ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα προώθησης μεταναστών – Έως και 16.000 ευρώ η χρέωση!

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα προώθησης μεταναστών – Έως και 16.000 ευρώ η χρέωση!

Οι αρχές προχώρησαν σε 12 συλλήψεις αλλοδαπών στο πλαίσιο εξάρθρωσης οργανωμένου κυκλώματος παράνομης προώθησης μεταναστών από την Ελλάδα προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο εμπλέκονται και επτά κρατούμενοι σε φυλακές.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνες έρευνες του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με την Europol και την Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Μ. Βρετανίας. Στις 30-31 Μαΐου έγινε ευρείας κλίμακας επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν 12 αλλοδαποί, από τους οποίους οι επτά είναι μέλη του κυκλώματος , οι 4 επρόκειτο να προωθηθούν και έμεναν σε οικίες που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα, ενώ ένας Αφγανός συνελήφθη για κατοχή πλαστής ταυτότητας.

Τα μέλη του κυκλώματος λάμβαναν έως και 16.000 ευρώ ανά παράνομη προώθηση, αποτελούνταν από δύο υποομάδες και χρησιμοποιούσε ως «βιτρίνα» κατάστημα στην Αθήνα.

Πώς λειτουργούσε

Η πρώτη υποομάδα ήταν επιφορτισμένη με την προώθηση μεταναστών κυρίως από την Αττική, είτε οδικώς, μέσω της «Βαλκανικής οδού», είτε αεροπορικώς.

Τα μέλη της ομάδας αφού εντόπιζαν τους υποψήφιους για προώθηση μετανάστες έρχονταν σε συμφωνία μαζί τους για το αντίτιμο της διακίνησης, το οποίο κυμαινόταν ανάλογα με τη χώρα προορισμού και τον τρόπο διακίνησης.

Για τη διακίνηση μέσω της «Βαλκανικής οδού», τα μέλη της ομάδας μετέφεραν τους μετανάστες στην περιοχή των Ευζώνων και διευκόλυναν την έξοδο τους προς την ΠΓΔΜ. Εκεί τους παραλάμβαναν άλλα μέλη του κυκλώματος και οργάνωναν τη συνέχεια του ταξιδιού προς τον τελικό προορισμό.

Από την προανάκριση και το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε προέκυψε ότι, το κύκλωμα εισέπραττε για κάθε παράνομη προώθηση από 1.000 έως και 2.000 ευρώ, με προορισμούς κυρίως την Αυστρία και τη Γερμανία και σε κάποιες περιπτώσεις την Ολλανδία.

Η ίδια υποομάδα δραστηριοποιούταν στην παράνομη προώθηση μεταναστών αεροπορικώς, κυρίως μέσω του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και μέσω των κρατικών αερολιμένων του Ηρακλείου και της Μυτιλήνης.

Τα μέλη της ομάδας εφοδίαζαν τους «υπό προώθηση» μετανάστες με πλαστά έγγραφα ή με γνήσια τρίτων προσώπων και αναλάμβαναν την μεταφορά τους στο αεροδρόμιο, όπου τους καθοδηγούσαν μέχρι να επιβιβαστούν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η προώθηση γινόταν αρχικά, μέσω πτήσης εσωτερικού προς την Αθήνα για την οποία «χρέωναν» από 1.000 έως 1.500 ευρώ, ενώ στη συνέχεια διοργάνωναν την περαιτέρω διακίνηση των μεταναστών, κυρίως προς χώρες της Ευρώπης.

Όπως προέκυψε, το κύκλωμα αναλάμβανε προωθήσεις κυρίως προς την Ελβετία και τη Γερμανία αλλά και τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Μ. Βρετανία και τον Καναδά.

Οι τιμές διαμορφώνονταν ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Ενδεικτικά για Ευρωπαϊκές χώρες η τιμή κυμαίνονταν από 4.000 έως 6.000 ευρώ, με εξαίρεση τη Μ. Βρετανία όπου η τιμή έφτανε από 8.000 έως 10.000, ενώ για τον Καναδά άγγιζε έως και 16.000 ευρώ ανά άτομο.

Η δεύτερη υποομάδα είχε αναλάβει την προώθηση μεταναστών από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας σε Ευρωπαϊκές χώρες οδικώς, μέσω της «Βαλκανικής οδού».

Τα μέλη του κυκλώματος μετέφεραν τους μετανάστες με οχήματα, από περιοχές της Θεσσαλονίκης στα σύνορα με ΠΓΔΜ, μέσω του νομού Κιλκίς. Από εκεί τους καθοδηγούσαν πεζούς από μονοπάτια διέλευσης στη γειτονική χώρα και ακολούθως με τη χρήση οχημάτων, τους μετέφεραν στους τελικούς προορισμούς, με κυριότερο την Αυστρία.

Για τον συγκεκριμένο τρόπο διακίνησης, η «χρέωση» κυμαινόταν από 800 έως και 1.300 ευρώ ανά μετανάστη, ενώ προβλεπόταν και επιπλέον αμοιβή για το μέλος του κυκλώματος που εκτελούσε χρέη οδηγού.

Πώς απέφευγαν τους ελέγχους

Προκειμένου να αποφεύγουν τους ελέγχους, το κύκλωμα χρησιμοποιούσε όχημα «προπομπό», το οποίο ήταν επιφορτισμένο να ειδοποιεί για σημεία αστυνομικών ελέγχων. Αλλοι μέθοδοι ήταν επίσης, το δοκιμαστικό δρομολόγιο, πριν την πραγματοποίηση της παράνομης προώθησης και η εναλλαγή δρομολογίων.

Οπως προέκυψε από την έρευνα και την ανάλυση των προανακριτικών στοιχείων, καταδεικνύεται η εμπλοκή του κυκλώματος, σε συνολικά 26 υποθέσεις παράνομης προώθησης μεταναστών, από τις οποίες, 11 μέσω της αεροπορικής μεθόδου, 14 μέσω της «Βαλκανικής Οδού» και 1 με πλωτό μέσο.

Στο παρελθόν έχουν σχηματισθεί δικογραφίες για πέντε από αυτές υποθέσεις, ενώ πολλά από τα μέλη έχουν συλληφθεί για συναφή αδικήματα, όπως για παράνομη προώθηση μεταναστών, κατοχή και χρήση πλαστών εγγράφων, κλοπές, ληστείες και ένας από αυτούς για αποπλάνηση ανηλίκου.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε κατοικίες και σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 17 διαβατήρια
• 8 δελτία ταυτότητας
• 2 ταξιδιωτικά έγγραφα Αφγανιστάν
• 2 δελτία αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού
• 3 κάρτες επιβίβασης
• 3.400 Ευρώ
• βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για άδεια διαμονής
• 24 κινητά τηλέφωνα
• visa Γερμανίας
• 3 φορητοί Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
• tablet
• πλαστικοποιητής
• πολυμηχάνημα
• συσκευή ανίχνευσης (UV) και ένα αυτοκίνητο.

Τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα ήταν είτε τρίτων προσώπων είτε αμφιβόλου γνησιότητας, ενώ τέσσερις από τις ταυτότητες είχαν δηλωθεί ως κλοπή ή απώλεια.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.