Σύλληψη Ρώσων αξιωματικών για κατασκοπία στην Γεωργία

Σύλληψη Ρώσων αξιωματικών για κατασκοπία στην Γεωργία

Κατηγορίες για κατασκοπία απαγγέλθηκαν εναντίον τεσσάρων Ρώσων αξιωματικών οι οποίοι κρατούνται στην Τιφλίδα της Γεωργίας και πρόκειται να παρουσιαστούν μπροστά στις δικαστικές αρχές για προκαταρκτική εξέταση.

Οι συλλήψεις προκάλεσαν την μήνη της Μόσχας η οποία απείλησε με ανάκληση του πρεσβευτή της, ενώ θα αρχίσει επαναπατρισμός διπλωματικού προσωπικού.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας Vano Merabisvhili έδειξε βίντεο σε δημοσιογράφους το οποίο κατά την άποψη του αποδεικνύει την ενοχή των αξιωματικών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές το βίντεο δείχνει τους Ρώσους να συναντώνται με υπόπτους Γεωργιανούς πράκτορες, να ανταλλάσσουν χρήματα και μια συνάντηση στα σύνορα Γεωργίας – Αρμενίας μεταξύ ενός εκ των συλληφθέντων και ενός Γεωργιανού πράκτορα.

Γεωργιανοί αξιωματούχοι επίσης αναφέρουν ότι οι Ρώσοι είναι αναμεμιγμένοι σε επίθεση στην πόλη Gori τον Φεβρουάριο 2005 στην οποία σκοτώθηκαν 3 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 26.

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Sergei Ivanov διαψεύδει τις αναφορές αυτές λέγοντας ότι οι κατηγορίες είναι άκρως χαλκευμένες και ότι οι αξιωματικοί δεν θα μπορούσαν να είχαν συμμετάσχει στην επίθεση καθώς έφθασαν στην Γεωργία μόλις πριν τρεις μήνες.

Αντιδρώντας στις συλλήψεις η Ρωσία ζήτησε σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκτός της απειλής ανάκλησης του πρεσβευτή, η Μόσχα έχει σταματήσει να εκδίδει βίζες σε πολίτες της Γεωργίας.

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Saakashvili περιέγραψε τις αντιδράσεις της Μόσχας ως «υστερικές». Ο Υπουργός Άμυνας της Γεωργίας Iralki Orukashvili ανέφερε ότι οι συλλήψεις υπογραμμίζουν τις Γεωργιανές θέσεις πάνω στην ανεξαρτησία της.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα στο ρωσικό κανάλι NTV ο Orukashvili  είπε ότι η Γεωργία δεν πρόκειται να αφήσει τους πράκτορες και τους κατασκόπους να δρουν ανεξέλεγκτα, οι οποίοι μέχρι σήμερα πίστευαν ότι δεν είχαν να κάνουν με κράτος αλλά με κάποια περιοχή χωρίς σύνορα ή κρατικό μηχανισμό. Εν τω μεταξύ η Γεωργιανή Αστυνομία κρατάει περικυκλωμένο Ρωσικό στρατηγείο στην Τιφλίδα.

Ο Γεωργιανός Υπουργός ανέφερε επίσης ότι πολλοί ακόμη πρέπει να συλληφθούν προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο κτίριο θα παραμείνει αποκλεισμένο ενώ παραμένουν εκεί οι ύποπτοι για κατασκοπία και παρεκτροπές εντός της Γεωργίας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Ivanov κατηγόρησε την Γεωργιανή Κυβέρνηση για προβοκάτσια και χειρισμούς για εσωτερικό.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διαταραχτεί από τότε που η Γεωργία και το ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες για σύσφιξη σχέσεων. Η Γεωργία επίσης κατηγορεί την Μόσχα ότι καλλιεργεί αποσχιστικές τάσεις στην Αμπχαζία και στην Νότια Οσετία. Ρώσοι παρατηρητές έχουν αναπτυχθεί στις δύο επαρχίες οι οποίες έχουν αποκτήσει μια de facto ανεξαρτησία μετά από αιματηρές συγκρούσεις στην προηγούμενη δεκαετία. Η Ρωσία μάλιστα έχει δώσει υπηκοότητα σε πολλούς κατοίκους των επαρχιών αυτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Saakashvili έχει ορκιστεί ότι θα επαναφέρει τις δύο επαρχίες στον έλεγχο της Τιφλίδας και κατηγόρησε την Μόσχα ότι κατέχει γκανγκστερικά τις επαρχίες σε ομιλία του ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.