«Θερμή» κρίση στην Α.Μεσόγειο: Τα 4 σενάρια κατάρριψης του ρωσικού ανθυποβρυχιακού α/φ Il-20

«Θερμή» κρίση στην Α.Μεσόγειο: Τα 4 σενάρια κατάρριψης του ρωσικού ανθυποβρυχιακού α/φ Il-20

Η Μεσόγειος βρίσκεται σε «θερμή» κρίση αφού εκτός από τον σφοδρό βομβαρδισμό της Συρίας από τους Ισραηλινούς είχαμε και την κατάρριψη ενός ρωσικού ανθυποβρυχιακού αεροσκάφους ΙL-20 και να επικρατούν τέσσερα σενάρια για το πως συνέβη γ κατάρριψη αυτή που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε παγκόσμια σύρραξη.

Το πρώτο σενάριο και το επικρατέστερο είναι να λένε την αλήθεια οι Αμερικανοί (οι οποίοι έσπευσαν αμέσως να το διαρρεύσουν για να αποφύγουν «ακραίες» καταστάσεις) και τελικά το αεροσκάφος να καταρρίφθηκε από φίλια πυρά και συγκεκριμένα από την συριακή αεράμυνα.

Είτε από πύραυλο S-300 είτε από S-200 είτε από συριακό Buk-M2/SA-17

https://twitter.com/pfc_joker/status/1041905655672647680

Σε περιβάλλον μεγάλης έντασης είναι κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν.

Το δεύτερο σενάριο είναι να το έριξαν οι Ισραηλινοί με πύραυλο αέρος-αέρος καθώς επιχειρούσαν ισραηλινά F-16 πάνω από την Συρία.

Είναι ένα σενάριο πολύ τραβηγμένο καθώς οι Ισραηλινοί δεν θα τολμούσαν να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια ξέρουν πως οι Ρώσοι θα το μάθουν και η «άτυπη» άδεια που τους έχουν δώσει να επιχειρούν πάνω από την Συρία χωρίς τον κίνδυνο κατάρριψης τους απλά θα λήξει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι Ισραηλινοί δεν το θέλουν αυτό.

Βέβαια οι Σύροι σκοπίμως ρίχνουν το φταίξιμο στους Ισραηλινούς και παντού αναφέρουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ισραηλινό πύραυλο.

Το τρίτο σενάριο αναφέρεται στην πιθανότητα το ρωσικό αεροσκάφος να καταρρίφθηκε από βολή αντιαεροπορικού πυραύλου επιφανείας-αέρος που πιθανόν εκτοξεύθηκε από την γαλλική φρεγάτα Auvergne κλάσης FREMM ή κάποιο άλλο πλοίο από την ΝΑΤΟϊκή δύναμη στην περιοχή αλλά όπως όλα δείχνουν οι Γάλλοι δεν συμμετείχαν ποτέ στην επίθεση αυτή.

Υπάρχει όμως και μια τέταρτη περίπτωση καθώς οι Ισραηλινοί διαθέτουν αυξημένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου να «άλλαξαν» το IFF του ρωσικού ανθυποβρυχιακού αεροσκάφους και να το εμφάνισαν στη συριακή αεράμυνα ως «εχθρικό» με αποτέλεσμα να βληθεί από φίλια πυρά.

Αυτό είναι κάτι που δύσκολα αποκαλύπτεται και ακόμα πιο δύσκολα αποδεικνύεται.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας για μια επίθεση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία, κατά τη διάρκεια της οποίας χάθηκε από τα ραντάρ ρωσικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-20 με 14μελές πλήρωμα.

«Δεν σχολιάζουμε αναφορές ή δημοσιεύματα στο εξωτερικό», περιορίστηκε να πει μια εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik αφού διαβουλεύθηκε με ανωτέρους της.

Όπως και να έχει η ανατολική Μεσόγειος άρπαξε «φωτιά» σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, την ίδια στιγμή που έλαβε χώρα η πρώτη ιστορική συμφωνία στην Α.Μεσόγειο καθώς Λευκωσία και Κάιρο μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέσει το κοίτασμα «Αφροδίτη», από το τεμάχιο “12” προς αιγυπτιακά τερματικά.

Δηλαδή το φυσικό αέριο θα αρχίσει να ρέει και αυτό σημαίνει πολλά…

Το ρωσικό αεροσκάφος κατέγραφε τα πλοία του ΝΑΤΟ που περιπολούσαν στην περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.