Σήμερα στις 10:30 υπογράφεται η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ στις Πρέσπες- Πυρετώδεις οι ετοιμασίες (φωτό)

Σήμερα στις 10:30 υπογράφεται η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ στις Πρέσπες- Πυρετώδεις οι ετοιμασίες (φωτό)

Σήμερα στις 10:30 υπογράφεται η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ στο χωριό Ψαράδες Πρεσπών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ είναι αυτοί που θα υπογράψουν, ενώ θα παρίστανται και οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην εν λόγω εκδήλωση, την οποία η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο επικοινωνιακά, ώστε να καταστεί σαφές εντός και εκτός συνόρων ότι ανεξάρτητα από το όποιο πολιτικό κόστος είναι αυτή που επιλύει χρόνια προβλήματα, τόσο στα εθνικά ζητήματα, όσο και στην οικονομική πολιτική.

Οι τεχνικές προετοιμασίες τις τελευταίες ώρες είναι πυρετώδεις, προκειμένου να διαμορφωθεί ο χώρος.

Το πρόγραμμα

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Από την απέναντι πλευρά θα φτάσει στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στην εξέδρα που έχει στηθεί, με τέντα. Εκεί θα γίνει η ειδική τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και από τον Μάθιου Νίμιτς.

Στη συνέχεια, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.