Αλ. Τσίπρας: «Συμφωνία που κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει στο τραπέζι»

Αλ. Τσίπρας: «Συμφωνία που κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει στο τραπέζι»

Για συμφωνία που κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, τόνισε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει αναφορά σε «Μακεδονικό» έθνος ή εθνότητα και εξαπέλυσε παράλληλα βολές στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτές οι ημέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές, με θετικές εξελίξεις που η χώρα περίμενε για χρόνια. «Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης. Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Η Ελλάδα, διαφυλάττοντας τα εθνικά της συμφέροντα και την Ιστορία της, πρόσθεσε ακόμη ένα σύμμαχο στα Βαλκάνια».

Όπως είπε, «ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευτεί να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα, η Ν.Δ. επέλεξε να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου, την πρόταση μομφής».

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε ότι «μας είπατε πως με αυτήν τη συμφωνία επιχειρούμε να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Την ίδια ώρα Ιβανόφ, Γκρουεφκσι κ.α. λένε τα ίδια για τη δική τους πλευρά. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο».

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση της Ν.Δ., σημειώνοντας πως άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας». «Με πανομοιότυπες τοποθετήσεις με τους εθνικιστές του VMRO, περί “ανεπίτρεπτης εθνικής υποχώρησης και μειοδοσίας”, νομιμοποίησαν τον εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο στη χώρα μας», πρόσθεσε.

«Έχετε ακέραια την ευθύνη κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός σας, ανοίγετε την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της Χούντας και των ναζί, να έρχονται στο κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, είπε πως «κάθε Έλληνας πρωθυπουργός, ομολογώ, θα ήθελε να την έχει στο τραπέζι. Γιατί δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ονομασία erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή ως προϋπόθεση». Τόνισε πως «δεν βλέπω πουθενά στη συμφωνία να υπάρχει “Μακεδονικό” έθνος ή εθνότητα και σε κανένα σημείο της συμφωνίας δεν αναγνωρίζεται “Μακεδονικό” έθνος».

Ανέφερε εξάλλου ότι «η ψυχή μας δεν είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά τα σύμβολά μας, τα ιστορικά μας πρόσωπα και πλέον υπάρχει ρητή και σαφής αναγνώριση της ελληνικότητας της Μακεδονίας μέσω των συμβόλων κ της ιστορίας μας». Τόνισε επιπλέον ότι στο άρθρο 7 υπάρχει απόλυτη διαφοροποίηση από την αρχαία μακεδονική κληρονομιά, τα ιστορικά σύμβολα και πρόσωπα.

Για τη γλώσσα, είπε ότι «όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία, η “Μακεδονική” γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται τώρα ως νοτιοσλαβική. Μια γλώσσα που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας».

Εκτοξεύοντας εκ νέου βέλη στη Ν.Δ., τόνισε πως «το πρόβλημά σας είναι ότι έχουμε συμφωνία και ότι είναι καλή. Άλλοι γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία κι άλλοι γιατί θέλατε, όχι όμως από αυτήν την κυβέρνηση». Κατηγόρησε, δε, τον κ. Σαμαρά για «εμπόριο πατριωτισμού» προκειμένου «να χτίσει πολιτική καριέρα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Έχω την πλήρη συναίσθηση της ιστορικής και πατριωτικής ευθύνης. Αρνούμαι να αποδεχθώ αυτή την φοβική και μίζερη αντίληψη για την πατρίδα μου. Αυτόν τον μίζερο ορισμό του πατριωτισμού. Δεν είναι πατριωτισμός το μίσος προς τις πατρίδες των άλλων. Οι μεγαλοστομίες οδήγησαν τον τόπο σε εθνικές τραγωδίες», είπε επίσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.