ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η κορβέτα που προτάθηκε-και απορρίφθηκε-στην Ελλάδα σπάει παγκόσμιο ρεκόρ πολεμικής ικανότητας

Η κορβέτα που προτάθηκε-και απορρίφθηκε-στην Ελλάδα σπάει παγκόσμιο ρεκόρ πολεμικής ικανότητας

Nαυπηγικά ήταν απίστευτο, μέχρι πριν λίγο καιρό, αλλά φαίνεται ότι πλέον η ναυπηγική τεχνολογία κάνει αυτό που πριν λίγο καιρό ήταν απίστευτο, αλλά τώρα να είναι δυνατό: H πρώτη ρωσική κορβέτα της κλάσης Karakurt (Project 22800) με την ονομασία «Typhoon», μόλις 800 τόνων εκτοπίσματος, θα είναι οι μικρότερες αλλά αναλογικά και οι πλέον θανατηφόρες σε σχέση με το εκτόπισμά τους, θαλάσσιες πλατφόρμες μεταφοράς βλημάτων cruise του κόσμου!

Συνολικά θα μεταφέρουν 8 βλήματα cruise Kalibr-NK τα οποία έχουν βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων και βέβαια συνδυασμό όπλων επιφανείας-αέρος και επιφανείας-επιφανείας, συστήματα διοίκησης μάχης, παρακολούθησης, εντοπισμού και καθορισμού στόχων κλπ.!

Ολα αυτά με 800 τόνους εκτόπισμα! Είναι το μικρότερο πλοίο στο κόσμο που μεταφέρει πυραύλους cruise.

Το πιο φοβερό είναι ότι το συγκεκριμένο σχέδιο, για μία φρεγάτα ελαφρά μεγαλύτερου εκτοπίσματος που είχε αναπτυχθεί από το ναυτικό σχεδιαστικό γραφείο Almaz για πρώτη φορά το 2015, είχε προταθεί στο Πολεμικό Ναυτικό με το σκεπτικό ότι η ναυπήγησή τους ήταν χαμηλού κόστους (μόλις 150 εκατ. ευρώ ανά σκάφος) και εύκολα θα μπορούσαν να ναυπηγηθούν από τα ελληνικά ναυπηγεία!

Θα εξοπλίζονταν με δυτικής κατασκευής βλήματα cruise, πιθανότατα τα SCALP Naval και με έναν αριθμό 5 πλοίων θα αποτελούσαν μια εξαιρετικη δύναμη αποτροπής καθώς 40 βλήματα cruise θα “περικύκλωναν” ανά πάσα στιγμή την Τουρκία.

Eπίσης θα τοποθετούνταν πυροβόλο της OTO Melara των 76 χλστ. (κάτω) από αυτά που βρίσκονται σε υπηρεσία στο ΠΝ.

Οι κορβέτες με εκτόπισμα 800 τόνων, όσων δηλαδή οι ΤΠΚ κλάσης “Ρουσσέν” αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων και βασίζονται εν πολλοίς στην σχεδίαση της κλάσης Buyan-M (Project 21631) που έχουν εκτόπισμα 1047 τόνων, σκάφη τα οποία αποδείχθηκαν “λίρα εκατό” για το ρωσικό Ναυτικό, αφού εκτός από εξαιρετικά αξιόπλοα αποδείχθηκαν και ικανά ως πλατφόρμες εκτόξευσης βλημάτων cruise έχοντας “ραντίσει” αρκετές φορές τους ισλαμιστές από την Κασπία Θάλασσα, αλλά και την Μεσόγειο.

Για το ελληνικό Ναυτικό προτεινόταν μία ναυπήγηση 1800 τόνων προτεινόταν η εγκατάσταση συστήματος μάχης της Thales με εξοπλισμό κατά σκαφών επιφανείας MM-40 Exocet Block III.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι το κόστος δεν θα ξεπεράσει για έξι πλοία και τα όπλα το 1,2 δισ. ευρώ, σε βάθος δεκαετίας, με δάνειο από ρωσικές τράπεζες, όταν για μία FREMM απαιτούνται 900 εκατομμύρια!

Αλλες, φυσικά οι δυνατότητες των FREMM σε αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τα οπλικά συστήματα είναι τα ίδια!

Η συζήτηση στα τέλη του 2016 “βάλτωσε”, για άγνωστους λόγους.

Η επιδείνωση στις ελληνορωσικές σχέσεις, έφερε και αυτή την πρόταση στο αρχείο των “χαμένων ευκαιριών”…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.