ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Εξάρθρωση σπείρας που εξαπατούσε πολίτες με αγοραπωλησίες αυτοκινήτων – Είχαν βγάλει πάνω από 2 εκ. ευρώ

Εξάρθρωση σπείρας που εξαπατούσε πολίτες με αγοραπωλησίες αυτοκινήτων – Είχαν βγάλει πάνω από 2 εκ. ευρώ

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων κατάφερε και εξάρθρωσε μία εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες κακουργηματικής μορφής και πλαστογραφίες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

Στο πλαίσιο οργανωμένης ευρείας κλίμακας επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες, τις πρωινές ώρες στις περιοχές Βλυχό Μεγάρων, Ζευγολατιό Κορινθίας, Κουτσοπόδι Άργους και Νέας Κίου Αργολίδος, συνελήφθησαν τριάντα τρεις ημεδαποί (ηλικίας από 19 έως 72 ετών), μεταξύ των οποίων οι πέντε αρχηγοί, δεκατέσσερα από τα δέκα οκτώ βασικά μέλη της οργάνωση και δέκα πέντε από τα τριάντα οκτώ περιφερειακά μέλη. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται τέσσερα από τα βασικά μέλη και είκοσι τρία από τα περιφερειακά μέλη (ηλικίας από 22 έως 71 ετών).

Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Αστυνομικού Υποδιευθυντή, Θεόδωρου Χρονόπουλου,, στην επιχείρηση συμμετείχαν περισσότεροι από διακόσιοι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομικών επιχειρήσεων Αττικής, της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδος, ομάδες Ο.Π.Κ.Ε., διμοιρία ΔΙ.Α.Τ., συνοδοί Αστυνομικών σκύλων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απάτες και πλαστογραφίες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, απόπειρες απατών, πλαστογραφίες τετελεσμένες και σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα.

Έβγαλαν παραπάνω από 2 εκατ. ευρώ

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, που ήταν εξειδικευμένη, πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη και χρονοβόρα, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι από το έτος 2015, μέχρι και σήμερα, έχουν διαπράξει περισσότερες από 237 αξιόποινες πράξεις, έχοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο εκτιμάται ότι υπερβαίνει κατά πολύ τα 2.000.000,00 ευρώ.

Παράλληλα εξετάζεται η συμμετοχή τους σε εκατοντάδες ακόμη παράνομες πράξεις που έχουν διαπραχθεί με την ίδια μεθοδολογία σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Επιπλέον, ορισμένοι από τους συλληφθέντες, εμπλέκονται σε 41 ακόμη αξιόποινες πράξεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, για τις οποίες έχει σχηματιστεί δικογραφία από το Α.Τ. Ελασσόνας.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, καθώς και τη συμπεριφορά των μελών της, προέκυψε ότι τα μέλη της δρούσαν άκρως επαγγελματικά, μεθοδικά και οργανωμένα…

Σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, οι συλληφθέντες χαρακτηρίζονταν για τη διαρκή δράση τους, την τήρηση σφικτής δομής και ιεραρχίας, κανόνες ιεραρχίας και σεβασμού των νεότερων μελών προς τα πιο έμπειρα και αρχηγικά μέλη, ενώ η πλειοψηφία των μελών είχαν καθημερινή επαφή μεταξύ τους, γνωρίζονταν πολλά χρόνια και παράλληλα διατηρούσαν στενές συγγενικές και φιλικές σχέσεις. Επίσης, εφαρμόζονταν μερικός καταμερισμός καθηκόντων και ρόλων, ενώ η ανταμοιβή και προαγωγή μελών ήταν ανάλογη με τις προσφερόμενες από αυτούς υπηρεσίες και τον βαθμό εμπλοκής τους.

