ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης της Χάγης ζητεί ο Γ. Ιβάνοφ

Αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης της Χάγης ζητεί ο Γ. Ιβάνοφ

Προκλητικός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά, έναντι της στάσης που τηρεί η Ελλάδα δύο χρόνια μετά την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της προσφυγής της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος Γκιόρκγι Ιβάνοφ εκτιμώντας ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να τεθεί σε ισχύ η σχετική απόφαση. 

«Στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, αφήσαμε επαρκές χρονικό περιθώριο δύο ολόκληρων χρόνων στο νότιο γείτονά μας, με την ελπίδα ότι με καλή πίστη θα ανταποκριθεί τόσο στις δικές μας προσδοκίες όσο και σε αυτές του Δικαστηρίου.

Τις προσδοκίες ότι δεν θα επαναλάβει την ανεύθυνη συμπεριφορά του Βουκουρεστίου (σ.σ. εννοεί τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, οπότε η ΠΓΔΜ δεν έλαβε πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία).

Μία συμπεριφορά που κρίθηκε παράνομη από το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο του κόσμου», είπε ο Ιβάνοφ στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

«Όμως», πρόσθεσε, «η Αθήνα δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και συνέχισε να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Συνέχισε να μην σέβεται την Ενδιάμεση Συμφωνία και την ετυμηγορία του Δικαστηρίου. Συνέχισαν με τις παλιές παρεμποδίσεις, τους εκβιασμούς και τις πιέσεις, καρυκευμένες με νέες δικαιολογίες». 

«Ως γείτονες δεν θέλαμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Αθήνας, αλλά αναγκαστήκαμε να προβούμε σε αυτή την κίνηση.

Ως γείτονες δεν θέλουμε να απευθυνθούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τον δημιουργό των ψηφισμάτων στο πλαίσιο των οποίων διεξάγεται η διαδικασία και να ζητήσουμε αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου και τον σεβασμό αυτής, άνευ όρων.

Αλλά, όπως και στο Βουκουρέστι, έτσι και τώρα δεν έχουμε άλλη επιλογή», συνέχισε. 

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, δεν υιοθέτησε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στρέφοντας και πάλι τα βέλη του στην Ελλάδα. 

Όπως είπε, «για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να επιτύχει συναίνεση εξαιτίας ενός κράτους – μέλους». «Όλο τον καιρό είμαστε αντιμέτωποι με τελεσίγραφα από το νότιο γείτονά μας, όχι μόνο για το όνομα του κράτους, αλλά και για την ταυτότητα των ‘μακεδόνων’ πολιτών.

Η Αθήνα, παρεμποδίζοντας την ενσωμάτωσή μας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., μας στερεί το δικαίωμα στην ευημερία», πρόσθεσε. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.