ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Συνεχείς τηλεφωνικές επαφές Τσίπρα-Ζάεφ πριν τη νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα

Συνεχείς τηλεφωνικές επαφές Τσίπρα-Ζάεφ πριν τη νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα

Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό.

Ο χρόνος πιέζει την ΠΓΔΜ, που θέλει άμεσα λύση για να μπορεί με το «χαρτί» αυτό να πάει τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο αλλά κυρίως σε εκείνη του ΝΑΤΟ, λίγες εβδομάδες αργότερα.

Μετά το ναυάγιο της περασμένης Παρασκευής στη Νέα Υόρκη, οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών συναντώνται ξανά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Το γεγονός πόσο θέλουν και οι δυο πλευρές να λύσουν το θέμα της ονομασίας φαίνεται και από τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ πως τις τελευταίες μέρες Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είναι σε ανοιχτή επικοινωνία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το περασμένο Σάββατο όταν ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Σκοπιανός ομόλογός του έχουν μιλήσει τηλεφωνικά μια ή δυο φορές. Εκτός αυτού, όπως αναφέρθηκε, σε συνεχή επικοινωνία είναι και τα δυο πρωθυπουργικά γραφεία.

Μεγάλο αγκάθι είναι το erga omnes, δηλαδή το να ισχύει το όποιο όνομα συμφωνηθεί και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Αυτό προϋποθέτει συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια και είναι «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα.

Όπως όμως προέκυψε και από τη συνάντηση Κοτζιά, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς στον ΟΗΕ την Παρασκευή, αν και επικρατέστερο όνομα είναι το Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), η πλευρά των Σκοπίων θέτει ζήτημα διπλής ονομασίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα, ο Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει πει στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν του είναι καθόλου εύκολο να «περάσει» το erga omnes και να κάμψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.