ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Oι ΗΠΑ δέχθηκαν την απαίτηση της Αγκυρας στην Μάνπιτζ: Διώχνουν τους Κούρδους! – Η Τουρκία προελαύνει και στο Ιράκ

Oι ΗΠΑ δέχθηκαν την απαίτηση της Αγκυρας στην Μάνπιτζ: Διώχνουν τους Κούρδους! – Η Τουρκία προελαύνει και στο Ιράκ

«Οι μαχητές του YPG θα αρχίσουν την αποχώρησή τους από την πόλη της Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία, από τις 4 Ιουλίου, έπειτα από έναν μήνα προετοιμασιών» δήλωσε σήμερα 21 Ιουνίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου προχώρησε στην αποκάλυψη αυτή σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «Ο οδικός χάρτης για μια επίλυση στη Μάνμπιτζ που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Τουρκία εφαρμόζεται πλήρως. Οι Κούρδοι φεύγουν από την Μάνπιτζ»!.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνία, βάσει της οποίας η κουρδική πολιτοφυλακή YPG θα αποσυρθεί από τη Μάνμπιτζ και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας εκεί θα αναλάβουν από κοινού δυνάμεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ, με αντάλλαγμα να μην εισβάλλουν οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.

Αυτά για να γίνει κατανοητό κατά πόσο υπολογίζει η Τουρκία τις ΗΠΑ. Και τα F-35 παίρνει και τους Κούρδους διώχνει μακριά από την επικράτειά της και δηλώνει επίσημα κατοχή σε ξένη χώρα (την Συρία) χωρίς ουδείς να την ενοχλεί και να νιώθει την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως «σήμερα θα γίνει κανονικά η παράδοση των F-35 στην Τουρκία»

Έτσι εξηγείται η οργισμένη αντίδραση του Αμερικανού ΥΠΑΜ Τζέιμς Μάτις, στις προσπάθειες της Γερουσίας και του Κογκρέσου να «μπλοκάρουν» την παράδοση των F-35 στην Άγκυρα.

Επιβεβαιώνεται το pronews.gr για το ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τα δώσει όλα στην Άγκυρα προκειμένου να κρατήσει την Τουρκία στην σφαίρα επιρροής της αν και προς το παρόν φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο.

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Τ.Μάτις εν εξάλλω έλεγε σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι «είναι ενάντιος στις προσπάθειες της Γερουσίας να μπλοκάρει την παράδοση των προηγμένων αεροσκαφών στην Τουρκία».

Μάλιστα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι ο Mattis έχει ενεργοποιηθεί ο ίδιος και έχει επαφές με τα μέλη του Κογκρέσου για να είναι σίγουρος ότι ο νόμος για την Άμυνα δεν θα έχει στην τελική του εκδοχή την επιθετική γλώσσα που είχε στην αρχή, κατά της Άγκυρας, πριν τελικώς φτάσει προς υπογραφή στα χέρια του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ!

Και δεν είναι μόνο αυτό: Ο τουρκικός Στρατός προελαύνει στη βόρειο Ιράκ και η Τουρκία έχει ήδη 11 στρατιωτικές βάσεις εκεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ την Πέμπτη.

Μιλώντας σε ζωντανά σε συνέντευξη που έδωσε στο Al Haber, ο Γιλντιρίμ επίσης είπε ότι περίπου 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες.

“Πραγματοποιούνται αεροπορικές επιθέσεις στο Καντίλ κατά διαστήματα. Αυτή τη φορά το PKK βρίσκεται στο Ιράν αλλά σε πολύ μειονεκτική θέση, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Δεν έχουμε πρόβλημα με το Ιράν αυτή τη φορά στην επίθεση κατά των Κούρδων. Ολοι στην περιοχή θέλουν οι Τούρκοι να εκκαθαρίσουν την τρομοκρατική απειλή. Εκκαθαρίσαμε την περιοχή στην Αφρίν της βορειοδυτικής Συρία, μετά την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας. Θα κάνουμε το ίδιο και στην περιοχή Καντίλ” σημείωσε.

Εάν οι Αμερικανοί έρθουν σε ρήξη με την Άγκυρα όπως είχε δηλώσει και πριν 15 ημέρες ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ Γουές Μίτσελ (και σχεδόν όλα εγχώρια ΜΜΕ έκαναν τις δηλώσεις αυτές «γαργάρα») “Οι ΗΠΑ δουλεύουν με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».

Όλα αυτά σημαίνουν ότι εάν κάποτε επιστρέψουν τα «καλά παιδιά» της Δύσης, οι Κεμαλιστές, στην εξουσία, τότε οι Αμερικανοί δεν θα κρατούν ούτε τα προσχήματα εναντίον των ελληνικών συμφερόντων.

Καλό θα είναι το ελληνικό πολιτικό σύστημα να σχεδιάσει πραγματικούς τρόπους αντιμετώπισης της Τουρκίας και να μην περιμένει πολλά από κανέναν.

Με την εκκένωση της Μανμπίτζ οι Αμερικανοί τουλάχιστον για τώρα, εγκαταλείπουν τις φιλοδοξίες τους για την δημιουργία κουρδικού κράτους.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι διαθέσιμοι να έρθουν σε ολική ρήξη με την Τουρκία, περιορίζονται μόνο στα «καβγαδάκια»…

Πάντως ήδη τουρκικά στρατεύματα έχουν ξεκινήσει περιπολίες στο βόρειο τομέα της Μανμπίτζ μαζί με Αμερικανούς

Ο ίδιος ο Τσαβούσογλου είπε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις «μέχρι να εκδιωχθεί εντελώς το YPG»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.