ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΗΠΑ: Την επόμενη εβδομάδα η ψηφοφορία στην Γερουσία για τα τουρκικά F-35

ΗΠΑ: Την επόμενη εβδομάδα η ψηφοφορία στην Γερουσία για τα τουρκικά F-35

Μεταξύ 11 και 15 Ιουνίου δρομολογείται από την Γερουσία το νομοσχέδιο, που παγώνει την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία.

Την είδηση αυτή έγραψε το Τhe National και έρχεται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Μαίκ Πομπέο.

Ο κ. Τσαβούσογλου φάνηκε πεπεισμένος ότι η παράδοση των F-35 δεν μπορεί να ακυρωθεί διότι αποτελεί μέρος ήδη συμφωνημένου πολυμερούς προγράμματος, τις προϋποθέσεις του οποίου εκπληρώνει η Τουρκία. Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ ότι δεν σχετίζεται με την προμήθεια ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400. Από την άλλη μεριά οι ΗΠΑ προσπαθούν να πιέσουν την Άγκυρα να μην χρησιμοποιήσει τους ρωσικούς πυραύλους και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι ΗΠΑ είπαν ότι θα στείλουν patriot ούτως ώστε να μην χρειαστεί η Τουρκία να χρησιμοποιήσει S-400.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία έχει λάβει επίσημη πρόσκληση για την παραλαβή των δύο πρώτων αεροσκαφών από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin στις 21 Ιουνίου σε ειδική τελετή στο Τέξας.

Η πράξη εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (NDAA) τροποποιήθηκε αυτή την εβδομάδα για να συμπεριλάβει ένα πλήρες τμήμα που αποσκοπούσε στο να εμποδίσει τις πωλήσεις F-35 στην Τουρκία. Η πράξη αυτή κατατέθηκε από τους γερουσιαστές Jeanne Shaheen, Thom Tillis και James Lankford. Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας δήλωσε στην ιστοσελίδα The National ότι η Γερουσία θα “ψηφίσει πιθανώς την NDAA την επόμενη εβδομάδα”, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη μεταφορά των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Αν περάσει, το νομοσχέδιο θα αναγκάσει το Πεντάγωνο να σταματήσει την διαδικασία μεταφοράς μέχρι να μπορέσει να παραδώσει μια έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με βασικά ζητήματα της τουρκικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα τις στρατιωτικές του διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Mαικ Πομπέο ότι: “Δεν ανταποκρινόμαστε καλά στις απειλές” και ότι η συμφωνία είναι σε ισχύ κανονικά.

Λίγες μέρες αργότερα, η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας αποκάλυψε το έγγραφο NDAA, ένα έγγραφο 1140 σελίδων το οποίο περιείχε λεπτομερή μέτρα και 16 αναφορές για την Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο έγγραφο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η έκκληση της απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35. Το 2002, η Τουρκία έγινε μέλος του προγράμματος Joint Strike Fighter και έχει παραγγείλει τουλάχιστον 100 μαχητικά F-35.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.