ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Όπλο λέιζερ ετοιμάζουν και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις (βίντεο)

Όπλο λέιζερ ετοιμάζουν και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις (βίντεο)

Ένα πειραματικό όπλο λέιζερ, το οποίο προορίζεται για χρήση από τον στρατό, θα αρχίσει να κατασκευάζει το υπουργείο Άμυνας της Μ.Βρετανίας αργότερα μέσα στο έτος- ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για όπλα τα οποία παραπέμπουν στο πάλαι ποτέ πρόγραμμα «Star Wars» των ΗΠΑ, ή σε πιο πρόσφατα προγράμματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, το κόστος του project θα ανέλθει στα 100 εκατ. λίρες και απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός λέιζερ υψηλής ισχύος που θα μπορεί να στοχεύει και να πλήττει κινούμενους στόχους υπό οποιονδήποτε καιρό.

Η Βρετανία εισέρχεται στην κούρσα των όπλων λέιζερ, με τις ΗΠΑ να έχουν αναπτύξει μία σειρά όπλων λέιζερ για κατάρριψη drones ή αντιμετώπιση ταχύπλοοων σκαφών. Σε αυτή τη φάση, το υπουργείο αναζητεί εταιρείες του χώρου της άμυνας για να βοηθήσουν στην κατασκευή πρωτότυπων συσκευών «που θα βελτιώνουν την κατανόηση της Μ.Βρετανίας όσον αφορά στις δυνατότητες ενός βασισμένου σε λέιζερ οπλικού συστήματος».

Στις δοκιμές θα διαπιστωθεί εάν το πρωτότυπο μπορεί να «εντοπίσει, εγκλωβίσει και να στοχεύσει στόχους σε απόσταση και υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες, με επαρκή ακρίβεια».

Επίσης, το σύστημα θα πρέπει να είναι σε θέση να παράξει και να ελέγξει με ακρίβεια ένα λέιζερ υψηλής ισχύος, κρατώντας παράλληλα ασφαλή τον σχετικό εξοπλισμό.

Το όνομα του προγράμματος είναι Dragonfire: Laser Directed Energy Weapons

Σημειώνεται πως το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έχει αναπτύξει ήδη ένα όπλο λέιζερ στο USS Ponce, με δοκιμές να λαμβάνουν χώρα στον Περσικό Κόλπο, εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μικρών ταχύπλοων σε κατάσταση υψηλής ισχύος, αλλά και για το «τύφλωμα» αισθητήρων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε κατάσταση χαμηλότερης ισχύος.

Επίσης, συστήματα λέιζερ αναπτύσσονται και για χρήση από χερσαίες δυνάμεις, με πρόσφατο το παράδειγμα δοκιμής της Lockheed Martin, κατά την οποία αχρηστεύθηκε ο κινητήρας ενός φορτηγού σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μιλίου.

Η Συνθήκη της Γενεύης απαγορεύει τη χρήση λέιζερ ως όπλων κατά προσωπικού, και ως εκ τούτου τα περισσότερα προορίζονται για χρήση εναντίον οχημάτων, ή για αυτοπροστασία απέναντι σε πυραύλους, βλήματα, όλμους κλπ.

Ωστόσο, η σχετικά μικρή εμβέλεια των όπλων λέιζερ ακόμα καθιστά μάλλον αδύνατον να αντικαταστήσουν στο προσεχές μέλλον συμβατικά συστήματα, όπως κατευθυνόμενοι πύραυλοι κλπ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένα μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν απαιτούν πυρομαχικά, κάτι που μακροπρόθεσμα τα καθιστά πιο «οικονομικά» ως όπλα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.