Dynamic Mongoose: Η ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ κάτω από τη… μύτη της Ρωσίας (φωτό)

Dynamic Mongoose: Η ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ κάτω από τη… μύτη της Ρωσίας (φωτό)

Τη στιγμή που η μεγαλύτερη άσκηση της Ρωσίας τα τελευταία δέκα χρόνια στη Θάλασσα του Μπάρεντς ολοκληρώνεται, οκτώ έθνη του ΝΑΤΟ πλέουν προς τα βόρεια για μια άσκηση διαρκείας δύο εβδομάδων.

Για το ΝΑΤΟ, η εκπαίδευση για το κυνήγι ρωσικών υποβρυχίων που ξεκινούν από τη χερσόνησο Κολά αποτελεί μέρος της αυξημένης εστίασης στον Βόρειο Ατλαντικό. Η άσκηση “Dynamic Mongoose”, μια ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ, φέτος πραγματοποιείται νότια του Tromsø της Νορβηγίας.

Η άσκηση ξεκίνησε την Δευτέρα, 25 Ιουνίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 Ιουλίου, σύμφωνα με σύντομη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Επτά πολεμικά πλοία, τρία αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης και δύο υποβρύχια είναι οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση, προερχόμενα από τα ναυτικά της Νορβηγίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι ο στόχος της άσκησης είναι να παρέχει σε όλους τους συμμετέχοντες “σύνθετη και προκλητική εκπαίδευση σε πολεμικές επιχειρήσεις για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της ικανότητάς τους στην καταπολέμηση υποβρυχίων”.

Πιο ανατολικά, στη Θάλασσα του Μπάρεντς έξω από τις δυτικές ακτές της χερσονήσου Kola, ο βόρειος στόλος της Ρωσίας ολοκληρώνει μια έκτακτη άσκησης διάρκειας δύο εβδομάδων που περιελάμβανε 36 σκάφη, επιφανείας και υποβρύχια. Η ρωσική άσκηση δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

Φέτος, η άσκηση πραγματοποιείται στα ύδατα έξω από την αεροπορική βάση Andøya, απ’ όπου επιχειρούν και τα δύο αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης της Νορβηγίας και των ΗΠΑ.

Οι δραστηριότητες των ρωσικών υποβρυχίων αυξήθηκαν σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία με όλο και περισσότερες περιπολίες προς τον Βόρειο Ατλαντικό.

Με βάσεις κατά μήκος της ακτής της χερσονήσου Kola, ο Βόρειος Στόλος έχει λάβει αρκετά νέα και πολλά αναβαθμισμένα πυρηνικά υποβρύχια. Σήμερα, 13 νέα πυρηνικά υποβρύχια βρίσκονται υπό κατασκευή ή δοκιμάζονται στο ναυπηγείο Sevmash του Severodvinsk.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.