Θωρηκτό «Αβέρωφ»: Θα επιστρέψει και πότε στο Τροκαντερό από την Θεσσαλονίκη;

Θωρηκτό «Αβέρωφ»: Θα επιστρέψει και πότε στο Τροκαντερό από την Θεσσαλονίκη;

Την ώρα που η προσέλευση του κοινού στο ΑΒΕΡΩΦ έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, «πονοκέφαλο» προκαλεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού η επιστροφή του θρυλικού θωρηκτού στο Τροκαντερό, που τοποθετείται μετά τις 5/12/2017.

Από τη μία οι συνεχείς εκκλήσεις τοπικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, για παράταση της παραμονής του θωρηκτού στη Θεσσαλονίκη έως τις γιορτές των Χριστουγέννων και από την άλλη οι άστατες καιρικές συνθήκες –που δεν επιτρέπουν τον ασφαλή απόπλου- αλλά και τα έξοδα του προσωπικού που τρέχουν.

Ήδη 38 δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησαν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Πάνο Καμμένο, να παραμείνει το ΑΒΕΡΩΦ στη συμπρωτεύουσα έως και τα Χριστούγεννα. Στην επιστολή υπογραμμίζεται : «το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει έως σήμερα το κοινό και ιδιαίτερα τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας να επισκεφθούν το πλωτό ναυτικό μουσείο θωρηκτό “Γ. Αβέρωφ” στη Θεσσαλονίκη».

Π,Καμμένος: «Ούτε μέρα παραπάνω»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Πάνος Καμμένος, έκανε γνωστό πως το θωρηκτό θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη έως την Τρίτη 5/12/2017, επισημαίνοντας τους λόγους που δεν μπορούν να επιτρέψουν την περεταίρω παραμονή του, όπως αιτήθηκαν φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ.Καμμένου η παραµονή του ΑΒΕΡΩΦ στη Θεσσαλονίκη : «επιβαρύνει τον προϋπολογισμό Γ.Ε.Ν. µε οικονοµικό κόστος που περιλαμβάνει, ημερήσια αποζημίωση του πληρώματος, καθώς έξοδα μετακίνησης, στέγασης και έτερα εθιμοτυπικά έξοδα» ενώ ο ίδιος επισημαίνει πως : «η επιβάρυνση του πληρώματος από τη συνεχόμενη καθημερινή απασχόληση, έχει επιφέρει την κόπωση στο προσωπικό του πλοίου, το οποίο λόγω της απαίτησης για γνώσεις κατάλληλες για ξενάγηση, δεν µπορεί να αντικατασταθεί από έτερο πλήρωµα».

Ωστόσο πέρα από τους οικονομικούς λόγους, προβληματισμό προκαλούν και οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο Πέλαγος αυτή την εποχή, που σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας : «ίσως καταστήσουν δύσκολο και επισφαλή τον επανάπλου του πλοίου» .

Για την ασφαλή ρυμούλκηση και επιστροφή του ΑΒΕΡΩΦ στο Τροκαντερό, και στο εκεί Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, απαιτούνται ομαλές καιρικές συνθήκες για τουλάχιστον 60 ώρες και κυρίως θάλασσα χωρίς κύμα. Εάν δεν υπάρξουν, το θωρηκτό θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη –προφανώς χωρίς να δέχεται επισκέψεις- μέχρι νεωτέρας και σίγουρα αναμένοντας … καλύτερες μέρες ακόμη ίσως και τις αλκυονίδες ημέρες μέσα στον Ιανουάριο.

Συνεχίζει να συγκινεί

Η προσέλευση των επισκεπτών στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ», ξεπέρασε τον αριθμό ρεκόρ των 95.000, μόλις τον πρώτο 1,5 μήνα παραμονής του στη Θεσσαλονίκη. Υπολογίζεται πως το διάστημα αυτό το, επισκέφθηκαν περισσότερα από 300 σχολεία της βόρειας Ελλάδας με 32.000 μαθητές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόσφατα το θρυλικό ΑΒΕΡΩΦ με το βραβείο «Πλοίο του Έτους», από την Lloyd’s List, για τα επιτεύγματά του και την προσφορά του στην Ελλάδα, αφού το «Θωρηκτό της νίκης» είναι το μοναδικό «εν ζωή», πολεμικό πλοίο που συμμετείχε ενεργά στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, χωρίς να γνωρίσει την ήττα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.