ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Eπιβεβαίωση pronews.gr: Τα καλώδια της ΔΕΗ οι δήθεν «εμπρηστές πράκτορες που έκαψαν την Κινέτα»!

Eπιβεβαίωση pronews.gr: Τα καλώδια της ΔΕΗ οι δήθεν «εμπρηστές πράκτορες που έκαψαν την Κινέτα»!

Καλώδια της ΔΕΗ προκάλεσαν την μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε την Κινέτα στις 23 Ιουλίου, την ημέρα που λίγο αργότερα ξεκίνησε μια άλλαη πυρκαγιά από την Νταού Πεντέλης για να καταλήξει στο Μάτι και στην Ραφήνα σκοτώνοντας με φρικτό τρόπο 99 ανθρώπους.

Δεν ήταν λοιπόν «εμπρηστές πράκτορες» όπως διαμήνυε η κυβέρνηση για να δείξει πως δέχεται «ασύμμετρες επιθέσεις» και να δικαιολογήσει την ανεπάρκειά της.

Σε δύσβατο σημείο στη θέση Λιογρέικα Κινέτας, από όπου περνάνε καλώδια της ΔΕΗ, ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά της Κινέτας το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου, λίγες ώρες πριν τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.

Όπως αποκαλύπτουν αποκλειστικά στη HuffPost Greece πηγές από την Πυροσβεστική, εκτιμάται ότι η φωτιά προκλήθηκε από καλώδια της ΔΕΗ.

Όμως το pronews.gr με σχετική αρθρογραφία από τις πρώτες ημέρες είχε αποκαλύψει πως η ΔΕΗ ευθύνονταν για τον όλεθρο στην Κινέτα όπως και για το ότι για την φωτιά στο Μάτι υπεύθυνο ήταν ένα άτομο που του ήρθε η φαεινή ιδέα να κάψει ξύλα εν μέσω δυνατών ανέμων στους πρόποδες της Πεντέλης.

Αυτό το επιβεβαιώνουν και πολλοί κάτοικοι στους οικισμούς της περιοχής ενώ υπάρχει και το σχετικό βίντεο που αποκαλύπτει την έναρξη της πιο φονικές πυρκαγιάς που είδε ποτέ η Ελλάδα

Πάντως η ΔΕΗ είχε αναλάβει την ευθύνη και για την φωτιά στον Κάλαμο τον Αύγουστο του 2017 και είχε κάψει 25.000 στρέματα που σημαίνει ότι είναι σύνηθες φαινόμενο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έως τώρα έρευνα, προκύπτει ότι έσπασαν οι μονωτήρες (τα αντικείμενα –κεραμικά ή πορσελάνινα- που είναι ορατά σε κάθε στύλο της ΔΕΗ και είναι απαραίτητα εξαρτήματα πάνω στα οποία στηρίζονται τα καλώδια).

Εκτιμάται ότι έσπασαν λόγω ελλιπούς συντήρησης. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν σπίθες και έτσι εκδηλώθηκε η φωτιά, η οποία επεκτάθηκε γρήγορα από τη θέση Λιογρέικα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα υποστηρίξει η ΔΕΗ σε σχέση με τα ευρήματα των ερευνών και το κατά πόσο θα προσκομιστούν στοιχεία προς κάποια άλλη κατεύθυνση.

Πηγές από την Πυροσβεστική εξηγούν ότι έχει σχεδόν αποκλειστεί το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Και αυτό διότι το σημείο, όπου εκδηλώθηκε η εστία φωτιάς, είναι ιδιαίτερα δύσβατο και δεν μπορεί να προσεγγιστεί με όχημα. Συγκεκριμένα απέχει τουλάχιστον μία ώρα με τα πόδια από τον κοντινότερο δρόμο της περιοχής.

Έτσι, θα ήταν απίθανο να μεταβεί κάποιος εκεί για να βάλει φωτιά, καθώς το ρίσκο θα ήταν πολύ μεγάλο γι’ αυτόν λόγω της μεγάλης δυσκολίας στη διαφυγή. Είτε θα γινόταν αντιληπτός είτε θα έθετε σε κίνδυνο τον εαυτό του λόγω της φωτιάς.

