ΕΚΤΑΚΤΟ: Σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο μετά από πολύ καιρό – 4 F-16 της ΠΑ καταδίωξαν 4 F-16 της ΤΗΚ

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο μετά από πολύ καιρό – 4 F-16 της ΠΑ καταδίωξαν 4 F-16 της ΤΗΚ

Σκληρές αερομαχίες είχαμε σήμερα μετά από πολύ καιρό στο Αιγαίο όταν τέσσερα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά F-16C από την αεροπορική βάση του Μπαλίκεσιρ εισέβαλλαν στο Αιγαίο βόρεια-βορειοανατολικά της Σαμοθράκης και ενεπλάκησαν σε δύο περιπτώσεις με ισάριθμα ελληνικά F-16C που είχαν απογειωθεί δύο από την Λήμνο και δύο από την Σκύρο.

Η αερομαχία ήταν τόσο σκληρή και παρατεταμένη που κάποια στιγμή δόθηκε εντολή για απογείωση επιπλέον ελληνικών μαχητικών, αλλά τα τουρκικά απεμπλάκησαν και επέστρεψαν στην βάση τους.

Τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά (εξίσου σπάνιο να είναι όλα οπλισμένα) μπήκαν στο Αιγαίο από την περιοχή της Ζουράφας (Λαδόξερα) κατέβηκαν βόρεια της Λήμνου, στη συνέχεια πέρασαν απο τα δυτικά στα νότια της Λήμνου, έκαναν τον γύρο της Λέσβου καταδιωκόμενα από τα ελληνικά μαχητικά και εν συνεχεία αποχώρησαν.

Η πρώη αερομαχία έγινε βόρεια της Σαμαθράκης και η δεύτερη δυτικά-νοτιοδυτικά της Λήμνου. Συνολικά είχαμε 3 παραβιάσεις και 3 παραβάσεις του FIR. Υπήρχε και ένα τουρκικό ελικόπτερο που έκανε “τα δικά του” στην περιοχή.

Τα τουρκικά μαχητικά προέρχονταν από την βάση του Μπαλικεσίρ όπου εδρεύουν δύο Μοίρες με F-16 block 50 οι 191 και 192. Όλα τα αεροσκάφη πλέον στη συγκεκριμένη πτέρυγα (9ηAJU) έχουν εκσυγχρονιστεί στο επίπεδο CCIP (παρόμοιων δυνατοτήτων με τα ελληνικά block 52+) και δεν είναι καθόλου απίθανο η τουρκική Αεροπορία να θέλησε να τα δοκιμάσει σε άκρως επιχειρησιακές συνθήκες εναντίον της ΠΑ.

Η πρόκληση είναι σοβαρότατη και γίνεται σε μία ημέρα που έχει ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.