«Μεμονωμένο» χαρακτήρισε το περιστατικό της επίδειξης της «μεγάλης Αλβανίας» στη Κρήτη το ΥΠΕΞ

«Μεμονωμένο» χαρακτήρισε το περιστατικό της επίδειξης της «μεγάλης Αλβανίας» στη Κρήτη το ΥΠΕΞ

Ως «μεμονωμένο περιστατικό», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς το πρόσφατο ατόπημα του συμβούλου της αλβανικής πρεσβείας να φωτογραφηθεί στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων αγκαλιάζοντας ένα παιδί, που φορούσε μπλούζα με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας».

Μεμονωμένο με την έννοια ότι η πρόκληση έγινε παρουσία συμβούλου της αλβανικής πρεσβείας, καθώς γενικότερα τα κρούσματα προπαγάνδας περί “Μεγάλης Αλβανίας” είναι πάμπολλα στην Ελλάδα.

Η εικόνα του Αλβανού διπλωμάτη κατά την έναρξη των μαθημάτων αλβανικής γλώσσας στο συγκεκριμένο σχολείο έχοντας μπροστά του μαθητή αλβανικής καταγωγής, που φορούσε μπλούζα με το συγκεκριμένο χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνονται και ελληνικά εδάφη, προβλήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας δημιουργώντας προβληματισμό στην ελληνική πλευρά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρου Καράογλου, ο υπουργός Εξωτερικών αφού αναφέρει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών διατρανώνει την εκ μέρους του απόλυτη καταδίκη, τόσο κάθε ξενοφοβικής και ρατσιστικής εκδήλωσης, όσο και των εκδηλώσεων ακραίου εθνικισμού και οιασδήποτε αλυτρωτικής τάσης», σημειώνει: “Εις ό,τι αφορά, ειδικότερα, την περίπτωση του 1ου Γυμνασίου Χανίων, θα περιορισθώ να σχολιάσω κατ’αρχάς ότι αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό” αναφέρει ο Ν.Κοτζιάς που απο όλα τα παιδιά που ήταν εκεί ο Αλβανός διπλωμάτης πήγε και αγκάλιασε όλος τυχαίως εκείνο με την επίμαχη μπλούζα.

“Επίσης, δεν θα πρέπει να στοχοποιείται κανένα παιδί, που δεν αντιλαμβάνεται ίσως τις διαστάσεις των μηνυμάτων μιας αναγραφής στην μπλούζα του. Ευθύνη, όμως, φέρουν όσοι χρησιμοποιούν ένα παιδικό ένδυμα ως όργανο πρόκλησης, με έκφραση τάσεων αναθεωρητικών του διεθνούς δικαίου. Θεμέλιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, αλλά και της ομαλής κοινωνικής συμβίωσης εντός αυτής είναι ο σεβασμός της διεθνούς, ευρωπαϊκής και εσωτερικής μας δικαιϊκής τάξης».

Ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει στην απάντησή του ότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό, που λαμβάνει χώρα παρουσία Αλβανών διπλωματών αλλά και το γεγονός ότι δόθηκαν εξηγήσεις εκ μέρους της αλβανικής πλευράς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ως προς την παρουσία του Συμβούλου της Αλβανικής Πρεσβείας στην εν λόγω εκδήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνει υπ’όψιν το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί έως σήμερα άλλο παρόμοιο περιστατικό με παρουσία Αλβανών Διπλωματών στην χώρα μας. Συγκρατούμε ότι ο Αλβανός υπουργός Διασποράς κ. Majko, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην χώρα μας, συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη (26.1.2018), στον οποίο παρείχε εξηγήσεις για το περιστατικό στην Κρήτη, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, που δεν θα πρέπει να επισκιάζει τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Τέλος καταστήσαμε σαφές στην αλβανική πλευρά και δια της εδώ Πρεσβείας τους, ότι αναμένουμε όπως μη γίνουμε μάρτυρες άλλων τέτοιων επεισοδίων στο μέλλον».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.