ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Wikileaks – CIA: Κι όμως κάποιος κατάφερε να υπονομεύσει το άκρως απόρρητο περιβάλλον των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Wikileaks – CIA: Κι όμως κάποιος κατάφερε να υπονομεύσει το άκρως απόρρητο περιβάλλον των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Τα χιλιάδες έγγραφα τα οποία καταδεικνύουν ότι η CIA υποκλέπτει προϊόντα τεχνολογίας προκειμένου να συγκεντρώνει πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία διατηρεί την ικανότητα να διεισδύει σε καταναλωτικές συσκευές, όπως smartphones που τρέχουν στα λειτουργικά iOS και Android, Mac και Windows υπολογιστές, ακόμα και «έξυπνες» τηλεοράσεις από μεγάλους κατασκευαστές όπως η Samsung, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η διαρροή, με την ονομασία «Vault 7» (θησαυροφυλάκιο), δείχνει ότι η υπηρεσία διατηρεί τις τεχνικές ικανότητες να χακάρει όσες περισσότερες συσκευές μπορεί. Τα τρωτά σημεία που περιγράφονται στα χιλιάδες έγγραφα έρχονται σε ποικίλες μορφές και μεγέθη. Ορισμένα περιγράφουν μια επίθεση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναλάβει τον έλεγχο παλαιότερων iPhones και είχε ανακαλυφθεί από ερευνητές ασφαλείας που με τη σειρά τους την είχαν δημοσιοποιήσει προκειμένου να ενθαρρύνουν τις εταιρείες τεχνολογίας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Σε άλλα έγγραφα αναφέρεται μία ευπάθεια η οποία αναλαμβάνει τον έλεγχο κινητών τηλεφώνων που τρέχουν στο λειτουργικό Android, εκμεταλλευόμενη παλαιότερες εκδόσεις του Chrome.

Όπως ήταν φυσικό πολλές τεχνολογικές εταιρείες έσπευσαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις εν λόγω αποκαλύψεις. Σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η ανακοίνωση της Apple ήταν η πιο λεπτομερής, λέγοντας ότι η εταιρεία είχε ήδη διορθώσει ορισμένες από τις ευπάθειες που απαριθμούνται στα έγγραφα.

«Η τεχνολογία που είναι ενσωματωμένη στα σημερινά iPhone αποτελεί την καλύτερη διαθέσιμη ασφάλεια δεδομένων για τους καταναλωτές και εργαζόμαστε διαρκώς προκειμένου να παραμείνει έτσι. Τα προϊόντα και το λογισμικό μας έχουν σχεδιαστεί ώστε οι καταναλωτές να λαμβάνουν συχνά και άμεσα τις ενημερώσεις ασφαλείας, με σχεδόν το 80% των χρηστών να διαθέτουν την τελευταία έκδοση του λειτουργικού μας συστήματος», αναφέρει η Apple στην ανακοίνωσή της.

«Παρά το γεγονός ότι η αρχική μας ανάλυση δείχνει ότι πολλά από τα τρωτά σημεία που διέρρευσαν σήμερα έχουν ήδη διορθωθεί στις τελευταίες εκδόσεις του iOS, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άμεσα και τις λοιπές ευπάθειες που αναφέρονται. Πάντα προτρέπουμε τους πελάτες μας να εγκαθιστούν την πιο πρόσφατη έκδοση του iOS ώστε οι συσκευές τους να διαθέτουν την πιο ενημερωμένη έκδοση ασφάλειας», καταλήγει η ανακοίνωση της Apple.

Από την πλευρά της η Samsung, η σειρά τηλεοράσεων F8000 της οποίας φαίνεται ότι έχει παραβιαστεί από την CIA, ήταν πιο σύντομη στην ανακοίνωσή της.

«Η προστασία του απορρήτου των καταναλωτών καθώς και η ασφάλεια των συσκευών μας αποτελούν μέγιστη προτεραιότητα στη Samsung», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Είμαστε ενήμεροι για τις εν λόγω αναφορές και εξετάζουμε το θέμα».

Από τα έγγραφα που διέρρευσαν φαίνεται επίσης ότι η CIA είχε αναπτύξει κακόβουλο λογισμικό με σκοπό να στοχοποιήσει υπολογιστές που τρέχουν στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.

«Έχουμε ενημερωθεί σχετικά με τις αναφορές και διερευνούμε την υπόθεση», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, η Google αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις αναφορές ότι η CIA ήταν σε θέση να «διεισδύσει, να μολύνει και να αναλάβει τον έλεγχο» κινητών τηλεφώνων που τρέχουν στο Android. Ομοίως, το Ίδρυμα Linux δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η μυστική υπηρεσία είχε δημιουργήσει «συστήματα επίθεσης και ελέγχου», τα οποία μπορούσαν να εισβάλουν σε υπολογιστές που βασίζονται στο λογισμικό Linux.

Μέχρι στιγμής η CIA δεν έχει επιβεβαιώσει ή απορρίψει εάν τα έγγραφα που διέρρευσαν είναι πραγματικά.

Ωστόσο, ένας από τους πρώην αρχηγούς της υπηρεσίας εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την υπόθεση.

«Εάν όσα διάβασα αληθεύουν, τότε αυτή αποτελεί μία από τις πιο επιζήμιες διαρροές από άποψη τακτικής, τεχνικών, διαδικασιών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών για τη διεξαγωγή νόμιμων εξωτερικών ερευνών», δήλωσε στο BBC ο πρώην αρχηγός της CIA Μάικλ Χέιντεν.

«Με άλλα λόγια, η διαρροή αυτή έκανε τη χώρα μου και τους φίλους της χώρας μου λιγότερο ασφαλείς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παρά τις δηλώσεις του Χέιντεν, ειδικός σε θέματα ασφάλειας δήλωσε ότι το γεγονός ότι η CIA στοχοποιεί μία τόσο ευρεία γκάμα τεχνολογικών συσκευών δεν αποτελεί έκπληξη.

«Το σημαντικό σε αυτή την υπόθεση δεν είναι ότι η CIA χακάρει τους πολίτες. Φυσικά και το κάνει. Οι φορολογούμενοι θα ενοχλούνταν εάν κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε», δήλωσε ο Νίκολας Γουίβερ, ερευνητής ασφαλείας του Διεθνούς Ινστιτούτου Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η δουλειά της CIA, στο κάτω κάτω, είναι να συλλέγει πληροφορίες και ενώ η κυρίαρχη αρμοδιότητά της είναι η συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με τους ανθρώπους, τα συστήματα χάκινγκ αλληλεπιδρούν συνεργικά με τη συλλογή αυτή», δήλωσε ο ίδιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η πραγματική είδηση εδώ είναι ότι κάποιος κατάφερε να υπονομεύσει το άκρως απόρρητο περιβάλλον της CIA, να εκμαιεύσει ένα μεγάλο όγκο υλικού και τώρα το διαρρέει στο κοινό».

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.