«ΗΝΙΟΧΟΣ 2014»: Σε υψηλή πολεμική ετοιμότητα η Αεροπορία με ρεκόρ αποστολών

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2014»: Σε υψηλή πολεμική ετοιμότητα η Αεροπορία με ρεκόρ αποστολών

Σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας βρίσκεται η Πολεμική Αεροπορία ή τουλάχιστον είναι βέβαιο ότι μπορεί για κάποια περιορισμένα μεν αλλά κρίσιμα χρονικά διαστήματα να κινητοποιεί μια μεγάλη και ισχυρή αεροπορική δύναμη ικανή για όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Λίγες ώρες μετά την ομιλία και τις διαπιστώσεις του θρύλου της αμερικανικής Αεροπορίας πτέραρχου Τζον Γουόρντεν, ο οποίος χαρακτήρισε την τουρκική Aεροπορία ως ότι “βρισκεται μέσα στις 10 καλύτερες στον κόσμο” η ελληνική Πολεμική Αεροπορία απέδειξε ότι βρίσκεται μέσα στην πρώτη πεντάδα αν όχι τριάδα. Γιατί πόσες Αεροπορίες μπορούν να επιτύχουν μέσα σε μερικές ημέρες (η περι ου ο λόγος άσκηση«ΗΝΙΟΧΟΣ 2014» διεξήχθη από 26 Μαρτίου έως 11 Απριλίου) μπορούν να πραγματοποιήσουν κάπου 800 (797 εξόδους για την ακρίβεια) εξόδους ημέρα και νύχτα αεροσκαφών, ημέρα και νύχτα; Και μην ξεχνάμε ότι στην άσκηση ΠΕΡΜΕΝΙΩΝ έκανε ανάλογο ρεκόρ,

Στην άσκηση αποδείχτηκε ότι η ΠΑ μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα υλικής φύσεως σε αντιθεση με την τουρκική Αεροπορία που περνά περίοδο “παχιών αγελάδων” αλλά το έμψυχο δυναμικό της ΠΑ σε αέρα και έδαφος, παραμένει ακόμα το καλύτερο.

Αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν 797 έξοδοι αεροσκαφών (435 ημέρα και 362 νύχτα).

Στόχος της Άσκησης «Ηνίοχος» είναι να γίνει η ανταγωνιστικότερη άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παρέχοντας στους συμμετέχοντες (Έλληνες και ξένους) υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και μοναδικές εμπειρίες, αλλά και να φέρει υψηλή ετοιμότητα αντίστοιχη με αυτή της τουρκικής άσκησης “Anatolian Eagle” προκειμένου να αποφευχθούν “ατυχήματα” που στην διεθνή ιστορία των συγκρούσεων ξεκινούν από από απλές “ασκήσεις.

Πολύ πρόσφατο παράδειγμα η επέμβαση των Ρώσων στην Κριμαία, που έγινε υπό την ομπρέλα μιας μεγάλης άσκησης της νότιας και δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας…

Στην άσκηση συμμετείχαν:

Mεγάλος αριθμός αεροσκαφών όλων των Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας. 185 Ιπτάμενοι και 340 Τεχνικοί. Αεροσκάφη και προσωπικό μεταστάθμευσαν στην 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα από την οποία και επιχειρούσαν. 

Επιθετικά και μεταφορικά Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού.

Μεγάλος αριθμός πλοίων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού με τα οργανικά τους Ε/Π.

Μονάδες ειδικών δυνάμεων των 3 Κλάδων των ΕΔ.

Το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου και το Σύστημα Αεράμυνας της χώρας.

 Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά και αφού ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της άσκησης, του εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήριά για την επιτυχία της, ζητώντας του να μεταφέρει στους συμμετέχοντες το ακόλουθο μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου:

“Με τη λήξη της μεγάλης άσκησης «Ηνίοχος 2014» εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και σε όλους τους συντελεστές της πραγματοποίησής της, που στέφθηκε από πλήρη επιτυχία.

Η άσκηση αυτή ανέδειξε τις διακλαδικές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, τον άψογο συντονισμό των επιχειρήσεων και την απόλυτη ακρίβεια επίτευξης των στόχων της.

Το εθνικό αμυντικό μας σύστημα ευρίσκεται στον ανώτατο βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστολή του.

Η πατρίδα μας είναι ασφαλής και ο ελληνικός λαός να είναι βέβαιος ότι οι θυσίες του έχουν πιάσει τόπο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας εγγυώνται την ακεραιότητα της χώρας και με το αξιόμαχο, τις άριστες υποδομές και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους τίθενται πάντα στην υπηρεσία της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας”.

Μαζί με τα συγχαρητήριά μου και τον έπαινο της πολιτείας προς όλες και όλους ανεξαίρετα που συμμετείχαν στη διακλαδική αυτή άσκηση, εύχομαι σε ολόκληρο το στελεχιακό δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων και στις οικογένειές τους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.