Εξάρθρωση της σπείρας Γεωργιανών από την ΕΛ. ΑΣ. – Πάνω από 1.000 ληστείες σε 6 χρόνια

Εξάρθρωση της σπείρας Γεωργιανών από την ΕΛ. ΑΣ. – Πάνω από 1.000 ληστείες σε 6 χρόνια

Περισσότερες από χίλιες διαρρήξεις σε σπίτια στην Αττική, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, εκτιμά η αστυνομία ότι διέπραξε η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου και η οποία αποτελείτο από έξι Γεωργιανούς, από 35 έως 53 ετών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος, κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, έως στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 26 περιπτώσεις κλοπών από οικίες σε Μαρούσι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη, Χαϊδάρι, Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Αργυρούπολη, Άγιο Δημήτριο, Άλιμο, Πάτρα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Αίγιο, Διακοφτό, Λουτράκι, Λειβαδιά, Ιτέα και Θήβα. Παράλληλα, διερευνάται η εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Η εξάρθρωση της σπείρας έγινε έπειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συνδρομή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ), σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε, κατά περίπτωση, δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και παραβάσεις των νόμων που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, τα ναρκωτικά, τα όπλα και τους αλλοδαπούς.

Σημειώνεται, ότι στη δικογραφία περιλαμβάνεται και 57χρονη Ελληνίδα, κατηγορούμενη για συνέργεια σε διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της σπείρας ξεκινούσαν κάθε μέρα νωρίς το πρωί διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα, προκειμένου να μετακινηθούν σε πόλεις της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Κάθε ημέρα διέπρατταν κλοπές έως και σε δύο πόλεις. Μόλις έφταναν στον προορισμό τους, πλησίαζαν τα σπίτια που είχαν επιλέξει να «χτυπήσουν».

Τον συντονισμό των ενεργειών είχε ο 53χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είχαν αναλάβει την αυτοψία του χώρου, την επιτήρηση του σημείου και την παραβίαση της κλειδαριάς με αυτοσχέδια διαρρηκτικά εργαλεία.

Οι δράστες, λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησής τους με τις διαρρήξεις, είχαν τη δυνατότητα, με τη χρήση ειδικών διαρρηκτικών εργαλείων, να παραβιάζουν ακόμα και τις πιο τεχνολογικά εξελιγμένες κλειδαριές ασφαλείας, που χαρακτηρίζονται ως απαραβίαστες. Επίσης, σε όλες τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν τρία συγκεκριμένα οχήματα, ένα εκ των οποίων λειτουργούσε ως προπομπός και ενημέρωνε τον 53χρονο αρχηγό της σπείρας, ο οποίος μετέφερε τα κλοπιμαία, για τυχόν ύπαρξη αστυνομικών στο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιούσαν.

Έπειτα από τις κλοπές, οι δράστες είτε αποθήκευαν τα κλοπιμαία στους χώρους απόκρυψης, είτε τα μετέφεραν σε ενεχυροδανειστήριο, που διαχειρίζονταν δύο από τους συλληφθέντες, 34 και 44 ετών, όπου γινόταν η άμεση εκποίησή τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε αστυνομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από εννέα οικίες και άλλους χώρους, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Το ποσό των 40.000 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών μεγάλης χρηματικής αξίας, χρυσές λίρες και σημαντικός αριθμός ρολογιών, ηλεκτρονικές συσκευές, δύο πιστόλια, δύο περίστροφα, κυνηγετικό όπλο, αεροβόλο τυφέκιο και πλήθος φυσιγγίων, τέσσερα Ι.Χ αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα, καθώς και διαρρηκτικά εργαλεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.