Φορείς Μακεδόνων για τις δηλώσεις Μπουτάρη που αναφέρει τα Σκόπια ως «Μακεδονία»: «Δεν έχετε ίχνος σεβασμού!» (βίντεο)

Φορείς Μακεδόνων για τις δηλώσεις Μπουτάρη που αναφέρει τα Σκόπια ως «Μακεδονία»: «Δεν έχετε ίχνος σεβασμού!» (βίντεο)

Ο σάλος που έχει ξεσπάσει λόγω της απόφασης του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να αποκαλέσει τα Σκόπια … «Μακεδονία» μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της γείτονος χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Με την ενέργειά του αυτή βάζει την δική του προσωπική ατζέντα «μπροστά» και ξεχνά ότι στην συνάντηση αυτή παρίστατο σαν Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και όχι σαν ιδιώτης. Οπότε έπρεπε να τηρήσει την εθνική γραμμή και όχι να εκφράζει τις δικές του … απόψεις.

Με έντονη ανακοίνωσή της, η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις δηλώσεις τους, για τις οποίες στο παρελθόν είχε ζητήσει συγγνώμη.

Ωστόσο, ο κ. Μπουτάρης, αν και δεν κάνει πολιτική, όπως είπε, κατάφερε -διότι περί κατορθώματος πρόκειται- να αποκαλέσει τα Σκόπια… Μακεδονία. Μιλώντας στα αγγλικά, είπε στους δημοσιογράφους ότι πρότεινε η επόμενη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, Ελλάδας και «Μακεδονίας», να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη.

Συνέχεια στον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του σε Μέσα Ενημέρωσης των Σκοπίων με τις οποίες αποκάλεσε τη γειτονική χώρα Μακεδονία, δίνει σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα βρισίδια που ακούει τον αφήνουν παγερά αδιάφορο!

«Αυτό τον περίεργο θόρυβο που δημιουργήθηκε επειδή είπα τα Σκόπια “Μακεδονία”, το περνάω παγερά αδιάφορος διότι η αναζωπύρωση τέτοιων περιστατικών μόνο κακό κάνει σε αυτή την προσπάθεια ανάπτυξης καλύτερων σχέσεων» είπε ο Γιάννης Μπουτάρης .

«Κάθε προσπάθεια σπίλωσης αυτής της κατάστασης είναι και εθνικά επικίνδυνη διότι η θέση της Ελλάδας είναι μια συνθέτη ονομασία. Όταν έχουμε τους εθνοκάπηλους οι οποίοι λένε αυτό είναι και τίποτα άλλο, το μόνο που καταφέρνουν είναι να κρατάνε στην επιφάνεια μια διαμάχη, που πρέπει να πάψει. Το θέμα με όλα τα βρισίδια που ακούω με αφήνουν παγερά αδιάφορo», τόνισε επίσης ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει πριν φύγει για τα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο οποίος και τον ενθάρρυνε να πραγματοποιήσει την επίσκεψη.

Επιπλέον, ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στο ταξίδι του στα Σκόπια και τις επαφές που είχε εκεί. «Το ταξίδι ήταν συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού Δημητρόφ, στη Θεσσαλονίκη.

Έρχονται πάνω από ένα εκατομμύριο Σκοπιανοί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης είτε για διακοπές είτε για διασκέδαση. Όταν λέμε ότι θέλουν να γίνουμε Μητρόπολη των Βαλκανίων δεν γίνεται αυτό με τα λόγια. Πρέπει να αναπτύσσεις καλές σχέσεις και να είσαι μπροστά», ανέφερε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, έχει ως εξής:

«Τίποτα πλέον δεν μας προκαλεί εντύπωση και έκπληξη όσον αφορά τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη!

Μας προκαλεί όμως οργή και απογοήτευση το νέο ολίσθημα του συγκεκριμένου κυρίου! Ο κ. Μπουτάρης, με μία αβάσταχτη ελαφρότητα, απεκάλεσε Μακεδονία την γειτονική χώρα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του εκεί, ενώ αργότερα, με περίσσιο θράσος, τόνισε ότι τον αφήνουν παγερά αδιάφορο οι επικρίσεις για την στάση του.