Η πυρκαγιά της Κινέτας έγινε αντιληπτή στις 12.00 το μεσημέρι από πυροφύλακα, που επιτηρούσε από φυλάκιο τη δασική περιοχή. Ο πυροφύλακας ειδοποίησε αμέσως το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ένα περιστατικό πυρκαγιάς που οφείλεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, σε κακή συντήρηση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι από πυλώνες της ΔΕΗ είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2017 η μεγάλη φωτιά που κατέκαψε περισσότερα από 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης στον Κάλαμο και στο Καπανδρίτι.

Αξίζει να σημειώσουμε το τι έλεγε ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας στην συνέντευξη παρωδία για τις πυρκαγιές

η σκυτάλη πήρε ο διευθύνων σύμβουλος του ΨΗΠΤΕ, Γεώργιος Ματζούρης, ο οποίος τόνισε: «Εκλήθη ο διαστημικός οργανισμός να δώσει στοιχεία για τις φωτιές. Η υπηρεσία έδωσε στην πυροσβεστική στοιχεία για την πιθανή έναρξη. Στην προβολή φαίνονται οι αερχικές.

Στην Κινέτα, 12:03 εμφανίζεται η πρώτη πυρκαγιά. 12:35 καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα 13 εστίες πυρκαγιές κοντά σε οδικό δίκτυο. Οι εστίες προκαλούν εύλογα ερωτηματικά. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδόθηκαν στην Προστασία του Πολίτη. Παράλληλα, στην Ανατολική Αττική εμφανίζονται θερμικά στοιχεία πυρκαγιάς. Επικρατούσαν άνεμοι 120 χλμ την ώρα, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί πολύ σύντομα στην παραλία».

Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας έκανε λόγο για εγκληματικές ενέργειες και εμπρησμό, καθώς υπάρχουν στοιχεία που παραπέμπουν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα (έτσι έλεγε τότε):

«Πρώτα θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για το χαμό τόσων ανθρώπων. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Σε ότι αφορά τις έρευνες που γίνονται από την πυροσβεστική και την αστυνομία, θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε σοβαρά ίχνη και στοιχεία για εγκληματική ενέργεια, για εμπρησμό.

Παρουσιάστηκαν πολλές άλλες εστίες και πυρκαγιές, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε ότι αφορά την πυρκαγιά που ξεκίνησε στην Πεντέλη. Εκεί μας προβληματίζουν αρκετά ζητήματα.

Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει εύρημα που μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες που προχωρούν πολύ γρήγορα. Μας προβληματίζει και ο τελευταίος εμπρησμός στη Νέα Μάκρη, που απείχαν το ένα μέτωπο από το άλλο 300 μέτρα. Θα ήθελα να τονίσω τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν σε όλη την περιοχή και να μην ξεχνάμε την ιδιαίτερη αυτοθυσία των πυροσβεστών, αστυνομικών και εθελοντών, που βοήθησαν για τον περιορισμό των απωλειών».

Σε σχετική ερώτηση και μετά από 84 νεκρούς, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης απάντησε: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

Αυτά τα ωραία λοιπόν, έγιναν στην συνέντευξη Τύπου. Προφανώς έγιναν όλα τόσο επιτυχημένα που όλοι οι εμπλεκόμενοι… παραιτήθηκαν και δεν υπάρχουν πλέον στο «κάδρο» για να μην χαλάνε άλλο την «βιτρίνα» του Α.Τσίπρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βέβαια ο βασικός πολιτικός προϊστάμενος, ο πρώην ΥΠΕΣ Π.Σκουρλέτης δεν παραιτήθηκε αλλά τον «ανασχημάτισε» ο Α.Τσίπρας κάνοντάς τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα έχει πολύ δουλειά για να μαζέψει ότι μαζεύεται μπας και συνεχίσει το κόμμα να παίζει κάποιο ρόλο μετά τις εκλογές αν και αυτό δεν φαίνεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.