ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ιδιαιτέρως άσχημη χαρακτηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ το πρόβλημα των προσφύγων σε Λέσβο- Χίο-Σάμο

Ιδιαιτέρως άσχημη χαρακτηρίζεται από την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ το πρόβλημα των προσφύγων σε Λέσβο- Χίο-Σάμο

Ζοφερή παραμένει η εικόνα που παρουσιάζουν ελληνικά νησιά που εξακολουθούν να μαστίζονται από την προσφυγική κρίση. Πιο έντονο είναι το πρόβλημα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, όπου η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ), από τα μέσα Οκτωβρίου η κυβέρνηση «έχει απομακρύνει περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση του υπερσυνωστισμού στα κέντρα υποδοχής και για τη μεταφορά των πιο ευάλωτων ατόμων σε ασφαλείς συνθήκες καθώς μπαίνει για τα καλά ο χειμώνας”.

Ωστόσο, περίπου 10.000 αιτούντες άσυλο «εξακολουθούν να συνωστίζονται στις δομές που διαχειρίζεται η κυβέρνηση στα νησιά, που ξεπερνούν κατά το διπλάσιο την αρχική τους χωρητικότητα». Έντονο είναι το πρόβλημα στη Μόρια αλλά και στο Βαθύ στη Σάμο.
Σύμφωνα με την ΥΑ, χρειάζεται να μειωθεί ο χρόνος που διαρκούν οι διαδικασίες για συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις να μετακινηθούν στην ενδοχώρα. Στόχος είναι να μετακινούνται στην ενδοχώρα όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Οι εντάσεις αυξάνονται

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου της ΥΑ, οι εντάσεις αυξάνονται προοδευτικά, όπως και ο αριθμός των αφίξεων. Η οργάνωση μάλιστα αναφέρεται στην απροθυμία που υπήρξε σε ορισμένα νησιά για να «εξασφαλιστεί ένας μικρός αριθμός θέσεων προσωρινής και έκτακτης στέγασης σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για τους πιο ευάλωτους».

Από τον Ιούλιο έχουν έρθει 19.800 άτομα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Περισσότερα από 1.700 άτομα έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά μέχρι στιγμής από τις αρχές Δεκεμβρίου, γεγονός που δείχνει ότι η τάση των πιο αυξημένων αφίξεων συνεχίζεται, με 19.800 άτομα να έχουν φθάσει από τον φετινό Ιούλιο. Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται πάρα πολλές οικογένειες και πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται ειδική στήριξη. Πάνω από το 70% των αφίξεων φέτος είναι Σύροι, Ιρακινοί ή Αφγανοί, ενώ 4 στους 10 είναι παιδιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.