Π.Καμμένος: Έκτακτη ενημέρωση- Συγκαλεί Συμβούλιο Άμυνας (βίντεο)

Π.Καμμένος: Έκτακτη ενημέρωση- Συγκαλεί Συμβούλιο Άμυνας (βίντεο)

Συμβούλιο Άμυνας συγκαλεί στις 8 το πρωί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ μισή ώρα αργότερα αναμένεται να κάνει ενημέρωση στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, σήμερα, ο υπουργός, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας μαζί με τον αναπληρωτή Φώτη Κουβέλη και τον Αρχηγό ΓΕΣ Χρήστο Χριστοδούλου έκαναν αυτοψία στις πληγείσες περιοχές της Αττικής, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Τα ξημερώματα είχε δηλώσει για τις πυρκαγιές.

«Κινηθήκαμε έτσι ώστε να συνδράμουμε με όλα τα μέσα οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση της καταστροφής αυτής και συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε μέχρις ότου χρειαστεί. Από τις 12:18 δόθηκε εντολή απογειώσεως κατόπιν αιτήματος της Πυροσβεστικής ενός CL-215 από την 112 Πτέρυγα Μάχης, δύο CL-415 από την 113 Πτέρυγα Μάχης, ενός S-64 από την 112 Πτέρυγα Μάχης προς Κινέτα. Στις 12:26 δόθηκε εντολή απογειώσεως για ένα CL-415 από την 113 Πτέρυγα Μάχης, δύο S-64 από την 112 Πτέρυγα Μάχης προς Κινέτα και στις 13:49 εντολή απογειώσεως δύο CL-215 από την 117 Πτέρυγα Μάχης προς Κινέτα. Έχουμε αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στις 14:21, με όλα τα μέσα να επιχειρούν στην περιοχή, τα οποία ενισχύθηκαν στις 15:04 από Σινούκ από τα Μέγαρα. Εκείνη την ώρα οι άνεμοι ήταν πάρα πολύ ισχυροί στην περιοχή, που άγγιζαν τα 11 μποφόρ»

Ο υπουργός ανέφερε, στη συνέχεια ότι υπήρχαν και άλλα μέτωπα κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και στις 17:05 ενισχύθηκαν τα μέσα με ένα CL-215 από την 113 Πτέρυγα Μάχης προς την Κινέτα. Στις 16:55 υπήρξε ενημέρωση για προσχέδια εκδήλωση πυρκαγιάς στη περιοχή Νταού Πεντέλης και δόθηκε εντολή για δύο S-64».

«72 άτομα έχει περισυνελέξει μέχρι στιγμής από την θάλασσα η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» του Πολεμικού Ναυτικού με την συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων». Μάλιστα όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ αρκετοί βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή. Επιπρόσθετα ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως στην περιοχή έφτασε η Ζ΄Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών με 65 άτομα προσωπικό με 19 ελαστικές λέμβους που «σαρώσαν» από ξηράς και θαλάσσης για την ανεύρεση και άλλων εγκλωβισμένων και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο χρειαστεί.

Επιπλέον ο κ. Καμμένος δήλωσε πως ζητήθηκε η συνδρομή συμμαχικών χωρών που διέθεσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα οποία πετούν πάνω από τις πληγείσες περιοχές και δίνουν εικόνα υψηλής ανάλυσης.

Οι πληροφορίες από τα UAV θα μεταβιβάζονται από το ΕΘΚΕΠΙΧ σε όλους τους αρμόδιους φορείς.Συνολικά οι Ένοπλές Δυνάμεις έχουν ενεργοποιήσει μέχρι στιγμής από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας 4 αεροσκάφη CL-415, 6 αεροσκάφη CL-215, 2 ελικόπτερα Σινούκ, 1 ελικόπτερο Super Puma. Παράλληλα ενεργοποιηθήκαν όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα, υδροφόρες, προωθητές γαιών και πυροσβεστικά. Από τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού ενεργοποιηθήκαν μια φρεγάτα, 3 αρματαγωγά, 3 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, 2 ελικόπτερα S70. Από τα μέσα της Αεροπορίας Στρατού διατέθηκαν 5 ελικόπτερα Σινούκ και τμήματα ειδικών δυνάμεων και δύο ελικόπτερα που μεταφέρουν λέμβους.

Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου τόνισε πως τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα συμπληρώσαν χθες πάνω από 75 ώρες πτήσέως, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν αρκετές βλάβες στα αεροσκάφη, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν όλες από τους τεχνικούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Εκ μέρους όλων μας και της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου να συγχαρώ τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την άμεση ανταπόκριση τους στην εφαρμογή του σχεδιασμού για την αυτοθυσία τους και τον επαγγελματισμό τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνδράμουν με κάθε τρόπο την πολιτεία και τους πολίτες σε αυτή την μεγάλη καταστροφή» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.