Ο κύβος ερρίφθη: Οι γαλλικές φρεγάτες έφτασαν στο «οικόπεδο 11» – «Εξαφανισμένοι» οι Τούρκοι (βίντεο)

Ο κύβος ερρίφθη: Οι γαλλικές φρεγάτες έφτασαν στο «οικόπεδο 11» – «Εξαφανισμένοι» οι Τούρκοι (βίντεο)

Ο κύβος ερρίφθη και το γαλλικό Ναυτικό αποφάσισε να αποστείλει τις δύο φρεγάτες του στην Κύπρο από το λιμάνι της Λάρνακας στο πεδίο «Ονησίφορος Δυτικό -1» του τεμαχίου «11» της κυπριακής ΑΟΖ, όπου διεξάγεται η γεώτρηση του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total προς προστασία της επένδυσης από οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια.

Οι Τούρκοι μέχρι αυτή την στιγμή έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί. Μόνο κάτι «κούφιες» περίπου απειλές ακούστηκαν από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου

«Η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά» είπε πριν από λίγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

Ο Τσαβούσογλου εξήγησε πως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Φυσικά πρόκειται για λόγια… αέρος που καμία σχέση δεν έχουν με τους παλιούς λεονταρισμούς της Τουρκίας. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στην περιοχή δεν την ευνοεί.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε σε πληροφόρηση από το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας το οποίο αναφέρει πως οι 2 γαλλικές φρεγάτες απέπλευσαν σήμερα το πρωί .

Ο ίδιος είπε ότι οι 2 φρεγάτες πρόκειται εκ νέου να επιστρέψουν στο λιμάνι της Λάρνακας και θα παραμείνουν αποσπασμένες από την πολυεθνική δύναμή UNIFIL
Από την εκπομπή “ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ” προβλήθηκαν πλάνα του συνεργείου του ΡΙΚ και πληροφορίες της ανταποκρίτριας του ΡΙΚ, Αργυρώς Ζουπανιώτου από την Λάρνακα με τις κινήσεις των γαλλικών φρεγατών και των ελικοπτέρων της Total από και προς το πλωτό γεωτρύπανο “West Capella”.

Σύμφωνα με το Marinetraffic.com η παρούσα θέση του πλωτού γεωτρύπανου μισθωμένου από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό Total, “West Capella” φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί

Όπως ήδη έχει αναφέρει το pronews.gr σήμερα, διεξάγονται δοκιμές επί του πλωτού γεωτρύπανου και κινήσεις σταθεροποίησης επί της συγκεκριμένης θέσης στο «Ονησίφορος Δυτικό -1» του τεμαχίου «11» της κυπριακής ΑΟΖ, μέσω ειδικών ελίκων που υπάρχουν στο σκάφος.

Οι γεωτρήσεις ξεκινούν επισήμως από αύριο.

%20

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει και ο κυπριακός «Φιλελεύθερος» η περιοχή που έχει παράτυπα δεσμεύσει η Τουρκία για στρατιωτικές ασκήσεις βρίσκεται σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα της TOTAL West Capella. Η άσκηση πραγματοποιείται σε διεθνή χωρικά ύδατα και θεωρείται παράτυπη (όχι παράνομη) καθώς η NAVTEX θα έπρεπε να εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας αφού πρόκειται για περιοχή δικαιοδοσίας και υποχρεώσεών της.

Ωστόσο, λόγω του ζητήματος αναγνώρισης, η Τουρκία το έπραξε μονομερώς. Εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν πως η Τουρκία δεν αναμένεται να προβεί σε ακραίες ενέργειες αλλά ενδεχομένως να συνεχίσει τις «χαμηλής έντασης», όπως χαρακτηρίζονται, προκλήσεις, οι οποίες έχουν στόχο τη δημιουργία ενδεχομένως κάποιων εντάσεων, χωρίς όμως να είναι η ίδια εκτεθειμένη σοβαρά έναντι του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Το μεσημέρι άρχισαν οι πτήσεις και εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξοικείωση των πιλότων και των χειριστών, ώστε να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως για μεταφορά ασθενών, ρύπανση, τρομοκρατική ενέργεια ή άλλες περιπτώσεις που χειρίζεται το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα. Το Κέντρο θα βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με το West Capella και υπάρχει ετοιμότητα για υποστήριξη.

Οι τρεις ζώνες ασφαλείας

Το ΚΣΕΔ με NAVTEX και NOTAM που εξέδωσε έχει δεσμεύσει ως απαγορευμένη περιοχή 500 μέτρα, 5 ναυτικά μίλια και 3.000 πόδια ύψος γύρω από το σημείο στο οποίο βρίσκεται το πλοίο γεωτρύπανο, στην οποία απαγορεύεται η είσοδος σε οποιαδήποτε πλωτά και εναέρια μέσα τα οποία δεν είναι εξουσιοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε περίπτωση παραβίασης αυτή της απαγορευμένης «κόκκινης» ζώνης από μη εξουσιοδοτημένο μέσο, υπάρχει πλοίο υποστήριξης που μπαίνει στην πορεία του για να το εκτρέψει. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι στιγμής σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων γύρω από τη γεώτρηση δεν υπήρχε τίποτα ανησυχητικό.

Η «πορτοκαλί ζώνη» είναι στα 10 ΝΜ όπου επιτρέπεται η διακίνηση άλλων πλοίων τα οποία ενημερώνονται ότι βρίσκονται κοντά σε χώρο όπου υπάρχει πλατφόρμα διεξαγωγής υποθαλάσσιων ερευνών. Η «κίτρινη ζώνη» στα 15 ΝΜ είναι το σημείο απ’ όπου γίνεται η πρώτη ενημέρωση προς τα διερχόμενα πλοία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ό,τι αφορά στις τουρκικές δραστηριότητες θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, αναφορικά με τις άλλες δύο πλατφόρμες, κινούνταν εντός της κίτρινης και πορτοκαλί ζώνης, αλλά όχι της κόκκινης. Πράξη όχι τυχαία. Γιατί σε εκείνο το σημείο μπορεί η παρουσία της να είναι ενοχλητική, αλλά δεν θεωρείται παράνομη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.