Η πλειοψηφία των αρχηγικών και βασικών μελών, έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για την τέλεση πανομοιότυπων αδικημάτων, γεγονός που τους «υποχρέωνε» να τροποποιήσουν τη μεθοδολογία δράσης τους και να μετατραπούν σε «επαγγελματίες» του είδους, με τη χρήση τεχνικών και μεθόδων, που εφαρμόζονται από πολύ καλά οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Έτσι, κατόρθωναν να ελαχιστοποιήσουν σε τεράστιο βαθμό το ενδεχόμενο εντοπισμού και ταυτοποίησης των αρχηγικών και βασικών μελών από τις διωκτικές Αρχές.

Η τέλεση αυτού του είδους εγκλημάτων, ήταν βαρύνουσας σημασίας για την εγκληματική οργάνωση, καθώς τους πρόσφερε άμεσο και καθαρό οικονομικό όφελος.

Με αυτόν τον τρόπο δρούσαν

Αναρτούσαν σε διαδικτυακές ιστοσελίδες αγγελιών, ψευδείς αγγελίες πώλησης παντός τύπου μεταχειρισμένων οχημάτων και εξαρτημάτων αυτών σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές, αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με αυτές της υπόλοιπης αγοράς, προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον πληθώρας υποψήφιων αγοραστών.

Έθεταν προς πώληση οχήματα παντός τύπου, καλύπτοντας έτσι τις απαιτήσεις της πλειοψηφίας των υποψήφιων αγοραστών που αναζητούν κάποιο όχημα και πιο συγκεκριμένα, αναρτούν προς πώληση, οχήματα παλαιάς και νέας τεχνολογίας, οικονομικά και πολυτελή, μηχανές μικρού και μεγάλου κυβισμού, αυτοκίνητα Ι.Χ.Ε. και Ι.Χ.Φ., τροχόσπιτα, αγροτικούς ελκυστήρες (τρακτέρ), τροχόσπιτα, νταλίκες, επικαθήμενα, ανατρεπόμενες καρότσες, μηχανήματα έργων, φορτωτές, κλαρκ, σκάφη αναψυχής κ.α.

Προσποιούνταν τους καταξιωμένους επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες στόλου οχημάτων, τα οποία συνήθως «δεν είχαν ανάγκη», για να δικαιολογήσουν την πώληση τους σε χαμηλή τιμή. Επιστράτευαν συνεργούς τους που είχαν επιφορτισθεί με τον ρόλο του υποτιθέμενου λογιστή, ή του οδηγού της μεταφορικής εταιρείας που θα τους παρέδιδε το προς πώληση όχημα.

Επίσης, προσποιούνταν τους εύπορους και προστατευτικούς γονείς, οι οποίοι πωλούσαν όχημα το οποίο χρησιμοποιείται από το παιδί τους σε χαμηλή τιμή, είτε επειδή φοβούνται τροχαίο ατύχημα, (ιδίως σε περιπτώσεις πώλησης μηχανών μεγάλου κυβισμού) είτε επειδή το παιδί τους έχει μετοικήσει ή πρόκειται να μετοικήσει στο εξωτερικό. Στο συγκεκριμένο σενάριο, συμμετέχει και ο υποτιθέμενος γιός, ο οποίος και εξηγεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, στα οποία καίριο ρόλο διαδραματίζει πάντα ο φερόμενος ως λογιστής, κατέθεταν τα χρήματα ως εξής:

Αρχικά αποσπούσαν χρηματικό ποσό ως προκαταβολή για την αγορά του οχήματος, την κατοχύρωσή του λόγω της μεγάλης ζήτησής του από έτερους υποψήφιους αγοραστές και τη διαγραφή τη αγγελίας πώλησης.

Στη συνέχεια, αποσπούσαν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα με τη χρήση διάφορων προσχημάτων, όπως η πληρωμή Φ.Π.Α., έκδοση τιμολογίων, πληρωμή των μεταφορικών εξόδων, πληρωμή των εξόδων μεταβίβασης.

Σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη κάποιου δύσπιστου θύματος, χρησιμοποιούσαν το τέχνασμα της εικονικής επιστροφής χρημάτων.

