ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σκόπια: Συνεχίζεται η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας

Σκόπια: Συνεχίζεται η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας

Το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει στην Βουλή των Σκοπίων ο βουλευτής και αρχηγός του μικρού αντιπολιτευόμενου «Φιλελεύθερου Κόμματος» Ίβον Βελίτσκοβσκι και που προέβλεπε την απαγόρευση της χρήσης του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας από τα Σκόπια για κρατικούς και για άλλους σκοπούς, καταψηφίστηκε, σήμερα Δευτέρα.

Και μάλιστα σχεδόν ομόφωνα, αφού υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε μόνο ο κ. Βελίτσκοφσκι, ενώ μεταξύ εκείνων οι οποίοι το καταψήφισαν ήταν, βεβαίως, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» του Ζόραν Ζάεφ. 

Οι βουλευτές του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι ψήφισαν «παρών».

Ο κ. Βελίτσκοφσκι, που είχε καταθέσει το νομοσχέδιο στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, είχε προσπαθήσει να εξηγήσει στους συμπατριώτες του ότι αν απαγορευτεί η χρήση του συμβόλου

– κάτι που αποτελεί υποχρέωση της ΠΓΔΜ που απορρέει από την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ από το 1995 – θα ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας.

Ο Ίβον Βελίτσκοβσκι είναι το μοναδικό μέλος του “Φιλελεύθερου Κόμματος”, που εξελέγη βουλευτής στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ τον Ιούνιο του 2011, μετά από συνεργασία με την αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση.

Στο άρθρο 7, παράγραφος 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας σε όλες του τις μορφές.

Προφανώς, βεβαίως, αυτό δεν εφαρμόζεται από την ΠΓΔΜ, αφού το σύμβολο χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από κρατικούς και άλλους θεσμούς, όσο και από ιδιώτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.