Γερμανός καταδικάζεται για πώληση πυραυλικών υλικών στο Ιράν

Γερμανός καταδικάζεται για πώληση πυραυλικών υλικών στο Ιράν

Ένας Γερμανός επιχειρηματίας δικάστηκε σε γερμανικό δικαστήριο με την κατηγορία ότι προμήθευσε το Ιράν με γραφίτη…

Ένας Γερμανός επιχειρηματίας δικάστηκε σε γερμανικό δικαστήριο με την κατηγορία ότι προμήθευσε το Ιράν με γραφίτη για την κατασκευή επιταχυντήρων ακροφυσίων για πύραυλους, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του.

Ο 63χρονος Γερμανός κατηγορήθηκε ότι πούλησε 16 τόνους γραφίτη στο Ιράν, παραβιάζοντας την εθνική και διεθνή νομοθεσία για την πώληση όπλων στο Ιράν, και αρχικά αρνήθηκε την κατηγορία, αν και μετά ανακάλεσε.

Ισχυρίστηκε ότι ο γραφίτης που πούλησε ήταν χαμηλής ποιότητας (low-grade) για να μην χρησιμοποιηθεί για στρατιωτική χρήση, γεγονός που δεν έκανε απαραίτητη την αίτηση για κυβερνητική άδεια εξαγωγής που σχεδόν σίγουρα δεν θα δίνονταν.

Ο κατηγορούμενος είναι πρώην διευθύνων σύμβουλος της Carbon-Industrie-Produkte GmbH, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην εμπορία ειδών γραφίτη. Το συγκεκριμένο υλικό απαγορεύτηκε για εξαγωγή στο Ιράν, ακόμα και σε χαμηλή ποιότητα, το 2007.

Οι εξαγωγές γραφίτη ξεκίνησαν κρυφά το 2003, οδικώς με φορτηγά μέσω Τουρκίας από το 2003, όταν τον πλησίασε ένας Ιρανός πολίτης που προσφέρθηκε να αγοράσει γραφίτη.

Φυσικά ο Γερμανός, ο οποίος δεν κατονομάζεται από την γερμανική δικαιοσύνη, ισχυρίστηκε ότι ήταν χαμηλής ποιότητας, αν και τον πουλούσε στο Ιράν στην τετραπλάσια τιμή της αγοράς, τα δε χρήματα κατέληγαν σε λογαριασμό του σε τράπεζα στις Σεϋχέλλες.

Η Γερμανία είναι πολύ ευαίσθητη στο θέμα των εξαγωγών όπλων στο Ιράν. Πρόσφατα, απαγόρευσε ακόμα και την εξαγωγή φορτηγών οχημάτων πολιτικών προδιαγραφών, για τον φόβο της χρήσης τους σαν φορέων πυραύλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.