ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

H οικονομία της Τουρκίας κατέγραψε ανάπτυξη 7,4% μέσα στο 2017

H οικονομία της Τουρκίας κατέγραψε ανάπτυξη 7,4% μέσα στο 2017

Και οι πλέον αισιόδοξοι οικονομολόγοι δεν θα περίμεναν η τουρκική οικονομία να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 7,4% μέσα στο 2017. Συγκριτικά, η Ευρωζώνη κατέγραψε το 2017 ανάπτυξη 2,5% και η Κίνα 6,9%.

Η μείωση της φορολογίας στον τομέα των κατασκευών, των ηλεκτρικών ειδών και του επίπλου, την οποία εξήγγειλε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τονώσει την οικονομία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, φαίνεται να απέδωσε καρπούς και πολλά δομικά προβλήματα, η οικονομία της γείτονος αναπτύσσεται ταχύτατα. Το ΑΕΠ της σε τρέχουσες τιμές ξεπέρασε τις 3,1 τρισ. τουρκικές λίρες (850,7 δισ. δολάρια), αυξημένο κατά 19% σε σχέση με το 2016.

Ωστόσο η τουρκική οικονομία παραμένει εύθραυστη λόγω διαρθρωτικών αδυναμιών της. Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός της γείτονος παραμένει πάνω από το 10% ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν επεμβαίνει στο βασικό επιτόκιο, ενισχύοντας τους φόβους των διεθνών αναλυτών ότι δεν λειτουργεί πλέον ανεξάρτητα, αλλά με καθαρά πολιτικούς όρους.

Ένα άλλο δομικό πρόβλημα της Τουρκίας είναι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς η χώρα εισάγει ολοένα και περισσότερα αγαθά από όσα εξάγει Μόνο τον Ιανουάριο το έλλειμμα ήταν 7,1 δισ. δολάρια, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των ξένων επενδύσεων από τα 22 δισ. πριν μερικά χρόνια, στα 8 δισ.

Το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία παραμένει πάνω από 10%, αλλά η αιτία εντοπίζεται στην αύξηση του πληθυσμού της, καθώς μόνο το 2017 δημιουργήθηκαν 1,5 εκ θέσεις εργασίας. Ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης δεν αποκλείουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ώστε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιήσει, εκτός από την εισβολή στο Αφρίν, και τις επιδόσεις της οικονομίας της χώρας, οι οποίες όμως έχουν αναγκάσει αρκετούς διεθνείς αναλυτές να εκφράζουν απορίες για την αξιοπιστία των στοιχείων της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας και για την μεσοπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Η Τουρκία φιλοδοξεί να συγκαταλέγεται το 2023 στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 η κυβέρνηση έδωσε πολλά οικονομικά κίνητρα, όπως κρατικές εγγυήσεις 200 δισ. λιρών (50 δισ. ευρώ) σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ μείωσε τον ΦΠΑ από 18% σε 8% για να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αρκετοί οικονομικοί αναλυτές, που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, εκφράζουν ανησυχίες για μια μη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση και να εκκωφαντική πτώση την τουρκική οικονομία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.