Νέα άσκηση στο κέντρο της Αθήνας από την ΕΛ.ΑΣ για τρομοκρατικό κτύπημα από φανατικούς μουσουλμάνους

Νέα άσκηση στο κέντρο της Αθήνας  από την ΕΛ.ΑΣ για τρομοκρατικό κτύπημα από φανατικούς μουσουλμάνους

Ακόμα μια άσκηση για την αντιμετώπιση ενός πιθανού τρομοκρατικού κτυπήματος από φανατικούς μουσουλμάνους στην Ελλάδα σχεδιάζει η ΕΛ.ΑΣ, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα , για το κατά πόσο η χώρα μας αποτελεί πλέον στόχο των τζιχαντιστών ή όχι.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η νέα άσκηση θα πραγματοποιηθεί νυχτερινές ώρες σε πολυσύχναστη πλατεία στο κέντρο της Αθήνας και σε αυτή θα μετάσχουν αστυνομικοί από τις «ειδικές» υπηρεσίες του σώματος.

Πρόκειται για τη δεύτερη άσκηση προσομοίωσης τρομοκρατικής επίθεσης σε διάστημα λίγων μηνών. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) είχε φιλοξενηθεί άσκηση επί χάρτου με την επωνυμία «Τυφώνας». Περιελάμβανε έξι διαφορετικά σενάρια βασισμένα στις πρόσφατες επιθέσεις ισλαμιστών τρομοκρατών στην Ευρώπη.

Η διαφορά όμως με τον «Τυφώνα Νο 2» είναι ότι αυτή τη φορά θα είναι άσκηση «πεδίου» και θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας, πιθανότατα στην πλατεία Συντάγματος ή στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν περίπου προαποφασισμένο να πραγματοποιηθεί αρκετό καιρό πριν από τις πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις στη Βαρκελώνη, ωστόσο, μετά και τα νέα δεδομένα, η διατήρηση του αντιτρομοκρατικού επιτελείου σε εγρήγορση κρίνεται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι ο «Τυφώνας Νο 2» θα πραγματοποιούνταν στα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ενδέχεται να πάρει μερικές εβδομάδες παράταση λόγω ενός εξωγενούς παράγοντα: της αυξημένης τουριστικής κίνησης στην Αθήνα.

Αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξήγησε, ότι «λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού τουριστών στο κέντρο της πρωτεύουσας, μια άσκηση τρομοκρατικής επίθεσης θα προκαλούσε ανησυχία μεταξύ των τουριστών, ακόμα κι εάν επιλέγαμε να την πραγματοποιήσουμε σε ώρες με μειωμένη κίνηση, όπως νωρίς τα ξημερώματα» και συμπλήρωσε ότι «για τον λόγο αυτό ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μερικές εβδομάδες αργότερα, τον Οκτώβριο».

Η ίδια πηγή τόνισε ότι σκοπός της άσκησης είναι οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ), των ΜΑΤ και των υπολοίπων «ειδικών» υπηρεσιών να γνωρίζουν επακριβώς πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος.

Η πρώτη αντιτρομοκρατική άσκηση επί χάρτου στην οποία δόθηκε η κωδική ονομασία «Τυφώνας» είδε πραγματοποιηθεί το πρωί της 12ης Ιουλίου στα γραφεία του ΚΕΜΕΑ με τη συμμετοχή αστυνομικών του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, των Διευθύνσεων Πληροφοριών και Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Περιελάμβανε σενάρια όπως επίθεση με βαν σε πεζούς, πυροβολισμούς εναντίον του πλήθους, εκρήξεις σε χώρους συνάθροισης κ.ά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.