Ρωσία: Το πυραυλικό σύστημα Iskander με το οποίο η Μόσχα απειλεί την Ευρώπη (βίντεο)

Ρωσία: Το πυραυλικό σύστημα Iskander με το οποίο η Μόσχα απειλεί την Ευρώπη (βίντεο)

Ο πύραυλος Iskander SS-26 Stone αποτελεί ένα σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, το οποίο έχει αναπτυχθεί και παράγεται στην Ρωσία. Το σύστημα προοριζόταν να αντικαταστήσει το Oka SS-23 SPIDER, το οποίο κρίθηκε παράνομο μετά την θέση σε ισχύ της συμφωνίας για τα ενδιάμεσα πυρηνικά όπλα – Intermediate Nuclear Forces (INF) Treaty.

Ο Iskander μπορεί να καταστρέψει στόχους εδάφους σε απόσταση 400 χιλιομέτρων. Στο βίντεο που ακολουθεί, παρέχονται πληροφορίες για το πυραυλικό σύστημα καθώς και εικόνες από την δράση του.

Η ανάπτυξη του συστήματος πραγματοποιήθηκε από το σχεδιαστικό γραφείο Kolomna Engineering στη δεκαετία του 1990 με το όνομα Tender. Το Iskander είναι ένα πυραυλικό σύστημα θεάτρου επιχειρήσεων σχεδιασμένο να καταστρέφει εχθρικά όπλα, κέντρα διοίκησης, τακτικά αεροσκάφη και πυραυλικές εγκαταστάσεις καθώς και άλλους στόχους σε επιχειρησιακό βάθος και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Όλα τα οχήματα του συστήματος μπορούν να κινηθούν σε όλα τα είδη εδάφους χαρίζοντας τους μεγάλη επιχειρησιακή ευελιξία.

Το Iskander-M είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση της προηγούμενης έκδοσης του Iskander που έχει βεληνεκές 400 χιλιόμετρα.

Ο Iskander έχει γίνει το όπλο της επιλογής της Μόσχας όταν κάνει απειλές σε όλη την Ευρώπη. Το 2012, ο τότε υπουργός Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ προειδοποίησε ότι το Iskander θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της απειλής να εκτοξεύσει κάποιους από τους πυραύλους στο Καλίνινγκραντ κατά των Βαλτικών χωρών και της Πολωνίας.

Το 2015, η Ρωσία εγκατέστησε για σύντομο χρονικό διάστημα πυραύλους Iskander στο Καλίνινγκραντ για να επιδείξει τις ικανότητές της γρήγορης ανάπτυξης τους κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων. Ωστόσο, Πολωνοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα ρωσικά Iskander-Ms εξακολουθούν να βρίσκονται αναπτυγμένα σήμερα στον θύλακα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.