Γιατί οι εύζωνες χτυπούν το κοντάκι του όπλου τους στο έδαφος;

Γιατί οι εύζωνες χτυπούν το κοντάκι του όπλου τους στο έδαφος;

Αν και το έχουν δει σαφώς πολλοί, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν παραξενευτεί ή ακόμη και κατανοήσει αυτή την πράξη. Ίσως οι πιο μυημένοι στα «μυστικά» της προεδρικής φρουράς γνωρίζουν τι σημαίνει όταν ένας Εύζωνας χτυπάει το όπλο στο έδαφος.

Επί της ουσίας και με δεδομένο πως ο τσολιάς που είναι σε υπηρεσία δεν μπορεί να μιλήσει, το χτύπημα του όπλου στο έδαφος είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Ένας σημάδι πως κάτι ή κάποιος τον ενοχλεί.

Ο στόχος διπλός. Αν πρόκειται για κάποιον ενοχλητικό υπάρχει πιθανότητα να τρομάξει και να φύγει. Αν δεν φύγει τότε ο επόπτης -που έχει ακούσει το χτύπημα του όπλου στο έδαφος- σπεύδει να βοηθήσει και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους του Εύζωνες από τους πιο ενοχλητικούς τουρίστες είναι οι Κινέζοι, οι πιο «ήσυχοι» οι Ευρωπαίοι, ενώ τον μεγαλύτερο σεβασμό δείχνουν οι Ιάπωνες.

Οι επόπτες είναι επιφορτισμένοι με το να προσέχουν τι κάνουν όσοι πλησιάζουν τους Εύζωνες. Απαγορεύουν τις απρεπείς χειρονομίες, το προκλητικό ντύσιμο, τα γυαλιά ηλίου, τα καπέλα, τα χέρια στις τσέπες και τις… σέλφι. Όλα αυτά αρκεί να τα δουν βέβαια. Αν δεν τα δουν τότε ο τσολιάς θα χτυπήσει το όπλο του στο έδαφος.

Πάντως, έκτος από τους ενοχλητικούς τουρίστες το χτύπημα του όπλου στο έδαφος σημαίνει και άλλα πράγματα. Μπορεί να «δείχνει» από μια μικρή ενόχληση ή αδιαθεσία μέχρι την παρουσία κάποιου αδέσποτου σκύλου, που εμποδίζει τον βηματισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν ο επόπτης δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που ενοχλεί τον Εύζωνα, τον πλησιάζει, στέκεται μπροστά του και αναλαμβάνει με καίριες ερωτήσεις, πάντα χαμηλόφωνα, να «εκμαιεύσει» το πρόβλημα. Η επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών σε αυτά τα έκτακτα περιστατικά γίνεται συνθηματικά με νεύματα των ματιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.