ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Λειτουργικό Windows XP έχουν ακόμα τα βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια της συντέλειας του κόσμου

Λειτουργικό Windows XP έχουν ακόμα τα βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια της συντέλειας του κόσμου

Λειτουργικό σύστημα windows XP χρησιμοποιεί ακόμα τα πυρηνικά υποβρύχια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο στόλος των πυραυλικών υποβρυχίων της Βρετανίας HMS : Vanguard, Victorious, Vigilant και Vengeance, είναι τέσσερα από τα πιο φονικά σκάφη που έχουν ποτέ κατασκευαστεί. Οπλισμένα με πυρηνικά όπλα, τα τέσσερα τεράστια υποβρύχια περιπολούν στους ωκεανούς, προσφέροντας πανίσχυρη αποτροπή εναντίον μιας ξαφνικής επίθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ).

Τα τέσσερα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Vanguard παρέχουν ολόκληρη την πυρηνική αποτροπή του ΗΒ. Κάθε υποβρύχιο πυρηνικής πρόωσης διαθέτει οχτώ πυραύλους Trident II και συνολικά 40 πυρηνικές πολεμικές κεφαλές. Αυτή η δύναμη πυρός είναι αρκετή για να καταστρέψει ολόκληρες χώρες. Είναι μια φοβερή ευθύνη, και τα υποβρύχια κατασκευάστηκαν για αυτή την αποστολή. Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες παρέχουν αρκετή ισχύ για να παραμείνουν σε κατάδυση σχεδόν για πάντα, ενώ οι τορπίλες Spearfish παρέχουν προστασία έναντι των εχθρικών υποβρυχίων.

Όμως τα τέσσερα υποβρύχια έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα: Λειτουργούν με Windows XP.

Τα υποβρύχια εισήλθαν σε υπηρεσία μέσα στη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με την εφημερίδα “The Guardian”, τα Windows XP εγκαταστάθηκαν επειδή ήταν “φθηνότερα από τις υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις”. Το λειτουργικό σύστημα έχει ονομαστεί κιόλας ως “Windows για υποβρύχια”. Ένα αστείο; Δεν είμαστε σίγουροι.

Το 2014 η Microsoft σταμάτησε τις ενημερώσεις ασφαλείας του λογισμικού Windows XP, που σημαίνει ότι τα υποβρύχια Vanguard μπορεί να είναι ευάλωτα τους ιούς, κακόβουλο λογισμικό (malware) και κυβερνοεπιθέσεις. Όπως συμβαίνει σε κάθε έκδοση λειτουργικού οι ενημερώσεις διορθώνουν τα υφιστάμενα προβλήματα αλλά ενέχουν την πιθανότητα εμφάνισης νέων. Η εταιρεία με έδρα το Ρεντμοντ στην πολιτεία Ουάσιγκτον, εξέδωσε σκληρή υπενθύμιση για τα XP που λειτουργούσαν ακόμα μέσα στο 2014, προειδοποιώντας: «Οποιοσδήποτε υπολογιστής συνεχίζει να λειτουργεί με Windows XP μετά την 8η Απριλίου 2014 δεν θα θεωρείται ως προστατευόμενος καθώς δεν θα υπάρχουν ενημερώσεις ασφαλείας για το λειτουργικό σύστημα Windows XP».

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) χρησιμοποιεί επίσης ακόμα τα Windows XP, αλλά καταβάλλει ένα επιπλέον χρηματικό ποσό για περισσότερη ασφάλεια και ενημερώσεις καθώς θα μεταβαίνει σε ένα πιο σύγχρονο λειτουργικό σύστημα. Μια συμφωνία τεχνολογικής υποστήριξης αξίας 9 εκατομμυρίων δολαρίων ($) έχει υπογραφεί με την Microsoft και ήταν σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο του 2016 με δυνατότητα παράτασης για ακόμα ένα έτος με αξία 31 εκατομμυρίων $. Το άρθρο της “The Guardian” δεν αναφέρει την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας από το Βασιλικό Ναυτικό με το υπουργείο Άμυνας του ΗΒ να επιμένει οτι τα υποβρύχια είναι “ασφαλή και προστατευμένα”

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επί του παρόντος το Βασιλικό Ναυτικό σχεδιάζει τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων νέας γενιάς προς αντικατάσταση της κλάσης Vanguard, με το πρώτο σκάφος να παραδίδεται το 2028.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.