H Τουρκία αγοράζει S-300 και TOR-M1 για αξιολόγηση;

H Τουρκία αγοράζει S-300 και TOR-M1 για αξιολόγηση;

Η Τουρκία αποφάσισε πρόσφατα να προχωρήσει σε αγορά τριών διαφορετικών εκδόχων του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 από την…

Η Τουρκία αποφάσισε πρόσφατα να προχωρήσει σε αγορά τριών διαφορετικών εκδόχων του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 από την Λευκορωσία και την Ουκρανία προκειμένου να τα αξιολογήσει στο πεδίο δοκιμών της Κόνυα με το εγχώριο σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου (Electronic Warfare Training Field-EHTS) το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Havelsan.

Συγκεκριμένα τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman, το οποίο όμως δεν έχει διασταυρωθεί από κάποια άλλη πηγή και μεταδίδεται με επιφύλαξη.

Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμη πηγή της τοπικής αμυντικής βιομηχανίας σύμφωνα με την οποία, «Αυτά τα συστήματα θα αγοραστούν για δοκιμαστικούς και εκπαιδευτικούς λόγους προκειμένου να εξομοιώσουν απειλές που μπορεί να προέλθουν από χώρες που διαθέτουν τέτοια πρώην σοβιετικά συστήματα στο οπλοστάσιό τους.»

Η απόφαση για την αγορά των συστημάτων αυτών και συγκεκριμένα των SA-12 (S-300V), SA-10 (S-300) και SA-15 μικρής/μέσης εμβέλειας (TOR Μ1) αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων ελήφθη κατά την διάρκεια της επίσημης συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της Υποδιεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) στις 22 Ιουλίου του τρέχοντος έτους αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα συστήματα θα δοκιμαστούν κυρίως με αεροσκάφη F-16 με το σύστημα EHTS το οποίο έχει μετακινηθεί από το Εσκί-Σεχίρ στην πόλη Κόνυα της Ανατολικής Τουρκίας όπου βρίσκεται ένα περιφερειακό κέντρο προσομοίωσης ετοιμότητας μάχης.

Σύμφωνα με άλλη πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, «Τα πυραυλικά αυτά συστήματα δεν αγοράζονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν εναντίον πιθανών εχθρών και δεν θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Θα περάσουν απλώς από δοκιμές στο πεδίο δοκιμών της Κόνυα, ενώ τα ραντάρ και τα συστήματα ελέγχου πυρός τους θα αγοραστούν ξεχωριστά.»

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά την διάρκεια των δοκιμών τα συστήματα θα παρεμβληθούν προκειμένου από τα αποτελέσματα να αναπτυχθούν κατάλληλα ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.