνδρωσης.

Όμως ήδη η συριακή κυβένρηση αναπτύσει άρματα μάχης και πυροβολικό για το επόμενο μέτωπο που θα είναι η νότια Συρία, τα υψώματα του Γκολάν και η πόλη της Ντέραα.

Η ισραηλινή Haaretz αναφέρει μάλιστα ότι υπάρχει κινητοποίηση της λιβανέζικης σιιτικής Hezbollah η οποία έχει δημιουργήσει και ένα περιφερειακό διοικητικό κέντρο στο Golan και αναφέρει ότι εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης και τουλάχιστον 1000 Σύροι μαχητές που συνδέονται μαζί της, επιχειρούν στην περιοχή.

Στη νότια Συρία δρα η ισλαμιστική οργάνωση Khalid ibn al-Walid Army μαζί με κομμάτια του περιβόητου FSA.

Ο συριακός Στρατός, η παραστρατιωτική Liwa al-Quds και η παλαιστινιακή Palestine Liberation Army ετοιμάζονται για μια μεγάλη επιχείρηση κατά του ISIS στην κοιλάδα Yarmouk στα νότια της Δαμασκού

Ιστορικά η περιοχή έχει μεγάλη ελληνική σημασία καθώς εκεί ηττήθηκε ο βυζαντινός αυτοκρατορικός στρατός από τους Άραβες και χάθηκαν έτσι οι επαρχίες της Αιγύπτου, της Συρίας και της Καρχηδόνας. Σύμφωνα με συριακές πηγές εκεί βρίσκονται 2,000 μαχητές του ISIS και αποτελούν απειλή για την συριακή πρωτεύουσα όπως αποτελούσαν και οι ισλαμιστές της ανατολικής Γούτα.

Η επιχείρηση στο Yarmouk θα ξεκινήσει μόλις καταληφθεί οριστικά η πόλη της Ντούμα στην ανατολική Γούτα. Ο συριακός Στρατός κατόπιν ρωσικής και ιρανικής κατεύθυνσης ακολούθησε την στρατηγική εξουδετέρωσης ενός μετώπου την φορά και απλή περικύκλωση των υπολοίπων μέχρι να έρθει η σειρά τους.

Ο λόγος ήταν απλός, δεν διαθέτει επαρκείς δυνάμεις για πολλά και ταυτόχρονα μέτωπα και έχει ταλαιπωρηθεί σε αφάνταστο βαθμό κατά την διάρκεια της επταετούς σύγκρουσης.

Πάντως ήδη υπάρχει ενημέρωση πως μαχητές του Free Syrian Army που συνδέονται με την Jaysh al-Ababil και βρίσκονται στο προάστιο Tadamon στη νότια Δαμασκό, εγκαταλείπουν την περιοχή για την Daraa.

Πρόκειται για 1.500 μαχητές και εγκαταλείπουν τις θέσεις τους αλλά και τον βαρύ οπλισμό τους στα κυβερνητικά στρατεύματα κατόπιν συμφωνίας με τους Ρώσους και μεταφέρονται με τα μέλη της οικογένειάς τους στην Daraa.

Εκεί θα τοποθετηθούν στην μικρή πόλη Jasim.

Υπάρχουν όμως και άλλα μέτωπα για την Δαμασκό

Αυτά που την απασχολούν είναι η Ιντλίμπ και το συριακό Κουρδιστάν.

Στην Ιντλίμπ θα διεξαχθεί επιχείρηση όταν όλα τελειώσουν σε ανατολική Γούτα, Γιαρμούκ και Ντεράα και όχι νωρίτερα.

Όσο για το συριακό Κουρδιστάν μέχρι την Αφρίν, τα συριακά εδάφη έχουν καταληφθεί από τις τουρκικές δυνάμεις, αυτά στο μέλλον θεωρητικά μπορούν να επιστραφούν σε έναν συριακό Στρατό που θα έχει αναπληρώσει της απώλειες του και τις δυνάμεις του μετά από κάποια περίοδο ειρήνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.