Καταλαμβάνοντας το αεροδρόμιο της Σάμου…

Καταλαμβάνοντας το αεροδρόμιο της Σάμου…

Μονάδες της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης με εντολή του ΓΕΕΘΑ ενεργοποιήθηκαν στο πλαίσιο επιχείρησης ενίσχυσης και ανακατάληψης ΑΝΣΚ στη νήσο Σάμο παράλληλα με άσκηση ενεργοποίησης του συστήματος αεράμυνας της χώρας.

Τα παραπάνω στο πλαίσιο της άσκησης  “Πυρπολητής 1/13” η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μονάδων Ειδικών Δυνάμεων σε συνεργασία με ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αν. Αιγαίο.

Πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος των Αλεξιπτωτιστών και μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων που λόγω της ικανότητας ταχείας αντίδρασης και ευελιξίας αποτελούν την πρώτη επιλογή για την ενίσχυση των μονάδων στα νησιά.

Έτσι λοιπόν Λόχος Αμέσου Επεμβάσεως της 1ης’ Μοίρας Αλεξιπτωτιστών που διατηρείται σε υψηλή ετοιμότητα ενεργοποιήθηκε τη νύχτα προκειμένου να δοκιμαστούν σε ρεαλιστικές συνθήκες οι χρόνοι συγκέντρωσης, μετάβασης και φόρτωσης σε μεταγωγικά αεροσκάφη της ΠΑ που θα τους μεταφέρουν στην περιοχή επιχειρήσεων.

Μαχητικά F-16C/D Fighting Falcon και Mirage 2000-5Mk ΙΙ απογειώθηκαν από τις βάσεις τους με σκοπό να πετύχουν αεροπορική υπεροχή στην περιοχή επιχειρήσεων στο πλαίσιο συνδυασμένων επιχειρήσεων COMΑO με αποστολές εναέριας περιπολίας CAP, καταστολής αεράμυνας SEAD και συνοδείας Escort υπό την επιτήρηση επίγειων ραντάρ αεράμυνας αλλά και αεροσκάφους εναέριας επιτήρησης EMB-145H ERIEYE της 380Μ ΑΣΕΠΕ το οποίο προσέφερε πλήρη κάλυψη της περιοχής, τακτικό συντονισμό και διασύνδεση με μαχητικά αεροσκάφη και μονάδες πυρός Patriot.

Ακολούθησε η φάση της αεραποβατικής ενέργειας με τα C-130B/H Hercules της 356ΜΤΜ τα οποία πραγματοποίησαν την επιχείρηση σε συνεργασία με μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ.

Στην άσκηση μετείχαν επίσης και μονάδες Μ/Κ Πεζικού που εδρεύουν στη Σάμο και αποτέλεσαν τη δύναμη εχθρικής απεικόνισης για του Αλεξιπτωτιστές, ενώ αντίστοιχα το σενάριο για τους αμυνόμενους εστιάστηκε στην αντιμετώπιση  αεραποβατικών επιχειρήσεων από εχθρικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι η άσκηση ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ στοχεύει στην αξιολόγηση αλλά κυρίως την εξάσκηση μονάδων του ΕΣ, του ΠΝ και της ΠΑ  σε ρεαλιστικούς χρόνους αντίδρασης και σενάρια, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν το συντονισμό τους σε σύνθετες αεροναυτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο με τη συμμετοχή Ειδικών Δυνάμεων και των τριών Κλάδων των ΕΔ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.