Χρονιά προεδρικών εκλογών για τη ΠΓΔΜ

Χρονιά προεδρικών εκλογών για τη ΠΓΔΜ

Οι προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν την άνοιξη του 2014, κατά πάσα πιθανότητα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και οι διεργασίες των επιτελείων των κομμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής κανένα κόμμα δεν έχει ορίσει υποψήφιο, ωστόσο στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων γίνονται εκτεταμένες αναφορές σχετικά με τα πρόσωπα που θεωρούνται πιθανά να λάβουν το χρίσμα των κομμάτων, ενώ αρκετά ίσως κριθούν και από τη στάση του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο έχει δηλώσει ότι προτίθεται να υποστηρίξει υποψήφιο ευρύτερης αποδοχής, ο οποίος θα έχει τη συναίνεση περισσοτέρων κομμάτων.

Η όλη κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το ενδεχόμενο, μαζί με τις προεδρικές εκλογές να προκηρυχθούν και πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αν και το DUI του Αλί Αχμέτι τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Οι λιγότερες διαρροές και πληροφορίες υπάρχουν από το κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, με αποτέλεσμα να θεωρείται άγνωστο για την ώρα αν το κόμμα αυτό υποστηρίξει εκ νέου τον Γκιόργκι Ιβάνοφ για υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές.

Από το χώρο της αντιπολίτευσης ακούγεται έντονα το όνομα του Στέβο Πεντάροσκι, ο οποίος προέρχεται από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.

Ο Πεντάροσκι είχε διατελέσει σύμβουλος των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι και Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι δημόσιες εμφανίσεις του και συνεντεύξεις του σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Ένα άλλο όνομα που ακούγεται από τον χώρο της αντιπολίτευσης είναι αυτό του Ντνένκο Μάλεσκι, του πρώτου υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, τάσσεται υπέρ ενός υποψηφίου ο οποίος θα μπορούσε να έχει τη συναίνεση περισσοτέρων κομμάτων (σλαβικών και αλβανικών).

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, το κόμμα του Αλί Αχμέτι θα στραφεί ίσως σε κομματική επιλογή. Πάντως το κόμμα αυτό έχει αποσαφηνίσει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποστηρίξει εκ νέου τον σημερινό πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, διότι όπως αναφέρει, ο τελευταίος στη διάρκεια της θητείας του που λήγει σε μερικούς μήνες δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Αλβανών της ΠΓΔΜ.

Η θητεία του προέδρου της ΠΓΔΜ διαρκεί πέντε χρόνια

Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν την άνοιξη του 2009. Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ εξελέγη τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ως υποψήφιος του κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, επικρατώντας στο δεύτερο γύρο του υποψηφίου της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι. Το DUI του Αλί Αχμέτι, ως κυβερνητικός εταίρος του VMRO-DPMNE, είχε υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον κ. Ιβάνοφ.

Η στάση των αλβανικών κομμάτων σχετικά με την εκλογή προέδρου της ΠΓΔΜ θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, μεταξύ άλλων και για την εξασφάλιση του απαραίτητου ποσοστού συμμετοχής. Σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, για την εγκυρότητα της εκλογής του προέδρου της χώρας, απαιτείται ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 40% στο β΄ γύρο.

Σε όλες τις προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις, στο δεύτερο γύρο περνούν οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων σλαβικών κομμάτων, VMRO-DPMNE και SDSM.

Κανείς Αλβανός υποψήφιος δεν κατόρθωσε να περάσει στο δεύτερο γύρο σε όλες τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των Αλβανών ψηφοφόρων στη χώρα, οι οποίο αποτελούν περίπου το 25% του εκλογικού σώματος στην ΠΓΔΜ, να είναι περιορισμένο για τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το ποσοστό συμμετοχής στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2009 ανήλθε μετά βίας στο 43% (έναντι 57% στον πρώτο γύρο) και το γεγονός ότι αυτό είχε ξεπεράσει το 40% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι το DUI είχε υποδείξει στους ψηφοφόρους του να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ του Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.