Ως Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ, γνωρίζουμε πολύ καλά την κρισιμότητα της συγκεκριμένης στιγμής και ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν δρομολογηθούν νέες διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας!», συνεχίζει η Παμμακεδονική και τονίζει ότι «εμείς με τους αγώνες μας υπό αντίξοες συνθήκες στέλνουμε ένα βροντερό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Καμία ονομασία δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνει την χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!».

Εσείς κ. Δήμαρχε Γιάννη Μπουτάρη, επιβεβαιώνετε αυτό που λένε πολλοί! Δεν δείχνετε να γνωρίζετε σε ποια πόλη είστε Δήμαρχος! Δεν δείχνετε να γνωρίζετε την ιστορική αλήθεια! Δεν έχετε κανένα ίχνος σεβασμού απέναντι στους πολίτες που σας εξέλεξαν αλλά και στην πόλη που βρίσκεστε!

Στο παρελθόν είχατε ζητήσει συγγνώμη για παρόμοιες ανοησίες, πλέον όμως καμία συγγνώμη σας, δεν μας πείθει, κανένα πολιτικό σας τέχνασμα δεν αλλάζει την απαράδεκτη εικόνα σας!

Ως Παμμακεδονική Αμερικής, δηλώνουμε απερίφραστα, ότι πλέον ΔΕΝ υπάρχουν δικαιολογίες, δεν υπάρχουν ανθρώπινα λάθη! Υπάρχουν μόνο πολιτικά παιχνίδια από ανιστόρητους ή ύποπτους για το εθνικό συμφέρον! Η ιστορία, αυτούς που την λυμαίνονται και δεν την σέβονται, τους βάζει στο μαύρο χρονοντούλαπο της! Εκεί ανήκετε κύριε Μπουτάρη!

Ως απόδημοι Έλληνες με καταγωγή από τον ιερό τόπο της Μακεδονίας, κάνουμε έναν αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ανοίγουν κερκόπορτες από μέσα για μία ακόμη φορά!

Κύριε Μπουτάρη με την στάση σας δεν ανήκετε στην υπέροχη πόλη της Θεσσαλονίκης, δεν μπορείτε να εκπροσωπείτε την Πρωτεύουσα της Μακεδονίας! Μπορείτε όμως επάξια να γίνετε.

Εσείς κ. Δήμαρχε Γιάννη Μπουτάρη, επιβεβαιώνετε αυτό που λένε πολλοί! Δεν δείχνετε να γνωρίζετε σε ποια πόλη είστε Δήμαρχος! Δεν δείχνετε να γνωρίζετε την ιστορική αλήθεια! Δεν έχετε κανένα ίχνος σεβασμού απέναντι στους πολίτες που σας εξέλεξαν αλλά και στην πόλη που βρίσκεστε! Στο παρελθόν είχατε ζητήσει συγγνώμη για παρόμοιες ανοησίες, πλέον όμως καμία συγγνώμη σας, δεν μας πείθει, κανένα πολιτικό σας τέχνασμα δεν αλλάζει την απαράδεκτη εικόνα σας».

Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης

Ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κοινοποίησε π πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τζούλης, κατηγορώντας τον ευθέως για φιλοσκοπιανά και φιλοτουρκικά… αισθήματα.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής :

«Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, και με αφορμή την επίσκεψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης και τις δηλώσεις του στα Σκόπια, εκφράζω την αγανάκτησή μου για την συνεχιζόμενη περίεργη, ανθελληνική και άκρως εθνικά επικίνδυνη στάση, του κακή τη μοίρα, δημάρχου της πόλης μας.

κύριε Μπουτάρη (το μικρό κ δεν είναι ορθογραφικό λάθος, τέτοιο σε πρέπει!!).