Τα αρχηγικά και βασικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εντόπιζαν άτομα τα οποία βρίσκονταν σε κατάσταση μεγάλης οικονομικής ένδειας και πολλές φορές προέρχονταν από το συγγενικό περιβάλλον τους, τα οποία έναντι ανταλλάγματος παραχωρούσαν ή άνοιγαν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σε περίπτωση που κάποιο θύμα αντιδρούσε για την αργοπορία ολοκλήρωσης των διαδικασιών (μεταβίβαση, μεταφορά οχήματος στον τόπο διαμονής του θύματος κλπ.), χρησιμοποιούνταν προφάσεις, προκειμένου να δικαιολογηθούν και να τους καθησυχάσουν. Επικρατέστερες προφάσεις αποτελούσαν είτε η μηχανική βλάβη κατά τη μεταφορά του προς πώληση οχήματος, είτε κάποιο τροχαίο ατύχημα ή αναπάντεχο σοβαρό πρόβλημα υγείας ή θάνατος του πωλητή ή στενού συγγενή του.

Όταν το θύμα αντιλαμβανόταν τη σε βάρος του απάτη και ερχόταν σε επικοινωνία μαζί τους, εκτοξεύαν ύβρεις και απειλές κατά της ζωής αυτού και της οικογενείας του, προκειμένου να αποτρέψουν να γνωστοποιήσει το γεγονός στις διωκτικές Αρχές.

Τα ποσά που κατατίθενταν στους λογαριασμούς τους, αφαιρούνταν άμεσα από τον αρχικό λογαριασμό, προκειμένου να μη τα απωλέσουν σε περίπτωση μπλοκαρίσματος του αρχικού λογαριασμού από την τράπεζα, ενέργεια που πραγματοποιούν τα τραπεζικά ιδρύματα όταν κάποιος λογαριασμός χρησιμοποιείται για τη διάπραξη απατών.

Ζούσαν πλουσιοπάροχα

Τα αρχηγικά και βασικά μέλη της οργάνωσης, διαβιούσαν πλουσιοπάροχα, διαχειρίζονται υπέρογκα χρηματικά ποσά, διέμεναν σε πολυτελείς κατοικίες και οδηγούσαν αυτοκίνητα μεγάλης ιπποδύναμης, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτοκίνητα συγκεκριμένης μάρκας.

Τα τεράστια οικονομικά οφέλη που αποκόμιζαν τα νομιμοποιούσαν α) με παντός τύπου αγορές (πολυτελή οχήματα, ανέγερση κατοικιών, πολλαπλές αγορές), β) με πολλαπλές επισκέψεις σε χώρους τυχερών παιγνίων όπου ξόδευαν μεγάλα ποσά, γ) με εικονικές αγορές μεγάλου ύψους σε επιχειρήσεις και δ) με την ίδρυση και την χρηματοδότηση υπαρκτών ή εικονικών εταιρειών και επιχειρήσεων.

Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες σε 29 σπίτια, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το χρηματικό ποσό των 15.757 ευρώ,
  • έξι (6) κυνηγητικά όπλα,
  • ένα (1) πιστόλι αερίου κρότου,
  • ένα (1) περίστροφο αερίου κρότου,
  • δέκα οκτώ (18) οχήματα, εκ των οποίων δυο Δ.Χ.Φ. και μια μοτοσυκλέτα,
  • μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και καρτών sim,
  • πλήθος τραπεζικών βιβλιαρίων και τραπεζικών καρτών,
  • μεγάλος αριθμός εγγράφων, υπεύθυνων δηλώσεων και παραστατικών μεταβιβάσεων,
  • πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων μεταφοράς ποσών, λογαριασμών κλπ,
  • κοσμήματα και λοιπά τιμαλφή,
  • ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά αντικείμενα,
  • υπολογιστές, tablet και laptop.

Πλούσιο είναι και το ποινικό παρελθόν της πλειοψηφίας από τους συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοια φύσεως αδικήματα.

Οι δράστες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.