Λιβύη: Επίθεση στην κρατική εταιρεία πετρελαίων – 4 νεκροί και 10 τραυματίες (φώτο-βίντεο)

Λιβύη: Επίθεση στην κρατική εταιρεία πετρελαίων – 4 νεκροί και 10 τραυματίες (φώτο-βίντεο)

Επίθεση εξαπέλυσε σήμερα το πρωί μεγάλη ομάδα ενόπλων κατά της έδρας της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (NOC) της Λιβύης, στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι, όπως ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση αυτού του είδους με στόχο τα διευθυντικά στελέχη της NOC. Δύο από τους ενόπλους σκοτώθηκαν επίσης, ενώ 10 υπάλληλοι τραυματίστηκαν.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν ότι έχουν ανακτήσει τον έλεγχο του κτιρίου, στο κέντρο της πόλης.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε λίγες ημέρες αφότου επιτεύχθηκε μια εύθραυστη εκεχειρία για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων ενόπλων οργανώσεων στην Τρίπολη. Διάφορες ένοπλες ομάδες συχνά αποκλείουν ή εξαπολύουν επιθέσεις σε πετρελαιοπηγές, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όμως η έδρα της NOC ουδέποτε είχε στοχοποιηθεί μέχρι τώρα.

Η NOC παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών εσόδων για τη Λιβύη και, μαζί με την Κεντρική Τράπεζα, που εδρεύει επίσης στην Τρίπολη, είναι μια από τις ελάχιστες κρατικές υπηρεσίες που εξακολουθεί να λειτουργεί εν μέσω του χάους στη χώρα.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Το υπουργείο Εσωτερικών σε μια ανακοίνωσή του ανέφερε ότι με βάση τις πρώτες ενδείξεις οι ένοπλοι ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος, την τζιχαντιστική οργάνωση που έχει επιτεθεί και στο παρελθόν στην Τρίπολη και σε άλλες λιβυκές πόλεις. Το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, όπου σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, πριν από περίπου τέσσερις μήνες.

Όταν ξεκίνησε η επίθεση, οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έσπασαν τις τζαμαρίες του κτιρίου ώστε να μπορέσουν να διαφύγουν οι υπάλληλοι. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα σπασμένα γυαλικά, ανέφεραν οι αυτόπτες μάρτυρες. Ο πρόεδρος της NOC Μουστάφα Σανάλα και ο διευθυντής του γραφείου του αποχώρησαν με ασφάλεια από το κτίριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένας εργαζόμενος περιέγραψε πώς οι κουκουλοφόροι δράστες επιτέθηκαν στο κτίριο αφού προηγουμένως αντάλλαξαν πυρά με τους φρουρούς ασφαλείας. “Πήδηξα από το παράθυρο, μαζί με τους συναδέλφους μου. Μετά, ακούσαμε μια έκρηξη”, είπε, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.