«Κόλαφος» άρθρο του Ρ.Τ. Ερντογάν στον Guardian: «Να αποφασίσει η Δύση εάν θα στηρίξει τρομοκράτες ή Τουρκία»

«Κόλαφος» άρθρο του Ρ.Τ. Ερντογάν στον Guardian: «Να αποφασίσει η Δύση εάν θα στηρίξει τρομοκράτες ή Τουρκία»

Αρθρογράφος του Guardian έγινε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κάλεσε τους ηγέτες της Δύσης να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν τους «τρομοκράτες» ή τον τουρκικό λαό.

Μέσα από το κείμενό του με τίτλο «Η Τουρκία, ένα χρόνο μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος, υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αρχές», ο Ερντογάν αναφέρεται στις… δημοκρατικές αρχές με τις οποίες κυβερνά τη χώρα, ενώ παράλληλα εξαπολύει επίθεση κατά της Δύσης κατηγορώντας της πως «υποστηρίζει τους τρομοκράτες που βάλουν κατά της Τουρκίας».

Μέσα από το κείμενό του ο Ερντογάν καλεί τους ηγέτες της Δύσης να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν τους «τρομοκράτες» ή τον τουρκικό λαό, εκτοξεύοντας τα βέλη του για την αντίδρασή τους στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος.

«Δυστυχώς, οι σύμμαχοι της Τουρκίας, ιδιαίτερα όλοι όσοι βιάζονται να χαρακτηριστούν ως φίλοι μας στη Δύση, δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν τη σημασία του τι συνέβη. Αντί να εκφράσουν αλληλεγγύη στους συμπατριώτες μας, αρκετές δυτικές κυβερνήσεις και θεσμοί προτίμησαν να περιμένουν και να δουν πώς θα εξελιχθεί η κρίση. Η υποκρισία τους και τα διπλά στάνταρντ ενόχλησαν βαθιά τον τουρκικό λαό, που ρίσκαρε τα πάντα για να υπερασπιστεί την ελευθερία», αναφέρει στο κείμενό του.

Παράλληλα, ο Ερντογάν σημειώνει ότι δημιουργούνται ερωτήματα για τη δέσμευση της δύσης για τη δημοκρατία και την ασφάλεια στην Τουρκία, από το γεγονός ότι προκάλεσαν αντιδράσεις οι τουρκικές προσπάθειες να εντοπιστούν και να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που ήταν αφοσιωμένοι στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την περσυνή απόπειρα πραξικοπήματος.

Ως «επιπλέον προσβολή» χαρακτηρίζει το γεγονός ότι «δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν», εξασφάλισαν άσυλο σε χώρες «που αυτοαποκαλούνται φίλοι και σύμμαχοι».

«Δεν υπάρχει τρόπος να «χρυσώσω το χάπι» για αυτή την προδοσία της τουρκικής φιλίας, που είναι ασύμβατη με τις διμερείς σχέσεις και τις θεμελιώδεις αξίες τους. Σήμερα, οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην αλληλεγγύη σε τρομοκράτες και το να ανακτήσουν την εύνοια του τουρκικού λαού», σημειώνει ο Τούρκος Πρόεδρος για να υπογραμμίσει το γεγονός πως για όλους όσοι έχουν φύγει από το τουρκικό δημόσιο λόγω των εκκαθαρίσεων, έχει δημιουργηθεί εξεταστική επιτροπή η οποία θα αποφασίσει για το σύννομο της αποπομπής τους από το τουρκικό δημόσιο.

«Δεν είναι δυνατόν να συγχωρέσουμε την προδοσία του πραξικοπήματος. Δυστυχώς, οι σύμμαχοι της Τουρκίας, ιδιαίτερα οι φίλοι μας στη Δύση, δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν τη σημασία του τι συνέβη. Αντί να εκφράσουν αλληλεγγύη στους συμπατριώτες μας, αρκετές δυτικές κυβερνήσεις και θεσμοί προτίμησαν να περιμένουν και να δουν πώς θα εξελιχθεί η κρίση. Η υποκρισία τους και τα διπλά στάνταρντ ενόχλησαν βαθιά τον τουρκικό λαό, που ρίσκαρε τα πάντα για να υπερασπιστεί την ελευθερία», γράφει ο Ερντογάν στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε άλλο άρθρο που έγραψε ο ίδιος και δημοσιεύεται στην αγγλόφωνη Σαμπάχ χαρακτηρίζει την 15η Ιουλίου μέρα «Αναγέννησης» της Τουρκίας και αντιδρά στις χώρες και τους οργανισμούς που θεωρεί ότι υποστηρίζουν τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος και προθέτει: «Το πραξικόπημα μάς έδειξε τους πραγματικούς μας φίλους.»

«Η αντίσταση του τουρκικού λαού στο πραξικόπημα θα αποτελέσει ελπίδα και παράδειγμα για τους λαούς που αγαπούν την ελευθερία τους σε όλο τον κόσμο. Αλλά δυστυχώς σύμμαχοι της Τουρκίας και ειδικότερα οι φίλοι μας στη Δύση, απέτυχαν να κατανοήσουν ουσιαστικά τα όσα ζήσαμε. Κάποιες δυτικές κυβερνήσεις και φορείς, αντί να συμπαρασταθούν στον λαό μας που αντιστεκόταν στο πραξικόπημα, ακολούθησαν στρατηγική “αναμονής”» γράφει σε άλλο άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική Γκάρντιαν ο πρόεδρος της Τουρκίας και συνεχίζει : «Η διπροσωπία τους και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζουν έχουν ενοχλήσει βαθιά τον τουρκικό λαό…» Στο ίδιο άρθρο ο Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται στη Δύση λέγοντας ότι «οι σκληρές επικρίσεις για τις προσπάθειες εντοπισμού και απομάκρυνσης από τον κρατικό μηχανισμό των μελών της οργάνωσης του Γκιουλέν, προκαλούν ερωτηματικά για τη στήριξη της Δύσης στη Δημοκρατία και ασφάλεια της Τουρκίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.