Εμάς τους Μακεδόνες δεν είναι η πρώτη φορά που μας προκαλείς με τις δηλώσεις σου σχετικά με τα Σκόπια τα οποία εσύ αποκαλείς ανερυθρίαστα Μακεδονία. Εξάλλου, τα δύο βασικά σου χαρίσματα όλα αυτά τα χρόνια, πρόκληση και μόνον προκαλούν. Πρωτίστως ο φιλοτουρκισμός σου (πρόταση για αλλαγή ονομάτων των δρόμων της Θεσσαλονίκης, ακόμα και αυτής της ..ιερής οδού Αγίου Δημητρίου, με τούρκικα ονόματα, και δεύτερον ο φιλοσκοπιανισμός σου, με το χάρισμα του ονόματος της αγαπημένης μας Μακεδονίας στους σφετεριστές ανιστόρητους γείτονές μας τους Σκοπιανούς. Όμως αιτία του σχολείου μου αυτού στάθηκε ΚΥΡΙΩΣ η απάντησή σου στην κριτική που δέχθηκες για το γεγονός πως αποκάλεσες τα Σκόπια Μακεδονία και η επιχειρηματολογία σου!!!

Σχολιάζω ένα προς ένα τα επιχειρήματά σου:

1) Χαρακτηρίζεις “θόρυβο” την αντίδραση των Μακεδόνων για την απαράδεκτη δήλωσή σου υπέρ των Σκοπίων, εσύ ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, της πρωτεύοσας της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, και ότι αυτό σε “αφήνει παγερά αδιάφορο”. Οι Μακεδόνες θα σε κρίνουν και για το ..νταιλίδικο ύφος σου και για την υποτιμητική για αυτούς δήλωση.

2) Αποκαλείς ” εθνοκοκάπηλους” όλους εμάς τους Μακεδόνες που δεν δέχονται να χαρίσουν το ιερό όνομα της πατρίδας μας στους παραχαράκτες της ιστορίας μας, Σκοπιανούς. Ασχολίαστο!!!

3) Δηλώνεις πως ένα από τα θέματα που συζητήσατε με τους Σκοπιανούς ήταν ” ..η ανάπτυξη των δρόμων του κρασιού” (σου;)

4) Με ποιό δικαίωμα, δήμαρχος εσύ της Θεσσαλονίκης, δέχεσαι ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΧΡΗΣΗ πως “η θέση της Ελλάδος για την ονομασία των Σκοπίων “είναι υπέρ μιας “σύνθετης ονομασίας” ‘Oταν πρώτος εσύ θα έπρεπε να είσαι αντίθετος, όσο τουλάχιστον είσαι δήμαρχος Θεσσαλονίκης, διότι ως απλός Μπουτάρης μπορείς να δηλώνεις και να δέχεσαι ό,τι δήποτε επιθυμείς και σε εκφράζει ως άνθρωπο ακόμα και ως κρασοπαραγωγό!!

5) Το πιο όμως ανησυχητικό κύριε Μπουτάρη, είναι ότι με τη γραπτή σου δήλωση, αφήνεις να εννοηθεί πως με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ, Κοτζιά, αποκάλεσες τα Σκόπια Μακεδονία. Αν αυτό είναι πραγματικότητα τότε η αντίδραση των Ελλήνων και όχι μόνο των Μακεδόνων πρέπει να είναι άμεση και δυναμική. Κανείς δεν έδωσε το δικαίωμα σε κανέναν πολιτικό, σε κανένα κόμμα, σε κανένα δήμαρχο να ξεπουλήσει το όνομα της πατρίδας μας, ούτε με αντάλλαγμα την “ανάπτυξης του τουρισμού” όπως ο ίδιος ισχυρίζεσαι ούτε για την προώθηση των κρασιών, ούτε για το ότι έτσι η Θεσσαλονίκη μας θα “γίνει Μητρόπολη των Βαλκανίων”. Τη Θεσσαλονίκη μας την θέλουμε πρωτίστως, πόλη της Ελλάδας και πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας.

Τελειώνοντας κ. Μποτάρη, ας γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν την ίδια με σένα άποψη, πολιτικοί, για την ονομασία των Σκοπίων, πως πριν βάλλουν την υπογραφή τους σε μια τέτοια απόφαση, ας το σκεφθούν καλύτερα, γιατί θα βρουν απέναντι τους το σύνολο των Ελλήνων και τότε θα είναι … αργά για όλους σας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.