ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ

Τμήματα των ένοπλων δυνάμεων του Κατάρ διεξήγαγαν κοινά γυμνάσια με στρατεύματα της Τουρκίας, σε επίδειξη της διμερούς συμμαχίας, δύο μήνες αφότου ξέσπασε η κρίση ανάμεσα σε πολλά αραβικά κράτη και το εμιράτο, το οποίο δέχεται σφοδρές επικρίσεις διότι φέρεται να υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Τα γυμνάσια είχαν στόχο να προετοιμάσουν τις ένοπλες δυνάμεις του Κατάρ για να προασπίσουν «ζωτικής σημασίας οικονομικές εγκαταστάσεις, στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις και υποδομές», διευκρίνισε η κρατική εφημερίδα Αλ Σαρκ.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την 7η Ιουνίου έναν νόμο που προβλέπει την ανάπτυξη εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτικών σε βάση στο Κατάρ – η οποία ιδρύθηκε βάσει μιας διμερούς συμφωνίας η οποία υπεγράφη το 2014 – σε ένδειξη υποστήριξης προς το Κατάρ, το οποίο αποτελεί εξάλλου την έδρα της μεγαλύτερης αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι θα αναπτύξει 3.000 άνδρες του στρατού ξηράς στη βάση, που θα αποτελέσει τόπο κοινών γυμνασίων αλλά και υποστήριξης αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας υποστήριξε το Κατάρ όταν η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν το κατηγόρησαν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις και κάθε συγκοινωνιακή και αεροπορική σύνδεση.

Τα κράτη αυτά αξιώνουν το Κατάρ να κλείσει την τουρκική στρατιωτική βάση, να περιστείλει τις σχέσεις του με το Ιράν αλλά και να κλείσει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως η Τουρκία και το Κατάρ διατηρούν ιδεολογικούς δεσμούς. Το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία έχει τις ρίζες του στο πολιτικό Ισλάμ και είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, παράταξης την οποία οι ηγέτες Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Σχέσεις με την Αδελφότητα διατηρεί και το Κατάρ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.