«Βουλιάζει» η Μυτιλήνη από τους παράνομους μετανάστες – 328 αφίξεις σε 24 ώρες!

«Βουλιάζει» η Μυτιλήνη από τους παράνομους μετανάστες – 328 αφίξεις σε 24 ώρες!

Για άλλη μια φορά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου «βουλιάζουν» από τις συνεχείς αφίξεις παράνομων μεταναστών καθώς μόλις σε ένα 24ωρο έφτασαν 328 άτομα στην Λέσβο.

Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ, για τουλάχιστον την περίοδο από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα, που δημιούργησε έντονες ανησυχίες στις διωκτικές αρχές. Ανησυχία όμως προκάλεσε, όχι μόνο ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων που πέρασαν στη Λέσβο, αλλά και ο τρόπος μετακίνησης, αφού τα εννέα περιστατικά εκδηλώθηκαν κατά μήκος όλων των βόρειων, των ανατολικών και των νοτιοανατολικών ακτών του νησιού, με διαφορετικά σημεία εκκίνησης.

Πράγμα που έκανε πολλούς να θυμηθούν εκείνο το πολύ δύσκολο καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2015 με την ανάλογη εκδήλωση του φαινομένου.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε πάντως, φαίνεται πως ενεργοποίησε την τουρκική ακτοφυλακή, που αργά σήμερα το μεσημέρι ανακοίνωσε επίσημα στην ιστοσελίδα της, ότι από χθες το απόγευμα και σε διάστημα 24 ωρών πραγματοποίησε συνολικά 12 παρεμβάσεις, επαναπροωθώντας στις τουρκικές ακτές 488 άτομα.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Δικελί και της Φώκαιας πραγματοποίησε εννέα επεμβάσεις σε βάρκες με κατεύθυνση προς την Μυτιλήνη, επαναπροωθώντας 387 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ στην περιοχή των Διδύμων και του Κουσάντασι πραγματοποίησε τρεις επεμβάσεις επαναπροωθώντας 101 άτομα.

Η κατάσταση πάντως στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια χαρακτηρίζεται πλέον και επίσημα εκρηκτική. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στον καταυλισμό διαμένουν 5.674 άτομα, ενώ συνολικά στην περιοχή της Μυτιλήνης των 32.000 κατοίκων, στη Μόρια και σε άλλες δομές βρίσκονται συνολικά 7.812 πρόσφυγες και μετανάστες.

Τί συμβαίνει με τη Χίο;

Εντυπωσιακή πάντως παραμένει η σχεδόν μηδενική ροή προσφύγων και μεταναστών προς τη Χίο, για τρίτο συνεχή μήνα. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιανουάριο στη Χίο πέρασαν συνολικά 179 άτομα, το Φεβρουάριο 47, ενώ κατά τον Μάρτιο μέχρι σήμερα 58.

Αρχικά από τις ελληνικές αρχές, πιστεύονταν ότι η αιτία της ελαχιστοποίησης σχεδόν των ροών προς τη Χίο, είχε να κάνει με τη γειτνίαση των ακτών απ’ όπου αναχωρούν οι βάρκες, με τη μεγαλούπολη της Σμύρνης, όπου και κρύφτηκαν οι αντικαθεστωτικοί, για τη σύλληψη των οποίων έχει εξαπολυθεί ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό από το καθεστώς του Ερντογάν. Στη θαλάσσια περιοχή λοιπόν μεταξύ Χίου και των γειτονικών στη Σμύρνη ακτών επιχειρεί η ακτοφυλακή, με αποτέλεσμα των μηδενισμό του περάσματος προσφύγων και μεταναστών.

Όπως όμως αρχικά έδειξε η δημοσιογραφική έρευνα και αποδείχθηκε και επίσημα στη συνέχεια, στην τουρκική χερσόνησο της Ερυθραίας απέναντι από τη Χίο, από τις αρχές του Ιανουαρίου λειτουργεί η υπηρεσία αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών που ανήκει στην αστυνομία της Τουρκίας. Ανάλογες υπηρεσίες δεν λειτουργούν όμως βόρεια και νότια της Σμύρνης, όπου και ο έλεγχος των ροών ασκείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή, στελέχη της οποίας έχουν καταγγελθεί για σχέσεις με το κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων, αλλά έχει αποδυναμωθεί από τα επίλεκτα στελέχη της συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η δράση της νέας αυτής υπηρεσίας αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών με έδρα τον Τσεσμέ στους δρόμους προς τις ακτές, απέτρεψε την κίνηση δεκάδων υπερφορτωμένων με πρόσφυγες και μετανάστες αυτοκινήτων, οι οποίοι και επαναπροωθήθηκαν στο εσωτερικό. Αυτοί θεωρείται ότι διοχετεύθηκαν προς τα βόρεια, προς τις ακτές απέναντι από τη Λέσβο, όπου ο έλεγχος είναι δυσχερέστερος και άρα το πέρασμά τους ευκολότερο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.