Σκοπιανό: Υπέρ της συμφωνίας και ο Τζωτζ Σόρος

Σκοπιανό: Υπέρ της συμφωνίας και ο Τζωτζ Σόρος

Ως «παράθυρο ευκαιρίας» για τις ηγεσίες ΕΕ και ΗΠΑ προκειμένου να διαμορφώσουν ένα ασφαλές μέλλον για τα Βαλκάνια περιγράφουν ο Τζορτζ Σόρος και ο γιος του Αλεξάντερ τον «ιστορικό συμβιβασμό» για το όνομα των Σκοπίων.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στους New York Times o γνωστός Αμερικανός δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής και ο γιος του, αντιπρόεδρος της “Open Society Foundations”,επισημαίνουν τον κίνδυνο να υπονομευτεί η συμφωνία σε μια περιοχή «γνωστή για την τραγική της ιστορία».

Τονίζουν ότι μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκουσλαβίας κράτη της περιοχής έχουν ήδη ενταχθεί ή ορέγονται να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά παραμονεύουν κι άλλοι παίκτες, όπως η Ρωσία, που έχει καταστήσει σαφές ότι θα παρέμβει αν θεωρήσει ότι απειλούνται τα συμφέροντά της με την ένταξη νέων βαλκανικών κρατών στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία του Ερντογάν «που κάνει αισθητή την παρουσία της σε κάθε χώρα» της περιοχής και η Κίνα, «ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην περιοχή».

Γι αυτό και, όπως λένε, «απαιτείται μια αποφασιστικά απάντηση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι τάσεις, αλλά δεν θα είναι εύκολο» λόγω της ενταξιακής κόπωσης της ΕΕ παρά την επιθυμία της ευρείας πλειοψηφίας στα κράτη των Βαλκανίων -ακόμη και στη Σερβία- να αναπτύξουν στενούς δεσμούς με τη Δύση και ειδικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.