Die Welt: «Η Ελλάδα “τορπιλίζει” τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό»

Die Welt: «Η Ελλάδα “τορπιλίζει” τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό»

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle υιοθετεί επικριτική στάση στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Το δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ενώ η Άγκυρα εφαρμόζει την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, που ισχύει εδώ και δύο χρόνια, υπάρχει υποψία ότι η Ελλάδα την «τορπιλίζει».

Σύμφωνα με πληροφορίες της από αρμόδιους στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες καθώς και από την Frontex, η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει μεγάλο αριθμό προσφύγων που ζητούν άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, με συνέπεια η Τουρκία να μην είναι υποχρεωμένη πλέον να τους δεχθεί πίσω και έτσι η Αθήνα δίνει το μήνυμα προς τους πρόσφυγες ότι όποιος καταφέρνει να φτάσει μέσω του Αιγαίου στα νησιά, μπορεί να προχωρήσει και προς την κεντρική Ευρώπη.

Ένας στους δύο πρόσφυγες μεταφέρεται από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα

Οι αρθρογράφοι παραθέτουν εσωτερικά στατιστικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου 2018 έφτασαν 62.190 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, από αυτούς στην ηπειρωτική χώρα 27.635, δηλαδή ένα ποσοστό του 45%», αναφέρεται στο άρθρο.

Εμπειρογνώμονες γερμανικών υπηρεσιών επικρίνουν επίσης ότι «οι ελληνικές αρχές επαναπροωθούν στην Τουρκία πολύ λίγους πρόσφυγες, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί. Λόγω των πολλών παραβιάσεων της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά οι εμπειρογνώμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνεται το κίνητρο των προσφύγων, μέσω των ελληνικών νησιών, να καταφεύγουν στην Ευρώπη και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων».

Κατά την Welt από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ανέβηκε σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά μέσω του Αιγαίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Συνολικά στο 2017 ήρθαν περίπου 35.000 πρόσφυγες από την Τουρκία, τον περασμένο Δεκέμβριο οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα ήταν περισσότεροι από όσους ήρθαν στα ελληνικά νησιά. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν οι κακές συνθήκες διαβίωσης και η αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Μόνο 1.600 επιστροφές στην Τουρκία σε δύο χρόνια

«Στην Επιτροπή Εσωτερικών της γερμανικής βουλής υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επεσήμανε ότι οι Έλληνες μεταφέρουν τακτικά πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα αντί να τους επαναπροωθούν στην Τουρκία, όπως προβλέπει η προσφυγική συμφωνία». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι προς τα έξω το γερμανικό υπουργείο επιλέγει επαινετικά λόγια για τη συμφωνία, «ότι πρόκειται για μια κοινή επιτυχία», αλλά ο νέος υφυπουργός του υπουργείου Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι «δεν εφαρμόζονται όλες οι πτυχές της συμφωνίας, όπως οι επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία». Αλλά και η Κομισιόν πιέζει εδώ και μήνες τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν επιτέλους τις επαναπροωθήσεις προσφύγων, των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε και σε δεύτερο βαθμό για να μην δημιουργείται το αδιαχώρητο στα νησιά, συνεχίζουν οι αρθρογράφοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την έναρξης ισχύος της συμφωνίας για το προσφυγικό με την Τουρκία η Ελλάδα επαναπροώθησε μόλις 1.600 πρόσφυγες σύμφωνα με την εφημερίδα, εκ των οποίων οι 236 ήταν από τη Συρία. «Μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου του 2017 χρειάστηκε σχεδόν ενάμισι χρόνος από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για να επιβεβαιώσει η Ελλάδα ότι επαναπροωθεί και Σύρους στην Τουρκία παρά τη θέλησή τους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.