ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Οι Ινδοί έχασαν δορυφόρο!

Οι Ινδοί έχασαν δορυφόρο!

Η Εθνική Υπηρεσία διαστήματος της Ινδίας Isro (India Space Research Organization) ανακοίνωσε σε λιτή δήλωσή της πως η επαφή με το δορυφόρο της χώρας που διατηρούσε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, χάθηκε ξαφνικά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου προς Κυριακή 30 Αυγούστου και από τότε ο συγκεκριμένος δορυφόρος δεν ελέγχεται από το κέντρο αποστολής.

Το διαστημόπλοιο Chandarayaan-1 ήταν σε τροχιά για 312 ημέρες, μέχρι την απώλεια της επικοινωνίας και είχε συμπληρώσει γύρω από τη Σελήνη 3,400 περιστροφές.

 

Ο έλεγχος του δορυφόρου πραγματοποιείτο από το κέντρο στο Byalalu 18 μίλια/> νοτιο-δυτικά από το Bangalore (πόλη που αποτελεί και τη καρδιά της αεροδιαστημικής βιομηχανίας της χώρας) και αφορούσε, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, την κατεύθυνσή του, την ταχύτητά του και το χειρισμό των τηλεπισκοπηκών του διατάξεων.

 

Με την εκτόξευση του Chandarayaan-1 τον Οκτώβριο του 2008, η Ινδία μπήκε στο ολιγομελές κλάμπ των χωρών που διατηρούν στο ενεργητικό τους τροχιακές αποστολές στη Σελήνη. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Κίνα και οι χώρες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ESA. Ο αξίας 50 εκατ. λιρών (78 εκατ. $) ινδικός δορυφόρος είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν προβλήματα.

 

Τον περασμένο Μάιο ο Chandarayaan-1 απώλεσε ένα σημαντικό εξάρτημα το λεγόμενο αισθητήρα άστρου. Δύο μήνες αργότερα παρουσιάστηκε υπερθέρμανση, αλλά οι τεχνικοί του κέντρου ελέγχου κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα και να σώσουν το δορυφόρο. Η βασική πηγή ενέργειας προέρχεται από ένα ηλιακό συλλέκτη ο οποίος αποδίδει ισχύ περίπου 700 watt.

 

Παρά την απώλεια του Chandarayaan-1 που στα σανσκριτικά  σημαίνει “σκάφος του φεγγαριού” η Ινδοί επιστήμονες ελπίζουν πως μέχρι το 2011 θα έχουν καταφέρει να προσεληνώσουν στην επιφάνεια της Σελήνης ένα όχημα που θα ελέγχεται από τη Γη.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.