ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κυβέρνηση: Σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος

Σκοπιανό: Η ΠΓΔΜ θα υπογράψει ενδιάμεσο σύμφωνο για την τήρηση των συμφωνηθέντων με την Ελλάδα

Σκοπιανό: Η ΠΓΔΜ θα υπογράψει ενδιάμεσο σύμφωνο για την τήρηση των συμφωνηθέντων με την Ελλάδα

Οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και πληροφορήθηκαν ότι οι συνομιλίες εισέρχονται στην τελική ευθεία και για τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε για μιάμιση ώρα με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Αν και δεν έγιναν δηλώσεις, σύμφωνα με συνεργάτες της προέδρου η ενημέρωση ήταν ουσιαστική και η συζήτηση επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ χωρίς καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά. Μικρή αναφορά έγινε για τη κατάσταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, κατέστη σαφές ότι όταν η πρόταση της κυβέρνησης έρθει στη Βουλή, το Κίνημα θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα με βάση τη θέση του για σύνθετη ονομασία erga omnes και με νομικές δεσμεύσεις για την απάλειψη του αλυτρωτισμού.

Φιλική ήταν και η συνάντηση του Κοτζιά με τον Βασίλη Λεβέντη. Παρότι ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων έχει τηρήσει πολύ υψηλούς τόνους για το Μακεδονικό, η συνάντηση, που κράτησε περίπου μισή ώρα, πραγματοποιήθηκε επίσης σε καλό κλίμα. Ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε όλα τα βήματα της κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Σήμερα το απόγευμα κλείνει ο κύκλος, με το προγραμματισμένο ραντεβού του Νίκου Κοτζιά με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.

Δέκα ημέρες πριν πραγματοποιηθεί η κομβική συνάντηση των Κοτζιά-Ντιμιτροφ, ο Νίκος Κοτζιάς και το επιτελείο του έχουν εκπονήσει έναν σχέδιο Β, έναν οδικό χάρτη για την υπέρβαση του αδιεξόδου. Αυτό προβλέπει την υπογραφή και υπερψήφιση ενός Ενδιάμεσου Συμφώνου, το οποίο θα προβλέπει και την αλλαγή του Συντάγματος. Με άλλα λόγια, η ΠΓΔΜ θα δεσμεύεται να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι για τη σύναψη του οριστικού Διεθνούς Συμφώνου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο Ενδιάμεσο Σύμφωνο, η ΠΓΔΜ θα δεσμευτεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να προχωρήσει σε εκείνες τις αλλαγές που είναι απαραίτητες προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει η Ελλάδα για τη σύναψη της οριστικής συμφωνίας. Κεντρικός όρος είναι το νέο όνομα να χρησιμοποιείται και στο εσωτερικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.