Μαζική εκτόξευση ρωσικών διηπειρωτικών πυραύλων από το SSBN υποβρύχιο Yuri Dolgoruky!

Μαζική εκτόξευση ρωσικών διηπειρωτικών πυραύλων από το SSBN υποβρύχιο Yuri Dolgoruky!

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Yuri Dolgoruky» κλάσης Borey εκτόξευσε με απόλυτη επιτυχία τέσσερις διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bulava από τη Λευκή Θάλασσα προς την ρωσική Απω Ανατολή.

Όλοι οι πύραυλοι χτύπησαν επιτυχώς τους στόχους στο πεδίο βολής Kura στην Χερσόνησο Καμτσάτκα στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη ημέρα, τα πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου, μαζί με αεροσκάφη πραγματοποίησαν εντατικές ασκήσεις αντιαεροπορικής άμυνας με βολές στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Η εκτόξευση τεσσάρων διηπειρωτικών πυραύλων μαζί σε μία μόνο άσκηση δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

Αυτή η ιδιότυπη κόντρα Αμερικανών και Ρώσων στην Ανατολική Ευρώπη και Βαλτική αποτελεί προοίμιο εξελίξεων πολύ άσχημων , οι οποίες οδηγούν σε περίπτωση ακόμα και πολέμου δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης .

Ρωσία και Κίνα ενισχύουν τα οπλοστάσια τους με ρυθμούς πραγματικά «τρελούς» ενόψει της τελικής αναμέτρησης με τις ΗΠΑ , η οποία θα υλοποοιηθεί αργά ή γρήγορα.

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει να εξοπλίζει τα πυρηνικά υποβρύχια της με μεγάλης εμβέλειας αντιαεροπορικούς πυραύλους Granit («Sizzler» από το ΝΑΤΟ) , οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομεροί» και θα αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα στον αποκαλούμενο υποβρύχιο πόλεμο.

Το υποβρύχιο κλάσης Borei-955, Yuri Dolgoruky, είναι εξοπλισμένο με 24 πυραύλους Cruise Granit και έξι σωλήνες τορπιλών.

Ήδη τοποθετούνται πύραυλοι τύπου Calibr, το ΝΑΤΟ να τους αποκαλεί «Sizzler», οι οποίοι αποτελούν την επιτομή της πυραυλικής στην Ρωσία.

Το υποβρύχιο του σχεδίου 949A έχει σχεδιαστεί κυρίως για να εξουδετέρωση των αμερικανικών πολεμικών στόλων και σχηματισμών αλλά και παράκτιων στόχων σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Τα υποβρύχια κλάσης Borey είναι ότι πιο σύγχρονο έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η ρωσική ναυπηγική βιομηχανία. Έχουν μήκος 170 μέτρα, ξεπερνώντας σε διαστάσεις ακόμη και μεγάλα σκάφη όπως οι φρεγάτες Type 45 του βρετανικού Ναυτικού, εσωτερική διάμετρο 13 μέτρων, πλήρωμα 107 ατόμων, μέγιστο βάθος κατάδυσης 450 μέτρα, και ταχύτητα εν καταδύσει 29 κόμβων!

Σε ανάδυση το υποβρύχιο θα αναπτύσσει ταχύτητα 15 κόμβων ενώ επιπρόσθετα θα φέρει 6 τορπιλοσωλήνες των 533 χλστ. Το εκτόπισμα του υποβρυχίου ανέρχεται σε 14.720 τόνους σε ανάδυση ενώ το πλήρες εκτόπισμα σε κατάδυση φτάνει τους 24.000 τόνους. Το κόστος του κάθε υποβρυχίου ανέρχεται στα 826 εκατ. $

Tο εντυπωσιακότερο στοιχείο του υποβρυχίου είναι το βαλλιστικό βλήμα που θα φέρει που δεν είναι άλλο από τον βαλλιστικό πύραυλο Bulava.

Τα υποβρύχια κλάσης Borey θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 16 βλήματα Bulava (SLBM) τα οποία έχουν δυνατότητα να πλήττουν στόχους σε αποστάσεις των 8000 χλμ. ενώ φέρουν από 6 έως και 10 πυρηνικές κεφαλές των 100 με 150 κιλοτόνων η καθεμία.

Τα τρία πρώτα υποβρύχια κλάσης Borei τα Κ-550, Κ-551 και Κ-535 φέρουν από 16 βλήματα το καθένα ενώ από το τέταρτο υποβρύχιο μέχρι και το όγδοο (που είναι να ναυπηγηθούν συνολικά) θα φέρουν 20 SLBM Bulava.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το τριών σταδίων Bulava SLBM φέρει μέχρι και 10 ανεξάρτητες κεφαλές και έχει εμβέλεια 8.000 χλμ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.