ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Έτσι θα μπουν τα Σκόπια στη συμμαχία

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Έτσι θα μπουν τα Σκόπια στη συμμαχία

O Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανέλυσε τη διαδικασία ένταξης της γείτονος στη συμμαχία.

Ο Γ.Γ. εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των μελών της Συμμαχίας θα συμφωνήσουν τον Ιούλιο να απευθύνουν πρόσκληση στην πΓΔΜ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Και πρόσθεσε: “Οι ενταξιακές συνομιλίες θα διαρκέσουν φυσιολογικά κάποιους μήνες και εν συνεχεία, υπό την προϋπόθεση ότι οι εσωτερικές διαδικασίες στη χώρα θα έχουν ολοκληρωθεί, θα υπογραφεί ένα πρωτόκολλο ένταξης, το οποίο κατόπιν θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των 29 κρατών μελών”.

Ως προς το χρόνο που μπορεί να διαρκέσει η όλη διαδικασία, επεσήμανε ότι αυτός ποικίλλει, αναφερόμενος τόσο στο παράδειγμα του Μαυροβουνίου, το οποίο δέχθηκε πρόσκληση το Δεκέμβριο του 2015 και έγινε πλήρες μέλος, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια, τον Ιούνιο του 2017, όσο και της Αλβανίας και της Κροατίας, των οποίων η διαδικασία προσχώρησης στη Συμμαχία διήρκεσε συνολικά ένα χρόνο. Σημείωσε ωστόσο ότι, από τη στιγμή που υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης, η χώρα θα προσκληθεί να συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις, να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών και να είναι μέρος του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ.

Η διαδικασία λοιπόν, κατέληξε, είναι αρκετά γρήγορη και μόλις η πΓΔΜ ολοκληρώσει τη συμφωνία, προχωρήσει δηλαδή στις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα, το ΝΑΤΟ μπορεί να την προσκαλέσει να συμμετάσχει υπό τη νέα ονομασία, Βόρεια Μακεδονία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Ελπίζω λοιπόν πραγματικά ο λαός αυτής της χώρας να αδράξει αυτήν την ιστορική ευκαιρία, γιατί, εάν αυτή η ευκαιρία απορριφθεί, τότε είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ πώς θα δημιουργηθούν ξανά οι παρούσες συνθήκες του να βρίσκεστε τόσο κοντά στην ένταξη. Εναπόκειται στους πολίτες της πΓΔΜ επομένως να αποφασίσουν, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι να απευθύνουμε πρόσκληση και να το πράξουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα”, τόνισε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.