Βουλγαρία: Αποκαλύφθηκε ο ρόλος διάσημης ψυχαναλύτριας ως πράκτορα επί κομμουνισμού

Βουλγαρία: Αποκαλύφθηκε ο ρόλος διάσημης ψυχαναλύτριας ως πράκτορα επί κομμουνισμού

Στην αποκάλυψη πως η διάσημη Βουλγάρα ψυχαναλύτρια και φιλόσοφος Τζούλια Κρίστεβα, η οποία ζει από το 1965 στη Γαλλία, είχε προσφέρει τις υπηρεσίες της ως κατάσκοπος την περίοδο του κομμουνισμού στη χώρα, προχώρησε βουλγαρική κρατική επιτροπή, με την ίδια ν’ αρνείται την κατηγορία.

Η Κρίστεβα, η οποία είναι συγγραφέας περισσότερων από 30 βιβλίων και εργάσθηκε δίπλα σε άλλους κορυφαίους γάλλους διανοουμένους όπως ο Ζακ Ντεριντά, ο Ζακ Λακάν και ο Ρολάν Μπαρτ, δήλωσε πως ο ισχυρισμός αυτός συνιστά «επίθεση στην τιμή και τη φήμη μου».

Η βουλγαρική επιτροπή, που εντοπίζει πρόσωπα που εργάσθηκαν για τις μυστικές υπηρεσίες κατά την κομμουνιστική περίοδο, ανακοίνωσε πως η Κρίστεβα είχε δουλέψει, με το κωδικό όνομα «Σαμπίνα», ως συνεργάτρια της πρώτης διεύθυνσης της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφαλείας. Η διεύθυνση αυτή επέβλεπε τη συγκέντρωση πληροφοριών στον τομέα των τεχνών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την επιτροπή, άρχισε να εργάζεται για την Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας στις 19 Ιουνίου 1971. Είχε μετακομίσει στο Παρίσι το 1965 με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης.

Στο έγγραφο δεν αναφέρεται για πόσο καιρό εργάσθηκε για την Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας ή αν έλαβε κάποια πληρωμή. Η επιτροπή αναφέρει πως βάσισε τα συμπεράσματά της σε δύο τόμους αποχαρακτηρισμένων φακέλων.

«Η αναφορά ότι μπορεί να ήμουν μέλος των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών με το όνομα Σαμπίνα δεν είναι μόνο αναληθής και τερατώδης. Βλάπτει την τιμή και τη φήμη μου και βλάπτει επίσης τη δουλειά μου», αναφέρει σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Ρόιτερ η Κρίστεβα, η οποία έχει την έδρα της στο Παρίσι.

Η Κρίστεβα, 76 ετών σήμερα, δήλωσε ότι έδωσε οδηγίες στον δικηγόρο της να αναλάβει δράση σε βάρος εκδόσεων που διαδίδουν αυτή την κατηγορία.

«Κάποιος θέλει να με βλάψει»

Σε χωριστά σχόλια που έκανε στο γαλλικό ηλεκτρονικό περιοδικό L’Obs, η Κρίστεβα ανέφερε: «Κάποιος θέλει να με βλάψει. Δεν ξέρουμε τι υπάρχει στους φακέλους μας».

Η ίδια είπε στο L’Obs πως ο φάκελός της δημοσιοποιήθηκε επειδή ήθελε να εργασθεί για μια βουλγαρική εφημερίδα και, βάσει ορισμένων κανόνων που διέπουν τα αρχεία, αυτά τα τελευταία οφείλουν να δημοσιοποιούν τις πληροφορίες για το παρελθόν όλων των δημοσιογράφων.

Στην περίοδο της ακμής της, η Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας της Βουλγαρίας, η οποία συνεργαζόταν στενά με τη σοβιετική KGB, διέθετε ένα δίκτυο περίπου 100.000 πρακτόρων και πληροφοριοδοτών. Διαλύθηκε το 1989 μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Το περιοδικό Foreign Policy έχει κατατάξει την Κρίστεβα μεταξύ των 100 σπουδαιότερων στοχαστών του 20ου αιώνα. Εκτός από βιβλία για την ψυχανάλυση και τη φιλοσοφία, έχει γράψει εκτενώς για πολιτιστικά και φεμινιστικά ζητήματα και είναι επίσης μυθιστοριογράφος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Τζούλια Κρίστεβα είναι ακόμη επίτιμη καθηγήτρια στο παρισινό πανεπιστήμιο Paris-Diderot (Paris VII) και επισκέπτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.