Κρήτη: Έφτασαν τα 7.000 τα ζώα που έχουν κλαπεί εδώ και ένα χρόνο στο Λασίθι

Κρήτη: Έφτασαν τα 7.000 τα ζώα που έχουν κλαπεί εδώ και ένα χρόνο στο Λασίθι

Ανάστατοι είναι κάτοικοι και κτηνοτρόφοι στην περιοχή του Λασιθίου μετά και την τελευταία μεγάλη ζωοκλοπή που σημειώθηκε πριν από λίγες ώρες στην περιοχή Λαγκαδάκι στο Καλό Χωριό, Ιεράπετρας Κρήτης.

Όπως λένε οι ίδιοι, η υπόθεση έχει φτάσει στο απροχώρητο αφού τον τελευταίο χρόνο ούτε λίγο ούτε πολύ, ζωοκλέφτες, έχουν κλέψει 7.000 ζώα στην ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου.

Χαρακτηριστικά όπως καταγγέλλει στο neakriti.gr η Μαρία Σώρου, κάτοικος στην Κρούστα και συνάμα παθούσα, το ποτήρι της οργής όπως αναφέρει έχει ξεχειλίσει, βλέποντας τις περιουσίες τους να ρημάζουν και τα ζώα τους να “εξαφανίζονται” από την μία στιγμή στην άλλη.

«Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με τους ζωοκλέφτες. Εμένα πέρυσι τον Αύγουστο μου έκλεψαν 130 ζώα. Δεν γίνεται να ζούμε μέσα στην αγωνία και το άγχος μη χάσουμε τα ζώα μας. Επιτέλους, να επέμβει η Δικαιοσύνη. Ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις ζωοκλοπές;».

Ενώ προσθέτει ότι θα κινήσουν οι κάτοικοι τις νόμιμες διαδικασίες φθάνοντας μέχρι και τον εισαγγελέα Λαισθίου.

«Για το τελευταίο περιστατικό σε κτηνοτροφική μονάδα στο Λαγκαδάκι, έπιασαν 3 άτομα, τα πήγαν στον εισαγγελέα και τα άφησαν ελεύθερα . Για ποιο λόγο; Δεν είναι κατάσταση αυτή. Εμείς εδώ στον Κρούστα είμαστε όλοι αναστατωμένοι και παράλληλα νιώθουμε και ανασφάλεια. Κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει».

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η μαρτυρία του 70χρονου κτηνοτρόφου Γιώργου Τουτουδάκη, στο neakriti, για το πώς συνέβη η τρίτη κατά σειρά ζωοκλοπή στην κτηνοτροφική του μονάδα αλλά και πώς ο ίδιος με τον γιο του έφθασαν στα ίχνη των φερόμενων δραστών οι οποίοι άρπαξαν 74 αρνιά αλλά τελικά συνελήφθησαν με κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα.

Αναφορικά με τους 3 φερόμενους δράστες, μετά που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, από όπου και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, δηλαδή να παρουσιάζονται κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους ενώ τους έχει απαγορευτεί η έξοδος από την χώρα για ένα χρόνο.

Πώς έδρασαν οι ζωοκλέφτες
«…Ακολουθήσαμε τα χνάρια των ζώων μας και των ζωοκλεφτών, που τα οδήγησαν με τα πόδια, χωρίς να τα φορτώσουν σε αυτοκίνητο, σε μια μεγάλη απόσταση που είχε κατεύθυνση την περιοχή της Μακρυλιάς. Φτάσαμε στη μάντρα των ζωοκλεφτών και μείναμε κρυμμένοι 100 μέτρα περίπου μακριά, να παρακολουθούμε τις κινήσεις τους», εξηγεί πώς έφτασε στη λύση του μυστηρίου ο 70χρονος κτηνοτρόφος Γιώργος Τουτουδάκης από το Καλό Χωριό Μεραμπέλου.

Η γυναίκα τσιλιαδόρος και το κινητό…
«Κάποια στιγμή είδαμε τους φερόμενους δράστες να φορτώνουν τα ζώα μας σε ένα μεγάλο φορτηγό χωματουργού και καλέσαμε την Αστυνομία, που δεν άργησε να έρθει στο σημείο εκείνο που υποδείξαμε.

Φαίνεται όμως ότι οι ζωοκλέφτες είχαν και μια γυναίκα τσιλιαδόρο, που πρόλαβε και τους ειδοποίησε πριν την εντοπίσουν οι αστυνομικοί και της πάρουν το κινητό της τηλέφωνο. Εκείνοι, στον πανικό τους πάνω, άνοιξαν ξανά την πόρτα του φορτηγού και επιχείρησαν να κατεβάσουν από την καρότσα του τα κλεμμένα αρνιά, αλλά δεν πρόλαβαν. Ο γιος μου έτρεξε προς το μέρος τους, βάζοντας τις φωνές, και έτσι τα εγκατέλειψαν και τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση. Την επόμενη μέρα, αφού τους είχαμε αναγνωρίσει κι εμείς και η Αστυνομία, έγινε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση και συνελήφθησαν οι τρεις νεαροί, που οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (σ.σ. χθες) στον εισαγγελέα, ενώ εμείς πήραμε τα κλεμμένα μας ζώα και τα επιστρέψαμε στη μάντρα μας», συμπληρώνει το θύμα της ζωοκλοπής, ο 70χρονος Γιώργος Τουτουδάκης, ο οποίος έχει μεταβιβάσει την εκτροφή του στον 36χρονο γιο του τον Μανόλη Τουτουδάκη.

Οι συλλήψεις
Οι τρεις φερόμενοι δράστες της ζωοκλοπής συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Λασιθίου, του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγίου Νικολάου. Είναι νεαροί Λασιθιώτες ηλικίας 19, 29 και 30 ετών και κατηγορούνται για ζωοκλοπή. Αρχικά εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Λασιθίου και του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας και συνελήφθησαν οι δύο νεαροί 19 και 30 ετών, και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ζωοκλοπής.

Από τη συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα και προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγίου Νικολάου προέκυψε η εμπλοκή και του 29χρονου στην υπόθεση της ζωοκλοπής, ο οποίος και συνελήφθη. Κατασχέθηκε το ΙΧΦ αυτοκίνητο ως μέσο τέλεσης παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ τα κλεμμένα προβατοειδή αποδόθηκαν στον παθόντα. Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγίου Νικολάου, ενώ οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πιστεύω ότι ήταν περισσότεροι από τρεις οι δράστες αυτής της ζωοκλοπής. Με εκπλήσσει το γεγονός ότι τα κλεμμένα αρνιά τα “ξελαλούσαν” σε μια απόσταση πολλών χιλιομέτρων, μέχρι τη Μακρυλιά, και ότι δεν τα φόρτωσαν από την αρχή στο φορτηγό τους. Τα αποτυπώματα που άφησαν στη λασπωμένη γη δείχνουν ότι ήταν περισσότεροι από τρεις. Είναι προφανές ότι στόχος τους ήταν το οικονομικό όφελος. Δεν είχαν λόγους αντεκδίκησης, γιατί εμείς δεν έχουμε προστριβές μεταξύ μας», πρόσθεσε ο 70χρονος Γιώργος Τουτουδάκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.