ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Αλβανοί χτύπησαν το άγαλμα του Στέφανου Ντουσάν

Αλβανοί χτύπησαν το άγαλμα του Στέφανου Ντουσάν

Τον ανδριάντα του Σέρβου ηγεμόνα Στέφανου Ντούσαν (1308-1355 μ.Χ.) στα Σκόπια, προσπάθησαν να γκρεμίσουν περίπου 30 Αλβανοί, οι οποίοι πήγαν με βαριοπούλες μπροστά από το άγαλμα και στην προσπάθεια τους να το ξηλώσουν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές. Μεταξύ των συγκεντρωμένων Αλβανών ήταν και γνωστά στελέχη του αλβανικού συγκυβερνώντος κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι, όπως ο υπουργός Οικονομίας Βάλιον Σαρατσίνι, βουλευτές και δήμαρχοι του κόμματος αυτού.

Οι Αλβανοί που προσπάθησαν να ξηλώσουν το άγαλμα ανέφεραν ότι θεωρούν τον Σέρβο ηγεμόνα “καταστροφέα τους”. Το γεγονός ξεσήκωσε διαμαρτυρίες της σερβικής μειονότητας στα Σκόπια.

Το άγαλμα του Σέρβου ηγεμόνα στήθηκε πριν μερικές ημέρες κοντά στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, στη νεόκτιστη «Γέφυρα των Πολιτισμών», στο πλαίσιο του πολύκροτου και αμφιλεγόμενου σχεδίου «Σκόπια 2014» (ανάπλαση και μνημειοθέτηση της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ).

Η τοποθέτηση του αγάλματος του Σέρβου ηγεμόνα προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, ενώ «μυστήριο» επικρατεί ποιος έδωσε την άδεια για την τοποθέτησή του, καθώς τόσο το υπουργείο Πολιτισμού όσο και ο Δήμος Τσέναρ (αρμόδιος δήμος για το κέντρο της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ) που εκδίδουν τις περισσότερες άδειες για την τοποθέτηση αγαλμάτων στα Σκόπια, δήλωσαν ότι δεν έχουν εκδώσει άδεια για το συγκεκριμένο άγαλμα.

Η τοποθέτηση του αγάλματος του Τσάρου Ντούσαν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από αντιπολιτευόμενα κόμματα της ΠΓΔΜ καθώς και, κυρίως, από αλβανικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, τα οποία χαρακτήρισαν «προκλητική» την τοποθέτηση του αγάλματος στο κέντρο των Σκοπίων, ενώ έκαναν λόγο και για «σοβινιστική πολιτική της κυβέρνησης των Σκοπίων».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αλβανών Ιστορικών της ΠΓΔΜ, Σκέντερ Ασάνι, εκτίμησε ότι η τοποθέτησή του αγάλματος του Σέρβου ηγεμόνα αποτελεί «μήνυμα προς τους Αλβανούς» και ότι ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι «γιατρεύει έτσι τις απογοητεύσεις του έναντι των Αλβανών».

Η αλβανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Ξύπνα» υπογράμμισε ότι «ο ηγεμόνας Ντούσαν ήταν κατακτητής και σφαγέας των Δυτικών Βαλκανίων» και σημείωσε ότι «η τοποθέτηση αγάλματός του στα Σκόπια καταδεικνύει την κρίση ταυτότητας ή και τον φιλοσερβισμό αυτών που το τοποθέτησαν». Η αλβανική ΜΚΟ καταδίκασε επίσης το σχέδιο «Σκόπια 2014» εν γένει χαρακτηρίζοντάς το «μονοεθνοτικό και μονοθρησκευτικό».

Η τοποθέτηση του αγάλματος του Τσάρου Ντούσαν στο κέντρο των Σκοπίων χαιρετίστηκε από τον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος των Σέρβων στην ΠΓΔΜ (σ.σ. συνεργάζεται με το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι), Ίβαν Στοΐλκοβιτς, ο οποίος δήλωσε: «Μετά από έξι αιώνες, ο Τσάρος Ντούσαν επιστρέφει στα Σκόπια, στην γέφυρα των πολιτισμών. Επί των ημερών του, τα Σκόπια ήταν η πρωτεύουσα μια τεράστιας αυτοκρατορίας».

Μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου σχολιάζουν, από την πλευρά τους, ότι «μετά τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Σκεντέρμπεη, οι Σέρβοι απέκτησαν τελικά και τον δικό τους εκπρόσωπο στην πόλη του Βαρδάρη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.